Val av justerare
Miljönämnden har översänt rapporten Miljöredovisning 2023 – Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad 2021–2030 till kommunstyrelsen. Miljöredovisningen är en del av miljönämndens återkommande uppföljning och redovisar ett urval av indikatorer och nyckeltal.
Rapporten är den tredje i programperioden och det saknas ännu data för 44 procent av indikatorerna/nyckeltalen. Utifrån den data som finns bedöms sex av de tolv målen ha en positiv utveckling, ett mål är oförändrat samt ett mål går i fel riktning. För fyra av målen går utvecklingen ännu inte att bedöma.
Bilagor
Riktlinjer för biståndsbedömning i ordinärt boende och särskilt boende enligt socialtjänstlagen, reviderade 2025
Ärendet gäller ansvarsfördelning för styrdokumentet Riktlinjer för biståndsbedömning i ordinärt och särskilt boende enligt Socialtjänstlagen (SoL). Riktlinjerna beslutades av kommunfullmäktige 2016 (STK-2015-640).
I samband med omorganisationen i Malmö stad 2017 beslutade kommunfullmäktige att ge ansvaret för riktlinjerna till hälsa-, vård- och omsorgsnämnden (Ny organisation i Malmö stad – Översyn av kommuncentrala styrdokument som berörs av organisationsförändringen (STK-2017-501)). Riktlinjerna rör även funktionsstödsnämndens ansvarsområde, och enligt beslutet från 2017 ska revidering ske i samråd med funktionsstödsnämnden.
Under hösten 2024 har båda nämnderna inkommit med revideringar av riktlinjer för deras respektive verksamheter. Nämndernas föreslagna riktlinjer är i det närmaste likalydande, men skiljer sig åt i några punkter utifrån deras olika målgrupper. Dialogen gällande revideringen har resulterat i att funktionsstödsnämnden föreslår för kommunfullmäktige att ge nämnden rätt att anta egna riktlinjer för biståndsbedömning.
Bilagor
På grund av formuleringar i gällande stadga om renhållning av gångbana i Malmö kommun och formuleringar i det tidigare reglementet för tekniska nämnden, har det inte varit möjligt för kommunen att utöva tillsyn över gångbanerenhållning eller vidta åtgärder mot de fastighetsägare som inte tar sitt ansvar.
Ett nytt reglemente för tekniska nämnden har redan beslutats och började gälla den 1 oktober 2024.
Nya reviderade ”Lokala föreskrifter för renhållning av gångbana m. m.” har därför också tagits fram som möjliggör tillsyn och åtgärder. Tekniska nämnden har godkänt föreskrifterna och skickat dem till kommunfullmäktige för antagande.
Bilagor
Kommunfullmäktige antog ”Kommunfullmäktiges reglemente för styrelsen och övriga nämnder” i augusti 2024. Under hösten 2024 har det uppkommit ett behov av tre smärre justeringar i reglementet: en i avsnittet om socialnämnderna och två i reglementet för kommunstyrelsen. Arbetsmarknads- och socialnämnden, funktionsstödsnämnden och hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har yttrat sig och förordar samstämmigt en liten ändring utifrån stadskontorets förslag. Stadskontoret delar nämndernas bedömning.
Bilagor
I mars 2023 beslutade kommunfullmäktige att ge fritidsnämnden i uppdrag att återkomma med förslag på lokalanskaffningsbeslut avseende ny simanläggning på Heleneholm samt att redovisa en plan för utbyggnaden av simanläggningar i Malmö. I detta ärende redovisar fritidsnämnden utbyggnadsplanen för simanläggningar i staden. Utredningen redogör för skicket på det befintliga Simhallsbadet och beskriver planeringen för tre nya simanläggningar i Malmö: Heleneholmsbadet, ny simanläggning på Stadionområdet och ett nytt allmänhetsbad.
Förslaget är att kommunfullmäktige godkänner fritidsnämndens utredning beträffande ytor för simundervisning och simträning.
