Val av justerare
Information - Pilotprojekt nytt voteringssystem (Meetings Live)
Anmälan av inkomna skrivelser till kommunstyrelsens sammanträde den 5 februari 2025.
Enligt kommunallagen kapitel 6 § 37-40 kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot, eller en tjänsteperson. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattas med stöd av delegation ska redovisas på nästkommande sammanträde.
Socialdepartementet har för yttrande översänt ” Ett nytt regelverk för hälsodataregister” (SOU 2024:57).
Bilagor
Remiss Socialdepartementet - Tiotandvård - ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård (SOU 2024:70)
Malmö kommun har utsetts som remissinstans i slutbetänkandet av utredningen Tiotandvård - ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård (SOU 2024:70).
Utredningens förslag och bedömningar kan delas upp i tre huvudområden: Uppdraget om ett förstärkt högkostnadsskydd, Uppdraget om anpassningar i övriga delar av det statliga tandvårdsstödet och Uppdraget om särregler för asylsökande med flera. Det första steget av reformen tiotandvård föreslås genomföras från och med den 1 juli 2026.
Bilagor
Remiss Landsbygds- och infrastrukturdepartementet - Uppdrag om översyn av regelverket för ändring av detaljplan och av olagliga planbestämmelser
Landsbygds- och infrastrukturdepartementet har översänt Boverkets rapport 2024:21 Uppdrag om översyn av regelverket för ändring av detaljplan och av olagliga planbestämmelser, med inbjudan att inkomma med synpunkter. Rapporten innehåller förslag som innebär att detaljplaner nu ska ändras genom att kommunen antar en detaljplan som ersätter den gällande detaljplanen. Förslagen förväntas effektivisera samhällsbyggnadsprocessen.
Malmö stad är positiva till förslagen som presenteras rapporten och tillstyrker dessa.
Inom Malmö stad har ärendet remitterats till miljönämnden, stadsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden som samtliga har inkommit med yttranden.
Stadskontoret har med detta som utgångspunkt arbetat fram ett förslag till yttrande.
Bilagor
Malmö stads remissvar begränsas till de förslag som berör kommunala verksamheter.
För att utvecklingen av drönarverksamheten i Sverige ska bli effektiv och skapa nytta i framtidens transportsystem så krävs det såväl ekonomiska resurser som utökad kunskap och ett bredare samarbete. Stadskontoret ser både möjligheter och utmaningar med en utbredd användning av drönare i samhället och mer specifikt i tätbebyggt område.
Stadskontoret välkomnar utredningens förslag om samverkan, kunskapshöjning och förberedelse inför utvecklingen med obemannade luftfartyg.
Stadskontoret välkomnar också förslagen kring att förbereda sig på förekomsten av obemannade luftfartyg och hantera frågor kring luftrummet och inte minst platser för start och landning.
Bilagor
Remiss Kulturdepartementet - Kompletterande bestämmelser till EU:s mediefrihetsförordning (Ds 2024:28)
Kulturdepartementet har för yttrande översänt ”Kompletterande bestämmelser till EU:s mediefrihetsförordning” (Ds 2024:28).
Bilagor
Remiss Justitiedepartementet - Inhibition av verkställigheten - en ny ordning för vissa utlänningar vid tillfälliga verkställighetshinder (Ds 2024:23)
Malmö stad har av Justitiedepartementet getts möjlighet att yttra sig över promemorian Inhibition av verkställigheten – en ny ordning för vissa utlänningar vid tillfälliga verkställighetshinder (Ds 2024:23). Utredningen föreslår ett antal lagändringar som ska medföra att det blir lättare att utvisa utlänningar som utgör en allvarlig säkerhetsrisk och även begränsa de förmåner som dessa utlänningar ges under tiden de befinner sig i Sverige. Stadskontoret ser i huvudsak positivt på förslaget men anser att av rättssäkerhetsskäl bör det införas en möjlighet att överklaga beslut om bosättning för de utlänningar som berörs. En sådan ordning minskar även risken att frågan om nödbistånd aktualiseras. Vidare anser stadskontoret att utredningens förslag att Migrationsverket ska överta ansvaret för insatser enligt LSS bör avstyrkas eftersom det innehåller oklarheter som framför allt riskerar att äventyra barns rättigheter.
Bilagor
En utredare har av regeringen fått i uppdrag att se över om kommunerna bör få utökade möjligheter att kontrollera anställdas bakgrund vilket redovisas i promemorian Utökade registerkontroller vid anställning i kommun (DS 2024:24). I utredningen föreslås utökade möjligheter att kontrollera personer som ska arbeta i kommunerna mot belastnings- och misstankeregistret inför anställning. Syftet med kontrollerna är bland annat att minska risken för infiltration, inre påverkan och annan kriminalitet.
