Val av justerare
Bilagor
Bilagor
Funktionsstödsnämnden har ansökt om godkännande för lokalanskaffning genom nybyggnation av lokaler för daglig verksamhet på fastigheten Vårberga 1.
Den beräknade totala investeringsutgiften är 42,3 mnkr och färdigställandet av lokalerna beräknas till hösten 2027. Lokalerna är planerade för 10 till 14 brukare och 21 personal och ska bidra till att lösa den rådande platsbristen inom daglig verksamhet.
Bilagor
Rapport om gynnande beslut enligt 4 kap 1§ SoL och 9§ LSS som inte verkställts inom tre månader 2024; kvartal 3
Samtliga socialnämnder ska en gång i kvartalet lämna statistikrapport till kommunfullmäktige om ej verkställda beslut. Rapporten ska redovisa hur många gynnande beslut, enligt 4 kap. 1 § socialtjänstlag (2001:453), SoL och enligt 9 § lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, som inte har verkställts inom tre månader från dagen för beslutet. Rapporten ska också redovisa beslut som inte verkställts på nytt inom tre månader från den dag då verkställigheten har avbrutits.
Rapporteringen i detta ärende avser kvartal 3, 1 juli – 30 september 2024.
Samtliga tre socialnämnder i Malmö stad rapporterar gynnande beslut som inte verkställts inom tre månader från dagen för beslut. Jämfört med föregående kvartal har antalet rapporterade beslut enligt 4 kap. 1 § SoL ökat från 97 till 117 beslut. Antalet rapporterade beslut enligt 9 § LSS har ökat från 104 till 125 beslut.
Bilagor
Uppdrag budget 2023 – Genomföra en översyn av färdtjänstregelverket samt utreda förutsättningarna för en beställningscentral för färdtjänst i egen eller regional regi
I Malmö stads budget 2023 gavs tekniska nämnden ett uppdrag gällande färdtjänst inom dåvarande målområde trygghet och delaktighet. Nämnden återrapporterar nu uppdraget. Återrapporteringen omfattar dels förutsättningarna för en beställningscentral för färdtjänst i egen eller regional regi, och dels en översyn av färdtjänstregelverket.
Tekniska nämnden rapporterar tre alternativ för en beställningscentral för färdtjänst. Färdtjänst helt i egen regi, helt i regional regi samt i samverkan mellan Malmö stad och Skånetrafiken.
I översyn av färdtjänstregelverket har nämnden utrett förutsättningar för införande av resegaranti (förseningsersättning) i färdtjänsten. De redogör för färdtjänstresor och avgifter inom färdtjänst och riksfärdtjänst samt föreslår en ny avgifts- och beräkningsmodell. Slutligen medför nämndens förslag ändringar av Riktlinjer för färdtjänst, Riktlinjer för riksfärdtjänst och av nämndens Tillämpningsanvisningar för färdtjänst och riksfärdtjänst.
Förslaget är att godkänna regelverk med ny avgiftsmodell och vid detta beslut revidera riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst. Förslaget är även att tekniska nämnden återkommer till kommunfullmäktige med slutrapport om förutsättningar för samverkan i fråga om beställningscentral. Gällande förseningsavgifter föreslås att tekniska nämnden återkommer med ekonomiska konsekvenser och förslag på regelverk för förseningsersättning.
Bilagor
I samband med att kommunfullmäktige beslutade om att godkänna Svedala kommuns inträde i kommunalförbundet VA SYD från och med den 1 januari 2025 (KF 2024-09-26 § 198), beslutade kommunfullmäktige även att godkänna föreslagen förbundsordning för VA SYD där antalet ledamöter och ersättare i förbundsfullmäktige föreslogs utökas från 17 ledamöter och 17 ersättare till 21 ledamöter och 21 ersättare från och med 1 januari 2025. Malmö stad tilldelades därmed 11 ledamotplatser och 11 ersättarplatser istället för 9 ledamotplatser och 9 ersättarplatser.
Kommunfullmäktige beslutade vidare att anmoda VA SYD att snarast möjligt göra en översyn av förbundsordningen för att säkerställa tillämpningen av principen om kommunproportionalitet i VA SYDs förbundsfullmäktige.
VA SYD har genomfört en översyn av förbundsordningen, baserat på analys av befolkningsprognoserna för medlemskommunerna, vilket har resulterat i förslag på ytterligare revidering av förbundsordningen avseende antalet ledamöter och ersättare i förbundsfullmäktige.
Förutsatt att samtliga medlemskommuner godkänner föreslagna ändringar kommer förbundsfullmäktige under 2025 att utökas från 21 ledamöter och 21 ersättare till 23 ledamöter och 23 ersättare. Ändringen avser 2 ledamotplatser och 2 ersättarplatser som tilldelas Malmö stad.
Bilagor
”Malmö stads föreningspris för ideella insatser för en hållbar stad” instiftades år 2012 i syfte att stimulera och belöna engagemang i hållbarhetsfrågor i stadens föreningsliv.
