Möte 2020-11-10
-
a) Projekt 4.1–4.3 Kirseberg–Segevång till Hornsgatan inom MEX-linje 4, Storstadspaketet – avrapportering (TN-2020-400)
(25 min)
Håkan Thulin, avdelningschef, stadsutvecklingsavdelningen
Stina Janzon, stadsutvecklingsavdelningen
Malena Möller, stadsutvecklingsavdelningen
b) Utökat objektgodkännande för projekt 6520 Provisoriska åtgärder på Eriksfältsgatan MEX-linje 8 (TN-2019-2757)
(15 min)
Håkan Thulin, avdelningschef, stadsutvecklingsavdelningen
Marinko Radic, stadsutvecklingsavdelningen
Magnus Fahl, stadsutvecklingsavdelningen
-
Malmö stad och Trafikverket har gemensamt utarbetat en överenskommelse om gemensamt vägnät för omledning. Vid störningar på huvudvägnätet, är det viktigt att trafikanterna kan få hjälp att hitta alternativa färdvägar. Annars risker trafiken att söka sig på ett icke önskvärt sätt på hela vägnätet.
Förslaget innebär att skyltning sätts upp för att märka ut lämpliga vägar för omledning. Samtidigt så innebär förslaget att respektive väghållare åtar sig att upprätthålla en viss nivå av framkomlighet och inte vidta åtgärder som kan äventyra framkomligheten.
Överenskommelsen är dubbelriktad och innebär att Malmö stad tillfälligt kan leda om trafik till Trafikverkets vägar och omvänt. Det struktureras en process för att säkerställa att parterna gemensamt tar ansvar för omledning och vägnätets framkomlighet.
Vägnätet för omledning kommer främst att användas vid störningar i huvudvägnätet, t.ex. vid vägarbete, service och olyckor. Viss omledning sker redan idag vid störning, men denna omledning är ostrukturerad och överenskommelsen syftar till att ta ett mer samlat grepp om omledningsfrågorna.
Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ett till Tekniska nämnden inkommet malmöinitiativ med förslag om att göra Ystadsgatan till en sommargata.
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
Ett malmöinitiativ med önskemål om en kombinerad gång- och cykelbana på Södertopsvägen har inkommit till Tekniska nämnden. På Södertorpsvägen sker idag cykling i blandtrafik i en miljö där biltrafikmängder och hastigheter är relativt låga. Eftersom Södertorpsvägen inte ingår i huvudcykelnätet är utbyggnaden av en cykelbana inte prioriterad. Det finns inte heller utrymme på allmän platsmark för en cykelbana.
Bilagor
-
Ett malmöinitiativ gällande önskemål om farthinder på norra delen av Johanneslust har inkommit. Enligt initiativet är det höga hastigheter på gatan vilket gör det otryggt att vistas på sträckan.
Fastighets- och gatukontoret har tittat närmare på gatans utformning, placering av befintliga farthinder och olycksstatistik på sträckan. Utifrån genomförd tjänstemannabedömning föreslås inte anläggande av ytterligare farthinder i området.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Ett malmöinitiativ har inkommit gällande korsningen Kaptensgatan/Kungsgatan, även kallad cykelrondellen. Initiativtagaren anser att korsningen är felkonstruerad och att den gör det farligare och mer förvirrande för cykeltrafiken. Önskemålet från initiativtagaren är att korsningen byggs om.
Cykelrondellen är en fyrvägskorsning där högerregeln gäller. I cykelrondellen passerar dagligen runt 20 000 malmöcyklister och därtill många fotgängare. Det är många trafikanter som ska samsas på en liten yta. Trots detta sker få olyckor. Trafiksäkerheten i korsningen är relativt god, om än på bekostnad av framkomligheten. Fastighets- och gatukontoret följer denna plats inom det löpande arbetet med trafiksäkerhet, men anser inte att det i dagsläget är motiverat med en ombyggnation av korsningen.
Bilagor
-
942kb Ladda ner dokument
-
På grund av brotekniska skäl föreslås hastighetsbegränsningen på Klaffbron hållas till 30 km/tim.
Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
256kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighets- och gatukontoret har utrett möjligheten att som trafikdämpande åtgärder på lokalgator i staden sätta ut ”blomlådor” eller vidta liknande alternativa åtgärder och avtala med fastighetsägare, villaförening, byalag eller annan sammanslutning om att de ansvarar för skötsel.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser rapportering av genomförd utvärdering av sommargatan på Friisgatan. Baserat på det positiva resultatet av utvärderingen föreslår Fastighets- och gatukontoret att Friisgatan regleras som en sommargata i ytterligare två år, 2021–2022. Projektet beräknas kosta 600 tkr om året. Pengarna ryms inom Fastighets- och gatukontorets driftsbudget. Fastighets- och gatukontoret föreslår även att förvaltningen får i uppdrag att utreda förutsättningarna för en permanent ombyggnation av gatan.
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-