Utredningen har remitterats till arbetsmarknads- och socialnämnden, hälsa, vård- och omsorgsnämnden samt funktionsstödsnämnden. Nämnderna berörs i olika grad av de föreslagna förändringarna men är överlag positiva till förslagen även om de har vissa synpunkter på utformningen av delar av lagförslagen.
Stadskontoret har berett ärendet och ställer sig positiv till förslagen om ny lagstiftning samt ändringar i befintlig lagstiftning men anser att lagförslaget om registerkontroll vid anställning till kritiska befattningar behöver förtydligas.
Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juni 2025.
Bilagor
Remiss Justitiedepartementet - Skärpta krav för offentliga biträden och höjda kompetenskrav för tolkar i migrationsärenden
Justitiedepartementet har bjudit in Malmö stad att lämna synpunkter på förslagen i utkastet till lagrådsremiss Skärpta krav för offentliga biträden och höjda kompetenskrav för tolkar i migrationsärenden. I remissen ligger att regeringen vill ha synpunkter på förslagen i de delar de skiljer sig från förslagen i en tidigare remitterad promemoria.
Bilagor
Ansökan från Game Habitat Southern Sweden Ideell Förening om bidrag för sysselsättnings- och näringslivsfrämjande åtgärder
Game Habitat Southern Sweden Ideell Förening har inkommit med återrapportering gällande verksamhetsstöd för 2024 om 1 600 000 kronor.
Stadskontoret bedömer att all planerad verksamhet för att stärka dataspelsindustrin i Malmö genomförts mycket väl, och uppnått goda resultat helt enligt de planerade insatserna och aktiviteterna.
Bilagor
Game Habitat Southern Sweden Ideell Förening (nedan kallat Game Habitat)
ansöker om verksamhetsbidrag för 2025 om 1 800 000 kronor.
Game Habitat har sedan 2013 i uppdrag att skapa, utveckla och utöka ett levande, stöttande och inkluderande ekosystem för spelutveckling i södra Sverige. Visionen är att bli Europas ledande dataspelregion och vara känt som den bästa miljön för allt och alla som har med spelutveckling att göra. Stadskontoret bedömer att Game Habitat är en viktig aktör för att förstärka stadens position som ledande inom dataspelsutveckling i Europa, attrahera investeringar och talang, såväl som öka antalet företagsetableringar och arbetstillfällen.
Kommunstyrelsens beslut förutsätter övrig medfinansiering enligt den finansieringsplan som angetts, samt
att Malmö stads medverkan tydligt exponeras i all information och marknadsföring av verksamheten.
Bilagor
Den 14–24 augusti 2025 planeras World Table Tennis Grand Smash Sweden genomföras på Malmö Arena. Det är den högsta nivån inom den internationella bordtennistouren World Table Tennis (WTT) och utgör därmed ett av de mest prestigefyllda evenemangen inom bordtennis. Malmö blir den första staden i Europa att arrangera en Grand Smash, vilket sätter Malmö på världskartan inom sporten.
Evenemanget är ett samarbete mellan Svenska Bordtennisförbundet, Malmö stad, Region Skåne och lokala föreningar. Det förväntas locka 280 deltagare, 600 medföljande, samt totalt 30 000 besökare, och beräknas generera 17 000 gästnätter. Svenska Bordtennisförbundet ser arrangemanget som en katalysator för det sociala rekryteringsprojektet Ping pong power, som syftar till att sprida bordtennisen och dess hälsofördelar till en bred allmänhet.
Fritidsförvaltningen ansöker för fritidsnämndens räkning om ett finansiellt stöd om totalt 1,9 miljoner kronor från Malmö stad för att täcka stadens kostnader kopplade till evenemanget.
Bilagor
Fritidsnämnden har skickat en ansökan till kommunstyrelsen om beviljande av medel för genomförandet av Europamästerskapet i handboll för herrar 2026. Evenemanget är ett samarrangemang mellan Danmark, Norge och Sverige, med Malmö och Kristianstad som värdstäder i Sverige. Mästerskapet äger rum den 15 januari till den 1 februari 2026 och förväntas ge positiva ekonomiska effekter samt stärka Malmös position som evenemangsstad.
Kommunstyrelsen fattade under 2024 ett inriktningsbeslut att stödja evenemanget med totalt 4,5 miljoner kronor under budgetåren 2025 och 2026.
Bilagor
Nämndsbudgeten är främst ett dokument för nämndens interna styrning. I dokumentet beaktas de mål och uppdrag som framgår av Malmö stads budget och som riktats till kommunstyrelsen.
I nämndsbudgeten beskrivs också nämndens prioriteringar och utveckling samt nämndens ekonomiska plan, som inkluderar fördelning av tilldelade ekonomiska ramar inom verksamheten.
