Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2. Sammanträdet ajourneras för denna ärendepunkt i cirka en timme direkt efter uppropet och val av justerare klockan 13:00 för tester av nytt voteringssystem. Det ordinarie sammanträdet återupptas sedan ungefär klockan 14:00.

  3. Enligt arvodesreglerna för förtroendevalda ska arvodena beräknas utifrån procent av inkomstbasbeloppet.

    Inför 2023 beslutade kommunfullmäktige att frysa arvodena och att 2022-års arvoden skulle gälla även under 2023. Inför 2024 beslutade kommunfullmäktige att räkna upp arvodena med den genomsnittliga löneutvecklingen i Malmö stads organisation. Inför 2025 har inget särskilt beslut fattats gällande avvikelse från arvodesreglerna. Om arvodena räknas upp utifrån arvodesreglerna blir resultatet att det sker en kompensering för de tidigare två årens återhållsamhet och ökningen blir orimligt hög.

    Beslut behöver därför fattas kring hur arvodena ska justeras under 2025 och 2026.

    Då behov av att frångå gällande arvodesregler uppkom redan andra året i innevarande mandatperiod bör en översyn av arvodesreglerna göras inför kommande mandatperiod för att hitta en modell som fungerar med varaktighet.

    Bilagor

  4. Personalredovisningen beskriver statistik och utvecklingsinsatser inom personalområdet i Malmö stad. Redovisningen kan utgöra ett underlag för att identifiera positiv utveckling såväl som utvecklingsbehov för vidare analys och åtgärder på kommunövergripande nivå eller i enskilda förvaltningar. Personalredovisningen kompletterar Malmö stads årsredovisning genom att i närmre detalj beskriva personalområdet.

    Förslaget är att kommunstyrelsen godkänner Personalredovisning 2024 och återrapporteringen av ett antal uppdrag som gavs till stadskontoret i samband med behandlingen av föregående års redovisning. Kommunstyrelsen föreslås även sända Personalredovisningen vidare för information och godkännande till kommunfullmäktige.

    Bilagor

  5. Stadskontoret har tagit fram förslag på Malmö stads beredskapspolicy för ett resilient Malmö. Förslaget har skickats på remiss till samtliga nämnder och i ärendet nämnda kommunala bolag och kommunalförbund.

    Policyn består av sex förhållningssätt som är inriktande för hur Malmö stad ska bedriva beredskapsarbetet. Syftet med beredskapsarbetet beskrivs i policyn som att Malmö stad och Malmö ska ha motståndskraft och anpassningsförmåga för att hindra eller minska konsekvenser för samhällets grundläggande skyddsvärden inför och vid en oönskad händelse.

    Remissinstanserna ställer sig i stort sett positiva till förslaget. Samtliga remissinstanser svarar att de stödjer att beredskap integreras som ett perspektiv i Malmö stads grundverksamheter och styr- och ledningssystem.

    Stadskontoret har efter remissrundan reviderat texten i policyn vad gäller samordningen med regional och nationell nivå i beredskapssystemet, begreppet oönskad händelse samt språklig harmonisering av förhållningssätten.

    Förslaget är att kommunfullmäktige antar Malmö stads beredskapspolicy för ett resilient Malmö.

    Bilagor

  6. Stadsbyggnadsnämnden har i beslut (SBN § 23 2025-01-29) föreslagit kommunfullmäktige att upphäva miljöbyggstrategin. I ärendet framförs att stadsbyggnadskontoret och fastighets- och gatukontoret har följt upp Malmö stads miljöbyggstrategi utifrån ändamålsenlighet och kommit fram till att den förlorat sin aktualitet både vad gäller innehåll och tillämpning.

    Bilagor

  7. Samtliga socialnämnder ska en gång i kvartalet lämna statistikrapport till kommunfullmäktige om ej verkställda beslut. Rapporten ska redovisa hur många gynnande beslut, enligt 4 kap. 1 § socialtjänstlag (2001:453), SoL och enligt 9 § lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, som inte har verkställts inom tre månader från dagen för beslutet. Rapporten ska också redovisa beslut som inte verkställts på nytt inom tre månader från den dag då verkställigheten har avbrutits.

    Rapporteringen i detta ärende avser kvartal 4, 1 oktober – 31 december 2024.

    Samtliga tre socialnämnder i Malmö stad rapporterar gynnande beslut som inte verkställts inom tre månader från dagen för beslut. Jämfört med föregående kvartal har antalet rapporterade beslut enligt 4 kap. 1 § SoL minskat från 117 till 101 beslut. Antalet rapporterade beslut enligt 9 § LSS har minskat från 125 till 100 beslut.

    Bilagor

  8. Anders Andersson (V) och Tobias Petersson (V) har inkommit med en motion (STK-2024-785) som föreslår att kommunfullmäktige beslutar att ge berörda nämnder och bolag i uppdrag att utreda och planera för att byggmaterial från den rivna Malmö stadion i största möjliga mån återvinns och används vid nybyggnation av Malmös nya stadionområde.

    Motionen har skickats på internremiss till servicenämnden, tekniska nämnden, miljönämnden, stadsbyggnadsnämnden och kulturnämnden. Nämnderna hänvisar i sina yttranden till servicenämndens uppdrag om återvinning varför stadskontoret föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.

    Bilagor

  9. En motion har inkommit från Anfal Mahdi (V) om att kommunfullmäktige ska uppdra åt tekniska nämnden att en ny upphandling ska startas skyndsamt om ett företag visar att de inte kan fullfölja sitt åtagande, att företag som vill ha fler underleverantörer än en måste få detta godkänt av Malmö stad samt att tekniska nämnden ska ställa krav på att företag som upphandlar uppdrag genom Malmö stad ska till minst 75 procent vara huvudentreprenör, (till större del om det faller inom lagens ramar).

    I ärendets beredning har tekniska nämnden getts möjlighet att yttra sig. Utifrån tekniska nämndens yttrande, lagen om offentlig upphandling och praxis bedömer stadskontoret att förslagen i motionen inte är genomförbara eller ändamålsenliga.

    Bilagor

  10.   12

    Valförslag och avsägelser

  11.   13

    Anmälan av inkomna skrivelser

  12. Efter kommunfullmäktiges sammanträde den 27 mars 2025 har det till kommunfullmäktige inkommit ärenden som ännu inte underställts kommunfullmäktiges prövning.

    Bilagor

  13.   15

    Inkomna interpellationer

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.