Bilagor
Utredningsuppdrag – bifallen motion av John Roslund (M), Tony Rahm (M) och Helena Nanne (M) om förstahandskontrakt för våldsutsatta kvinnor
Kommunfullmäktige beslutade i april 2023 att bifalla en motion (STK-2021-416) av John Roslund (M), Tony Rahm (M) och Helena Nanne (M) om en utredning av förstahandskontrakt för våldsutsatta kvinnor.
Kommunfullmäktige beslutade även att ge arbetsmarknads- och socialnämnden i uppdrag att tillsammans med MKB Fastighets AB utreda frågan.
Arbetsmarknads- och socialnämnden har tillsammans med MKB Fastighets AB genomfört en utredning om förstahandskontrakt till lägenhet hos MKB för personer utsatta för våld i nära relation.
Utredningen redovisar bland annat planerade insatser som enligt nämndens och MKB:s bedömning kommer innebära att våldsutsatta personers tillgång till lägenheter med förstahandskontrakt kan öka.
Förslaget är att godkänna arbetsmarknads- och socialnämndens redovisning av utredningen.
Bilagor
Tony Rahm (M) och Helena Grahn (M) inkom den 23 november 2023 med en motion om att Malmö stad bör ansöka om medlemskap i Energikontor Syd. Miljönämnden har inkommit med ett yttrande i ärendet och föreslår bifall till motionen. Miljönämnden anser att den ramförstärkning som tilldelats miljönämnden i budget 2025 möjliggör finansiering av medlemskapet i Energikontor Syd. Stadskontoret delar nämndens bedömning.
Bilagor
Lisa Stolpe (V) föreslår i en motion att kommunfullmäktige ger i uppdrag till servicenämnden, i samverkan med grundskolenämnden, att utreda förutsättningarna för ett införande av avgiftsfria skolmåltider under lov och ledigheter för elever inskrivna i grundskola.
Grundskolenämnden och servicenämnden har yttrat sig i ärendet. Bedömningen är att det i dagsläget saknas underlag för att kunna göra en bedömning av kostnader för att införa gratis skollunch under lov. En utredning i enlighet med förslaget skulle behöva baseras på antaganden kring hur många elever som skulle ta del av måltiderna, elevernas åldrar och geografisk spridning. Att säkerställa rätt bemanning och geografiskt utspridda öppna kök skulle innebära stora kostnader. Det blir också svårt att säkerställa ett fungerande tillsynsansvar. Vidare bedöms inte kostnadsfria skolmåltider under lov och ledigheter vara insatser inom ramen för skolans kompensatoriska uppdrag.
Bilagor
Motion av Anfal Mahdi (V) om samordnare i förskola och skola i arbetet mot antisvart rasism/afrofobi
Anfal Mahdi (V) har inkommit med en motion som föreslår inrättandet av en samordnare i förskola och skola i arbetet mot antisvart rasism/afrofobi. Motionären lyfter att det inte finns någon anställd med specifik expertis gällande afrofobi/antisvart rasism inom Malmö stad. Motionären menar att det därmed finns en avsaknad av kompetens för att kunna ge rätt stöd till utsatta barn och lärare som efterfrågar stöd och kunskap.
I motionen föreslås att kommunfullmäktige uppdrar berörda förvaltningar att inrätta en samordnare i förskolan och grundskolan för arbetet mot afrofobi/antisvart rasism. Vidare föreslås att samordnaren ska identifiera problem och behov knutet till afrofobi inom grundskolan och förskolan, samt föreslå hur arbetet på berörda förvaltningar kan systematiseras.
I ärendet har grundskolenämnden och förskolenämnden yttrat sig. Stadskontoret delar nämndernas bedömning att det redan finns samordnande funktioner med särskild kompetens inom rasism och diskriminering och som stödjer skolförvaltningarna i deras arbete. Kommunstyrelsen har även gett stadskontoret i uppdrag att ta fram en plan för att förstärka stadens arbete mot afrofobi och antisvart rasism (STK-2022-1456). Stadskontoret anser att motionens intentioner redan är besvarade och faller inom ramen för det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet inom förskolan och skolan.
Bilagor
Farishta Sulaiman (M) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige i vilken det föreslås att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheten att införa ett system där säkerhetsprövning sker vid tillsättning av tjänster inom arbetsmarknads- och socialnämndens myndighetsutövning.