Nytt för i år är att nämndens utvecklingsarbete för att stärka det systematiska arbetet med mänskliga rättigheter också beskrivs under nämndens plan för verksamheten.
Bilagor
Kommunfullmäktige har i budget 2025 beslutat om extra satsning på klimat- och miljöfrågor genom att tillföra en klimatstrategisk satsning på 30 000 000 kronor som är tänkt att fördelas mellan de tekniska nämnderna och kommunstyrelsen. I det här ärendet ska beslut fattas om fördelning av medlen.
Bilagor
Val till riksdagen, regionfullmäktige och kommunfullmäktige kommer att genomföras i september 2026. Valnämndens förberedelser inför detta kommer att påbörjas redan under 2025. Det förberedande arbetet kräver ett ökat behov av kommunbidrag. Valnämnden avropar 1,2 miljoner kronor av de för ändamålet avsatta medel på anslaget till förfogande inom finansiering för det förberedande arbetet inför Riksdagsvalet i Sverige 2026 (RKR-valet).
Bilagor
Hyresavtal för särskilt boende Blomstergården, Stengodsvägen 4, Oxie, fastighetsbeteckning Stengodset 1
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden bedriver ett särskilt boende i Blomstergården på Stengodsvägen 4 i Oxie. Hyresvärden har sagt upp hyresavtalet för villkorsändring. Förhandlingar om nytt hyresavtal har därefter genomförts och nu finns förslag till hyresavtal.
Bilagor
Hyresavtal för särskilt boende Storskarven, Norra vägen 1, Bunkeflostrand, fastighetsbeteckning Storskarven 13
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden bedriver ett särskilt boende i Storskarven på Norra vägen 1 i Bunkeflostrand. Hyresvärden har sagt upp hyresavtalet för villkorsändring. Förhandlingar om nytt hyresavtal har därefter genomförts och nu finns förslag till hyresavtal.
Bilagor
Hyresavtal för särskilt boende Apelrosen, von Troils väg 8b, Rosengård, fastighetsbeteckning Byrådirektören 4
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden bedriver ett särskilt boende, Apelrosen, på von Troils väg 8b i Rosengård. Hyresvärden har sagt upp hyresavtalet för villkorsändring. Förhandlingar om nytt hyresavtal har därefter genomförts och nu finns förslag till hyresavtal.
Bilagor
Objektsgodkännandet för underhållsarbete på kvartersmark samt utbyggnad av ny allmän plats Louisedals gård, detaljplan Louisedal 1 och del av fastigheten Käglinge 1:16 (Dp 5617), tekniska nämnden
Tekniska nämnden har inkommit med ansökan om objektsgodkännande för underhållsarbete på kvartersmark samt utbyggnad av allmän platsmark inom detaljplan Louisedal 1 och del av fastigheten Käglinge 1:16 i Malmö (Dp 5617). Detaljplanen möjliggör för ny bebyggelse inom projekt 5339, Louisedal gård. Projektets totalutgift beräknas uppgå till 16,5 mnkr.
Bilagor
Objektsgodkännande för nyinvestering Renovering Restaurang Margareta, Pildammsparken, tekniska nämnden
Tekniska nämnden har inkommit med ansökan om objektsgodkännande för renovering av Restaurang Margareta i Pildammsparken. Syftet med projektet är att vinterbona och upprusta byggnaden för att kunna hyra ut den för en modern café- och restaurangverksamhet med öppethållande året om. Projektet har en beräknad bruttoutgift om 36 mnkr. Tekniska nämnden beräknar att den del av projektet som avser nyinvestering uppgår till 16,5 mnkr.
Bilagor
Den interna kontrollen utgör en integrerad del i stadskontorets kvalitets- och ledningssystem. Kontrollen syftar till att kommunstyrelsen, med rimlig grad av säkerhet, ska säkerställa att mål uppfylls inom områdena verksamhetsstyrning, tillförlitlig finansiell styrning samt efterlevnad av lagar och regler.
Stadskontoret har under 2024 genomfört granskningar och åtgärder beslutade av kommunstyrelsen. Uppföljningen behandlar insatser genomförda eller planerade i kommunstyrelsens förvaltningar stadskontoret, förvaltning 102 och finansförvaltningen
Bilagor
Den interna kontrollen utgör en integrerad del i stadskontorets kvalitets- och ledningssystem. Kontrollen syftar till att kommunstyrelsen, med rimlig grad av säkerhet, ska säkerställa att mål uppfylls inom områdena verksamhetsstyrning, tillförlitlig finansiell styrning samt efterlevnad av lagar och regler.
