Val av justerare
Bilagor
Bilagor
Tekniska nämnden har inkommit med ansökan om godkännande av förvärv av fastigheten Koljan 10 till en köpeskilling om 11 mnkr samt tillkommande stämpelskatt om 165 tkr. Förslaget är att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna förvärvet av fastigheten, uppdra åt servicenämnden att förvalta den samt upplåta den till funktionsstödsnämnden.
Bilagor
Statsbidrag för att minska andelen timanställningar inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre för år 2023
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har ansökt om ett generellt statsbidrag för att minska andelen timanställningar inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre. Nämnden uppger att hälsa-, vård- och omsorgsnämnden och funktionsstödsnämnden uppfyller de båda villkor som är förenade med statsbidraget och äskar om tilläggsbudget om 16 000 000 kronor under 2024. Funktionsstödsnämnden äskar om tilläggsbudget á 500 000 kronor under 2024.
Bilagor
John Roslund (M) och Tony Rahm (M) inkom den 23 mars 2023 med en motion om Malmö stads lokalbehov. I motionen föreslås att servicenämnden får i uppdrag att utreda nyttjandegraden av Malmö stads samtliga möteslokaler i syfte att minska outnyttjad lokalyta. Arbetsmarknads- och socialnämnden, fritidsnämnden, grundskolenämnden och servicenämnden har inkommit med yttranden i ärendet.
Stadskontoret föreslår att kommunfullmäktige avslår motionen med hänvisning till det arbete som redan sker på området i staden.
Bilagor
Tony Rahm (M) och John Roslund (M) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om att åtgärda farliga cykelplatser. Ärendet har remitterats till tekniska nämnden. Kommunfullmäktige föreslås besluta att anse motionen vara besvarad.
Bilagor
Motion av John Roslund (M) - Malmö stads förvaltningar bör bereda gymnasiesärskolans studenter plats i organisationen
John Roslund (M) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att Malmö stad bör bereda gymnasiesärskolans studenter plats i organisationen och yrkar att Malmö stad tar fram riktlinjer till sina 14 förvaltningar om att säkerställa att även personer med intellektuell funktionsnedsättning om möjligt ska beredas plats i organisationen.
Tekniska nämnden, fritidsnämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, arbetsmarknads- och socialnämnden samt funktionsstödsnämnden har yttrat sig angående motionen. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslår att motionen ska bifallas. Övriga nämnder föreslår att kommunfullmäktige ska anse motionen besvarad.
Stadskontorets bedömning är att det pågår många insatser för att bereda plats i organisationen för gymnasiesärskolans studenter i Malmö stad, vilket också framgår av remissinstansernas yttranden. Stadskontoret delar också, utifrån ett arbetsgivarperspektiv, bedömningen från funktionsstödsnämnden om att Malmö stads arbete med inkludering, oavsett diskrimineringsgrund, bör ske sker inom ordinarie processer och inte i separata spår. Förslaget är därför att motionens yrkande anses besvarat.
Bilagor
Motion av Anton Sauer (C) och Emelie Nyman (C) om extern miljö- och klimatkommission för halvtidsuppföljning av Malmös miljöprogram
Ärendet gäller en motion som föreslår att kommunstyrelsen engagerar en extern miljö- och klimatkommission för halvtidsuppföljning av stadens miljöprogram.
Motionen lyfter att sedan Malmös stads nuvarande miljöprogram antogs har förutsättningarna förändrats och läget förvärrats vad gäller miljö- och klimatutvecklingen. Vidare menar motionärerna att staden bör säkerställa så effektiva och ändamålsenliga insatser som möjligt under återstoden av programperioden för att nuvarande program ska kunna ge ett bättre utfall än det förra.
Miljönämnden, tekniska nämnden och stadsbyggnadsnämnden har inkommit med remissvar. Nämnderna uttrycker en oro för att en halvtidskommission skulle ta resurser från det pågående arbetet med miljöprogrammets genomförande. Och även om Malmö stads miljöprogram utformades för ett antal år sedan sker kontinuerliga förändringar och uppdateringar i stadens arbete med att verkställa programmet. Miljöförvaltningen arbetar dessutom löpande med att ta in extern expertis och forskning i arbetet med och uppföljningen av miljöprogrammet.
Med beaktande av nämndernas yttrande samt vad som i övrigt redovisas i ärendet är förslaget att motionen avslås.
Bilagor
Efter kommunfullmäktiges sammanträde den 29 februari 2024 har följande avsägelser kommit in:
Valberedningen föreslår vid sitt sammanträde den 25 mars 2024 att kommunfullmäktige väljer respektive nominerar:
Anmälan av inkomna skrivelser till kommunfullmäktiges sammanträde den 27 mars 2024.
Efter kommunfullmäktiges sammanträde den 29 februari 2024 har det till kommunfullmäktige inkommit ärenden som ännu inte underställts kommunfullmäktiges prövning.