Motionären föreslår även att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheten att begära fullständigt utdrag ur belastningsregistret vid anställning samt kontinuerlig kontroll mot belastningsregistret under anställningen.
Motionen har remitterats till arbetsmarknads- och socialnämnden, hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt funktionsstödsnämnden. Arbetsmarknads- och socialnämnden framför att den redan utreder förutsättningar för att låta såväl vissa befattningar inom myndighetsutövning omfattas av säkerhetsprövning som mer omfattande kontroller inför erbjudande av annan anställning. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden och funktionsstödsnämnden framför att sina politiska beslut om registerkontroller i brukarnära verksamheter förhindrar att personer med brottslig bakgrund, som bedöms olämpliga, anställs. Därutöver konstaterar alla tre nämnderna att det i dagsläget inte föreligger rättsligt stöd för kontroller av redan anställda utan lagstöd. Nämnderna ser inget behov av att kommunstyrelsen ytterligare utreder frågan om säkerhetsprövning eller utökade kontroller inför anställning.
Bilagor
Jacqueline Maly (SD) och Magnus Olsson (SD) föreslår i en motion att kommunstyrelsen och berörd nämnd ges i uppdrag att utreda att införa valfrihetssystem genom LOV (Lag om valfrihetssystem) avseende familjerådgivning i Malmö kommun.
Motionärerna hänvisar bland annat till att väntetiden för att få komma på ett första besök till familjerådgivningen under flera och långa perioder 2023 var upp till tre månader.
Arbetsmarknads- och socialnämnden har yttrat sig i ärendet. Mot bakgrund av att ett första samtal numera erbjuds inom 1–7 dagar och att den tidigare väntetiden på 3–4 månader för uppföljande samtal har halverats under 2024 är bedömningen att motionen ska anses vara besvarad.
Bilagor
Helena Grahn (M) har inkommit med en motion där hon föreslår att kommunfullmäktige uppdrar åt Tekniska nämnden att utreda möjligheten att använda flytande våtmarksväxter för att rena vatten i dagvattenlösningar och andra vattenförekomster från PFAS.
PFAS (poly- och perfluorerade alkylämnen) är svårnedbrytbara ämnen som kan ha negativa effekter på bland annat människors hälsa och på miljön. Motionen tar sitt avstamp i forskning som visar att vissa våtmarksväxter kan reducera PFAS i vatten med upp till 40 procent under laboratorieförhållanden.
Motionen har skickats för internremiss till tekniska nämnden och miljönämnden som båda har yttrat sig. Båda nämnderna bedömer att metoden är lovande men i ett för tidigt skede för att kunna implementeras.
Bilagor
John Roslund (M) har inkommit med en motion som föreslår att kulturnämnden tillsammans med kommunstyrelsen skapar ett minnesmonument, en minnesplats eller något annat lämpligt för att hedra förintelsens ögonvittnen och deras insats för ett bättre Malmö. Under 1991 startades berättargruppen Förintelsens ögonvittnen av dåvarande studierektor på Borgarskolan. Motionären vill hedra minnet av medlemmarna i berättargruppen och uppmärksamma deras insats för ett bättre Malmö.
I ärendet har kulturnämnden och tekniska nämnden yttrat sig. Stadskontorets delar nämndernas bedömning att kulturförvaltningens pågående arbete med att uppföra minnesskyltar över stadens breda kulturarv skulle kunna användas för att hedra och uppmärksamma berättargruppen Förintelsens överlevande insats för ett bättre Malmö. Minnesskyltar vid platser som var viktiga för medlemmarna i berättargruppen innebär en större spridning över staden och ett personligt uppmärksammande av varje enskild medlems hedervärda insats. Då kulturförvaltningen har ett pågående arbete med att upprätta minnesskyltar, så bör även ansvaret för dessa minnesskyltar ligga hos kulturnämnden.
Bilagor
Anmälan av inkomna skrivelser
Efter kommunfullmäktiges sammanträde den 30 januari 2025 har det till kommunfullmäktige inkommit ärenden som ännu inte underställts kommunfullmäktiges prövning.
Bilagor