Stadskontoret har under 2024 genomfört riskanalys för kommunstyrelsens förvaltningar stadskontoret och finansförvaltningen. Utifrån riskanalyserna har åtgärder och kontrollmoment kopplade till riskerna tagits fram. Riskerna och kontrollmomenten för 2025 utgör kommunstyrelsens internkontrollplan 2025.
Bilagor
Överklagande av kommunfullmäktiges beslut (KF 241217, § 253) om nya nivåer och villkor för parkeringstaxor samt årlig justering i förhållande till KPI, mål nr 375-25
Klagande har begärt laglighetsprövning av kommunfullmäktiges beslut, KF 241217, § 53, om att införa en ny taxestruktur avseende boendeparkering, att införa en handläggningsavgift för boendeparkering och införa en ny högstanivå avseende timtaxa samt att bemyndiga tekniska nämnden att årligen justera denna högstanivå utifrån konsumentprisindex.
Klagandena har yrkat att besluten ska upphävas och bl.a. anfört att tillräckliga skäl för besluten som helhet saknas, då det inte motiveras på något vis med förändringarna utifrån vad som krävs för att motivera reglering av trafiken och trafikflödet.
Kommunen har av förvaltningsrätten förelagts att yttra sig i anledning av vad klagandena anfört.
Stadskontoret har tagit fram ett förslag till yttrande med yrkande om avslag av överklagandet och föreslår att kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att lämna yttrande i enlighet med bilagt förslag.
Bilagor
Utredningsuppdrag – bifallen motion av John Roslund (M), Tony Rahm (M) och Helena Nanne (M) om förstahandskontrakt för våldsutsatta kvinnor
KF 250227
Kommunfullmäktige beslutade i april 2023 att bifalla en motion (STK-2021-416) av John Roslund (M), Tony Rahm (M) och Helena Nanne (M) om en utredning av förstahandskontrakt för våldsutsatta kvinnor.
Kommunfullmäktige beslutade även att ge arbetsmarknads- och socialnämnden i uppdrag att tillsammans med MKB Fastighets AB utreda frågan.
Arbetsmarknads- och socialnämnden har tillsammans med MKB Fastighets AB genomfört en utredning om förstahandskontrakt till lägenhet hos MKB för personer utsatta för våld i nära relation.
Utredningen redovisar bland annat planerade insatser som enligt nämndens och MKB:s bedömning kommer innebära att våldsutsatta personers tillgång till lägenheter med förstahandskontrakt kan öka.
Förslaget är att godkänna arbetsmarknads- och socialnämndens redovisning av utredningen.
Bilagor
KF 250227
I mars 2023 beslutade kommunfullmäktige att ge fritidsnämnden i uppdrag att återkomma med förslag på lokalanskaffningsbeslut avseende ny simanläggning på Heleneholm samt att redovisa en plan för utbyggnaden av simanläggningar i Malmö. I detta ärende redovisar fritidsnämnden utbyggnadsplanen för simanläggningar i staden. Utredningen redogör för skicket på det befintliga Simhallsbadet och beskriver planeringen för tre nya simanläggningar i Malmö: Heleneholmsbadet, ny simanläggning på Stadionområdet och ett nytt allmänhetsbad.
Förslaget är att kommunfullmäktige godkänner fritidsnämndens utredning beträffande ytor för simundervisning och simträning.
Bilagor
KF 250227
Miljönämnden har översänt rapporten Miljöredovisning 2023 – Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad 2021–2030 till kommunstyrelsen. Miljöredovisningen är en del av miljönämndens återkommande uppföljning och redovisar ett urval av indikatorer och nyckeltal.
Rapporten är den tredje i programperioden och det saknas ännu data för 44 procent av indikatorerna/nyckeltalen. Utifrån den data som finns bedöms sex av de tolv målen ha en positiv utveckling, ett mål är oförändrat samt ett mål går i fel riktning. För fyra av målen går utvecklingen ännu inte att bedöma.
Bilagor
KF 250227
Kommunfullmäktige antog ”Kommunfullmäktiges reglemente för styrelsen och övriga nämnder” i augusti 2024. Under hösten 2024 har det uppkommit ett behov av tre smärre justeringar i reglementet: en i avsnittet om socialnämnderna och två i reglementet för kommunstyrelsen. Arbetsmarknads- och socialnämnden, funktionsstödsnämnden och hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har yttrat sig och förordar samstämmigt en liten ändring utifrån stadskontorets förslag. Stadskontoret delar nämndernas bedömning.
Bilagor
Riktlinjer för biståndsbedömning i ordinärt boende och särskilt boende enligt socialtjänstlagen, reviderade 2025
KF 250227
Ärendet gäller ansvarsfördelning för styrdokumentet Riktlinjer för biståndsbedömning i ordinärt och särskilt boende enligt Socialtjänstlagen (SoL). Riktlinjerna beslutades av kommunfullmäktige 2016 (STK-2015-640).