På initiativ av föreningsprisets priskommitté har miljönämnden nu beslutat att föreslå kommunfullmäktige att ändra föreningsprisets stadgar för att tydliggöra syftet med priset samt för att ändra nomineringsperioden så att den blir bättre anpassad till föreningarnas möjlighet att inkomma med nomineringar. Miljönämnden föreslår även att prisbeloppet höjs till 30 000 kronor.
Bilagor
Motion Carin Gustafsson (V), Lisa Stolpe (V) och Nina Jakku (V) om maxtak i förskolan - Minska storleken på barngrupperna i förskolan - Följ Skolverkets rekommendationer
Carin Gustafsson (V), Lisa Stolpe (V) och Nina Jakku (V) föreslår i en motion om maxtak i förskolan, det vill säga att minska storleken på barngrupperna i förskolan.
Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige beslutar att:
Bilagor
Emma-Lina Johansson (V) har inkommit med en motion om att redovisa och utvärdera arbetet med CTC (Communities That Care). Motionären föreslår att kommunstyrelsen får i uppdrag att återkomma till kommunfullmäktige med en redovisning för arbetet med CTC i enlighet med de beslut som fattades i samband med införandet av densamma. Vidare föreslås att kommunstyrelsen ska redovisa till kommunfullmäktige vilka årliga kostnader det finns för CTC.
Kommunstyrelsen beslutade den 11 september 2024 att upphäva sitt tidigare beslut (STK-2016-166) om att anta CTC som metod för systematiskt trygghetsarbete. Vidare beslutade kommunfullmäktige den 26 september 2024 att överföra ansvaret och samordningen av det universella preventionsarbetet rörande normbrott bland barn från kommunstyrelsen till arbetsmarknads- och socialnämnden. Kommunstyrelsen har även uppdragit åt arbetsmarknads- och socialnämnden att återkomma till kommunstyrelsen med en rapport om hur man tagit arbetet vidare vad gäller tidigare åtgärder och effekter av CTC-arbetet.
Stadskontoret ser att det inom CTC-modellen till viss del funnits en uppföljningsstruktur för arbetet. I ärendet bifogas en rapport från enkätundersökningen 2023, bilaga 2 - Uppväxtvillkor för barn och unga i Malmö. En redovisning till kommunstyrelsen skulle ske året efter en genomförd enkätundersökning det vill säga 2020, 2022 och 2024. Olika omständigheter har medfört att en rapport ej redovisats till kommunstyrelsen 2022.
Då CTC inte har implementerats i stadens organisation på det sätt som planerats har en genomlysning av strukturen genomförts. Utifrån denna rapport fattade kommunstyrelsen och kommunfullmäktige beslut om en förändring avseende ansvaret för den universella preventionsnivån och därmed också en verksamhetsförändring inom CTC. Kommunstyrelsen kommer framöver från arbetsmarknads- och socialnämnden få redovisat hur arbetet med universell prevention tagits vidare.
Enligt en sammanställning som stadskontorets ekonomiavdelning har tagit fram, är kostnaden för CTC under 2018–2023 cirka 50 miljoner kronor.
Bilagor
Motion Anton Sauer (C) och Kay Wictorin (C) om att utreda möjligheten för ett nytt Malmö konstmuseum i Kungsparken
Den 29 februari 2024 inkom Anton Sauer (C) och Kay Wictorin (C) med motionen där motionärerna föreslår att kommunfullmäktige beslutar att uppdra åt berörda nämnder att utreda förutsättningarna för ett nytt konstmuseum i Kungsparken.
Motionen har skickats för internremiss till kulturnämnden, tekniska nämnden och servicenämnden. Samtliga nämnder anser att motionen är besvarad med hänsyn till att Malmö stad i dagsläget arbetar med riktningen att ett nytt konstmuseum ska uppföras i Kungsparkens restaurangpaviljong.
Bilagor
Helena Nanne har lämnat in en motion som innebär att kommunfullmäktige ska ge gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i uppdrag att erbjuda samtliga elever på Malmös stads gymnasieskolor möjligheten att driva ett UF-företag samt att ge grundskolenämnden i uppdrag att utveckla samarbetet med Ung Företagsamhet. Motionen har remitterats till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samt grundskolenämnden, som båda anser att befintliga möjligheter och samarbeten redan möter de behov som motionen adresserar.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden framhåller att konceptet UF redan erbjuds på flera skolor och att alla gymnasieskolor har möjlighet att implementera konceptet om rektor och utbildningschef så beslutar. Grundskolenämnden betonar vikten av entreprenöriellt lärande men anser att samarbeten bör initieras av skolorna själva med bedömning utifrån elevernas behov.
Stadskontoret bedömer att Malmö stad redan har ett tillräckligt samarbete med UF och att både grund- och gymnasieskolorna har förutsättningar att bedriva entreprenörsutbildning. Det finns därmed inget behov av ytterligare åtgärder i enlighet med motionens förslag.
Bilagor
Anmälan av inkomna skrivelser
Efter kommunfullmäktiges sammanträde den 17 december 2024 har det till kommunfullmäktige inkommit ärenden som ännu inte underställts kommunfullmäktiges prövning.
Bilagor
Inkomna interpellationer