I samband med omorganisationen i Malmö stad 2017 beslutade kommunfullmäktige att ge ansvaret för riktlinjerna till hälsa-, vård- och omsorgsnämnden (Ny organisation i Malmö stad – Översyn av kommuncentrala styrdokument som berörs av organisationsförändringen (STK-2017-501)). Riktlinjerna rör även funktionsstödsnämndens ansvarsområde, och enligt beslutet från 2017 ska revidering ske i samråd med funktionsstödsnämnden.
Under hösten 2024 har båda nämnderna inkommit med revideringar av riktlinjer för deras respektive verksamheter. Nämndernas föreslagna riktlinjer är i det närmaste likalydande, men skiljer sig åt i några punkter utifrån deras olika målgrupper. Dialogen gällande revideringen har resulterat i att funktionsstödsnämnden föreslår för kommunfullmäktige att ge nämnden rätt att anta egna riktlinjer för biståndsbedömning.
Bilagor
KF 250227
På grund av formuleringar i gällande stadga om renhållning av gångbana i Malmö kommun
och formuleringar i det tidigare reglementet för tekniska nämnden, har det inte varit möjligt för kommunen att utöva tillsyn över gångbanerenhållning eller vidta åtgärder mot de fastighetsägare som inte tar sitt ansvar.
Ett nytt reglemente för tekniska nämnden har redan beslutats och började gälla den 1 oktober 2024.
Nya reviderade ”Lokala föreskrifter för renhållning av gångbana m. m.” har därför också tagits fram som möjliggör tillsyn och åtgärder. Tekniska nämnden har godkänt föreskrifterna och skickat dem till kommunfullmäktige för antagande.
Bilagor
KF 250227
Tony Rahm (M) och Helena Grahn (M) inkom den 23 november 2023 med en motion om att Malmö stad bör ansöka om medlemskap i Energikontor Syd. Miljönämnden har inkommit med ett yttrande i ärendet och föreslår bifall till motionen. Miljönämnden anser att den ramförstärkning som tilldelats miljönämnden i budget 2025 möjliggör finansiering av medlemskapet i Energikontor Syd. Stadskontoret delar nämndens bedömning.
Bilagor
KF 250227
Lisa Stolpe (V) föreslår i en motion att kommunfullmäktige ger i uppdrag till servicenämnden, i samverkan med grundskolenämnden, att utreda förutsättningarna för ett införande av avgiftsfria skolmåltider under lov och ledigheter för elever inskrivna i grundskola.
Grundskolenämnden och servicenämnden har yttrat sig i ärendet. Bedömningen är att det i dagsläget saknas underlag för att kunna göra en bedömning av kostnader för att införa gratis skollunch under lov. En utredning i enlighet med förslaget skulle behöva baseras på antaganden kring hur många elever som skulle ta del av måltiderna, elevernas åldrar och geografisk spridning. Att säkerställa rätt bemanning och geografiskt utspridda öppna kök skulle innebära stora kostnader. Det blir också svårt att säkerställa ett fungerande tillsynsansvar. Vidare bedöms inte kostnadsfria skolmåltider under lov och ledigheter vara insatser inom ramen för skolans kompensatoriska uppdrag.
Bilagor
Motion av Anfal Mahdi (V) om samordnare i förskola och skola i arbetet mot antisvart rasism/afrofobi
KF 250227
Anfal Mahdi (V) har inkommit med en motion som föreslår inrättandet av en samordnare i förskola och skola i arbetet mot antisvart rasism/afrofobi. Motionären lyfter att det inte finns någon anställd med specifik expertis gällande afrofobi/antisvart rasism inom Malmö stad. Motionären menar att det därmed finns en avsaknad av kompetens för att kunna ge rätt stöd till utsatta barn och lärare som efterfrågar stöd och kunskap.
I motionen föreslås att kommunfullmäktige uppdrar berörda förvaltningar att inrätta en samordnare i förskolan och grundskolan för arbetet mot afrofobi/antisvart rasism. Vidare föreslås att samordnaren ska identifiera problem och behov knutet till afrofobi inom grundskolan och förskolan, samt föreslå hur arbetet på berörda förvaltningar kan systematiseras.
I ärendet har grundskolenämnden och förskolenämnden yttrat sig. Stadskontoret delar nämndernas bedömning att det redan finns samordnande funktioner med särskild kompetens inom rasism och diskriminering och som stödjer skolförvaltningarna i deras arbete. Kommunstyrelsen har även gett stadskontoret i uppdrag att ta fram en plan för att förstärka stadens arbete mot afrofobi och antisvart rasism (STK-2022-1456). Stadskontoret anser att motionens intentioner redan är besvarade och faller inom ramen för det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet inom förskolan och skolan.
Bilagor
KF 250227
Farishta Sulaiman (M) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige i vilken det föreslås att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheten att införa ett system där säkerhetsprövning sker vid tillsättning av tjänster inom arbetsmarknads- och socialnämndens myndighetsutövning.
Motionären föreslår även att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheten att begära fullständigt utdrag ur belastningsregistret vid anställning samt kontinuerlig kontroll mot belastningsregistret under anställningen.
Motionen har remitterats till arbetsmarknads- och socialnämnden, hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt funktionsstödsnämnden. Arbetsmarknads- och socialnämnden framför att den redan utreder förutsättningar för att låta såväl vissa befattningar inom myndighetsutövning omfattas av säkerhetsprövning som mer omfattande kontroller inför erbjudande av annan anställning. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden och funktionsstödsnämnden framför att sina politiska beslut om registerkontroller i brukarnära verksamheter förhindrar att personer med brottslig bakgrund, som bedöms olämpliga, anställs. Därutöver konstaterar alla tre nämnderna att det i dagsläget inte föreligger rättsligt stöd för kontroller av redan anställda utan lagstöd. Nämnderna ser inget behov av att kommunstyrelsen ytterligare utreder frågan om säkerhetsprövning eller utökade kontroller inför anställning.
Bilagor
KF 250227
Jacqueline Maly (SD) och Magnus Olsson (SD) föreslår i en motion att kommunstyrelsen och berörd nämnd ges i uppdrag att utreda att införa valfrihetssystem genom LOV (Lag om valfrihetssystem) avseende familjerådgivning i Malmö kommun.
Motionärerna hänvisar bland annat till att väntetiden för att få komma på ett första besök till familjerådgivningen under flera och långa perioder 2023 var upp till tre månader.
Arbetsmarknads- och socialnämnden har yttrat sig i ärendet. Mot bakgrund av att ett första samtal numera erbjuds inom 1–7 dagar och att den tidigare väntetiden på 3–4 månader för uppföljande samtal har halverats under 2024 är bedömningen att motionen ska anses vara besvarad.
Bilagor
KF 250227
Helena Grahn (M) har inkommit med en motion där hon föreslår att kommunfullmäktige uppdrar åt Tekniska nämnden att utreda möjligheten att använda flytande våtmarksväxter för att rena vatten i dagvattenlösningar och andra vattenförekomster från PFAS.
PFAS (poly- och perfluorerade alkylämnen) är svårnedbrytbara ämnen som kan ha negativa effekter på bland annat människors hälsa och på miljön. Motionen tar sitt avstamp i forskning som visar att vissa våtmarksväxter kan reducera PFAS i vatten med upp till 40 procent under laboratorieförhållanden.
Motionen har skickats för internremiss till tekniska nämnden och miljönämnden som båda har yttrat sig. Båda nämnderna bedömer att metoden är lovande men i ett för tidigt skede för att kunna implementeras.
Bilagor
KF 250227
John Roslund (M) har inkommit med en motion som föreslår att kulturnämnden tillsammans med kommunstyrelsen skapar ett minnesmonument, en minnesplats eller något annat lämpligt för att hedra förintelsens ögonvittnen och deras insats för ett bättre Malmö. Under 1991 startades berättargruppen Förintelsens ögonvittnen av dåvarande studierektor på Borgarskolan. Motionären vill hedra minnet av medlemmarna i berättargruppen och uppmärksamma deras insats för ett bättre Malmö.
I ärendet har kulturnämnden och tekniska nämnden yttrat sig. Stadskontorets delar nämndernas bedömning att kulturförvaltningens pågående arbete med att uppföra minnesskyltar över stadens breda kulturarv skulle kunna användas för att hedra och uppmärksamma berättargruppen Förintelsens överlevande insats för ett bättre Malmö. Minnesskyltar vid platser som var viktiga för medlemmarna i berättargruppen innebär en större spridning över staden och ett personligt uppmärksammande av varje enskild medlems hedervärda insats. Då kulturförvaltningen har ett pågående arbete med att upprätta minnesskyltar, så bör även ansvaret för dessa minnesskyltar ligga hos kulturnämnden.
Bilagor
Återrapportering av nämndinitiativ av Helena Nanne (M) och Håkan Fäldt (M) om att höja den civila beredskapen i Malmö
Helena Nanne (M) och Håkan Fäldt (M) inkom under kommunstyrelsens sammanträde den 7 februari 2024 med ett nämndinitiativ om att höja den civila beredskapen i Malmö. I nämndinitiativet lyftes att ”den nuvarande verkligheten, med ett försämrat säkerhetsläge i Sverige och Europa, höjd terrorhotnivå och klimatförändringar som ökar risken för allvarliga väderhändelser, visar på behovet av att stärka såväl Malmö stads som Malmöbornas beredskap”.
I detta ärende återrapporteras de två yrkanden som bifölls av kommunstyrelsen.
Dessa var att uppdra åt stadskontoret att genomföra kontinuerliga kommunikationsinsatser i syfte att stärka Malmöbornas beredskap med utgångspunkt i MSB:s information samt att uppdra åt stadskontoret att genomföra en genomlysning av Malmöbornas beredskap med särskilt fokus på utsatta grupper som riskerar att inte klara sig själva i händelse av kris eller höjd beredskap.
Bilagor
Genom ett nämndinitiativ har Helena Nanne (M) föreslagit att kommunstyrelsen ska ge stadskontoret i uppdrag att genomföra en extern granskning av efterlevnaden av mötes- och resepolicyn gällande konferenser.
Kommunstyrelsen gav den 8 januari stadskontoret i uppdrag att bereda nämndinitiativet.
Bilagor
Anton Sauer (C) har inkommit med ett nämndinitiativ om blockering av DeepSeek från Malmös skoldatorer.
Vid gruppledarmöte den 28 oktober 2021 träffades överenskommelse om hantering av nämndinitiativ.
Bilagor
Remiss Klimat- och näringslivsdepartementet - Förslag på förordningsändringar som möjliggör ett mer effektivt främjande av icke-publik laddinfrastruktur
Klimat- och näringslivsdepartementet har översänt Naturvårdsverkets skrivelse ”Förslag på förordningsändringar som möjliggör ett mer effektivt främjande av icke-publik laddinfrastruktur”,
med inbjudan att inkomma med synpunkter. Skrivelsen innehåller förslag på bestämmelser som innebär att fler och en större bredd av aktörer kan söka stöd för investeringar i laddinfrastruktur samt att ansöknings- och prövningsfarandet förenklas för vissa ärenden.
Inom Malmö stad har ärendet remitterats till miljönämnden, stadsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden som har inkommit med yttranden.
Stadskontoret har med detta som utgångspunkt arbetat fram ett förslag till yttrande.
Bilagor
I början av september 2026 planeras ”Special Olympics Invitationals 2026” genomföras på Stadionområdet i Malmö. Det är ett internationellt idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning där många olika idrotter är representerade.
Evenemanget är en del av en större satsning från Svenska Parasportförbundet och deras Special Olympics Sverige med fokus på inkludering och social hållbarhet. Det förväntas locka 2 500 deltagare, lika många medföljande, och totalt 3 000 dagliga besökare. Evenemanget planeras äga rum på Stadionområdet i september 2026.
Evenemanget är ett samarrangemang mellan Svenska Parasportförbundet, FIFH Malmö, Malmö stad och Region Skåne.
Fritidsnämndens har ansökt om finansiering på totalt 3,4 miljoner kronor fördelat på budgetåren 2025 och 2026 för kostnader som uppstår före, under och efter evenemanget.
Bilagor
Malmöinitiativ har inkommit om att låta restaurangbyggnaden vid Margaretapaviljongen i Pildammsparken bli en Biergarten, där en krögare driver café/restaurang med musikunderhållning. Sedan förslaget inkom har tekniska nämnden gått vidare med planer för restaurangbyggnaden vid Margaretapaviljongen där inriktningen är att upplåta lokalen till restaurangverksamhet.
Bilagor
Sedan 2020 har Malmö stad drivit ett arbete mot antisemitism, rasism och diskriminering kallat Öppna Malmö. Syftet har varit att samla alla stadens förvaltningars olika insatser under ett paraply för att lättare synliggöra allt som pågår och kunna följa upp effekterna av dessa insatser. Arbetet har letts av en styrgrupp på direktörsnivå som samordnats och administrerats av kulturförvaltningen.
Styrgruppen för Öppna Malmö menar att det har varit svårt att skapa en samlad bild och att plocka ut delar av ordinarie verksamhet och ”stämpla” det med ”Öppna Malmö”. Till exempel insatser som riktar sig mot flera av förvaltningarnas breda ordinarie uppdrag mot att motverka diskriminering och segregering.
Stadskontorets förslag är därför att staden behöver se över inriktningen i arbetet med Öppna Malmö. Förslaget är att fokus ska ligga på stärkt demokrati kopplat till aktiv inkludering och delaktighet med Malmöborna. Syftet är att skapa ett forum där Malmö stad, civilsamhället, politiken och internationella aktörer tillsammans kan manifestera, utveckla och dela kunskap om demokrati, antirasism och mänskliga rättigheter.
Genom att samla befintliga och nya initiativ under en specifik tidsperiod under året skapas en plattform för erfarenhetsutbyte och diskussion, med målet att stärka demokratin och Malmöbornas aktiva delaktighet.
Kommunstyrelsen föreslås besluta att ge stadskontoret i uppdrag att, i samverkan med stadens förvaltningar, utveckla ett koncept för arbetet med aktiv inkludering och delaktighet.
Bilagor
Transportstyrelsen har fattat beslut om sanktionsavgift mot Malmö stad för överträdelse av anmälningsplikten enligt lagen (2018:1174) om informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (NIS-lagen). Det förordas att kommunstyrelsen beslutar att ge stadskontoret i uppdrag att överklaga Transportstyrelsens beslut med angivande av de grunder som redogjorts för i ärendet.
Bilagor
Magnus Olsson (SD) har till kommunstyrelsen inkommit med ett nämndinitiativ- Utred Flamman. Kommunstyrelsen beslutade på dess sammanträde den 8 januari 2025 (28§) att ge stadskontoret i uppdrag att bereda nämndinitiativet. I initiativet uppmanas kommunstyrelsen att agera efter Sydsvenskans granskning ”Eldsjälarnas miljoner”. I artikelserien granskas lönestruktur, utbetalda löner och sekretessavtal hos den idéburna föreningen Flamman. Av Sydsvenskans granskning framgår att två av de främsta företrädarna för föreningen har uppburit anmärkningsvärt höga löner genom sina anställningar. I granskningen framgår att Malmö stad har beviljat 17,8 miljoner i bidrag till föreningens olika verksamheter sedan 2019.
I nämndinitiativet uppmanas kommunstyrelsen att utreda omständigheterna som framkommer i Sydsvenskans granskning. Initiativtagaren föreslår att kommunstyrelsen beslutar att uppdra åt stadskontoret att utreda omständigheterna i Flamman utifrån vad som framkommer i Sydsvenskans granskning ”Eldsjälarnas miljoner”, samt ta fram ett förslag baserat på utredningen på hur Malmö stad kan gå vidare med ett fortsatt samarbete med Flamman. Vidare föreslår initiativtagaren att kommunstyrelsen för egen del pausar samverkan med Flamman och uppmanar berörda nämnder och bolag att pausa samverkan med Flamman till dess att utredningen är färdig och förslagen hanterade.
Stadskontoret har sedan Sydsvenskans granskning ”Eldsjälarnas miljoner” inlett en extern utredning av Flammans användning av stadens utbetalda medel. Då en extern utredning har inletts, har stadskontoret gjort bedömningen att föreslå kommunstyrelsen besluta att pausa hanteringen av Flammans framåtsyftande ansökningar om bidrag till kommunstyrelsen samt avvakta utbetalning av redan beviljade beslut om bidrag.
Beslutet föreslås gälla fram till dess att utredningen är färdig och kommunstyrelsen fattat beslut kring eventuellt fortsatt samarbete med Flamman.
Stadskontoret föreslår vidare att kommunstyrelsen anmodar samtliga nämnder och kommunala bolag att pausa hanteringen av bidragsansökningar och andra former av utbetalningar till föreningen Flamman med undantag för redan fattade beslut där nämnder och helägda bolag bedömer att det föreligger särskilda skäl att fullfölja redan ingångna överenskommelser med Flamman.
Bilagor
Besvarande av nämndinitiativ från Anders Skans (V) och Anfal Mahdi (V) om att avbryta samarbetet med Flamman
Anders Skans (V) och Anfal Mahdi (V) har till kommunstyrelsen inkommit med ett nämndinitiativ - Avbryt samarbetet med Flamman. Kommunstyrelsen beslutade på dess sammanträde den 8 januari 2025 (§29) att ge stadskontoret i uppdrag att bereda initiativet. I initiativet uppmanas kommunstyrelsen att ge stadskontoret i uppdrag att avveckla alla samarbeten mellan Malmö stad och föreningen Flamman, samt säkerställa att de barn och unga som är i behov av stöd får det från arbetsmarknads- och socialnämnden och fritidsförvaltningen.
Stadskontoret har sedan Sydsvenskans granskning ”Eldsjälarnas miljoner” inlett en extern utredning av Flammans användning av stadens utbetalda medel. Då en extern utredning har inletts, kommer stadskontoret föreslå kommunstyrelsen att avvakta utbetalning av redan beviljade bidrag till föreningen Flamman, samt pausa inriktningsbeslut och inkomna ansökningar om nytt föreningsbidrag i väntan på att utredningen slutförts.
För att begränsa en negativ påverkan på barn och unga som idag tar del av Flammans insatser rekommenderar stadskontoret att stadens nämnder, förvaltningar och helägda bolag ska, med undantag för utbetalning av ekonomiskt stöd till föreningen, bibehålla samverkan med föreningen i väntan på utredningens rekommendationer.
Bilagor