Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2. Anmälan av inkomna skrivelser till kommunstyrelsens sammanträde den 5 mars 2025.

  3. Enligt kommunallagen kapitel 6 § 37-40 kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot, eller en tjänsteperson. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattas med stöd av delegation ska redovisas på nästkommande sammanträde. 

    Bilagor

  4. Justitiedepartementet har för yttrande översänt utredningen ”Förbud mot äktenskap mellan kusiner och vissa andra nära släktingar (Ds 2024:20)”.

    Bilagor

  5. Malmö stad har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad promemoria. Yttrande ska ha kommit in till Justitiedepartementet senast den 12 mars 2025.

    Utredningens uppdrag har i de delar som redovisas i slutbetänkandet varit att se över delar av regelverket kopplat till återvändande och föreslå åtgärder i syfte att stärka återvändandeverksamheten för den som har ett verkställbart beslut om avvisning eller utvisning. Utredningen har också haft i uppdrag att göra en översyn av regelverket för inre utlänningskontroller.

    Utredningen har vidare haft i uppdrag att utforma ett regelverk som innebär ett utökat informationsutbyte i syfte att stärka arbetet med verkställighet och försvåra möjligheterna att leva i landet utan tillstånd genom att andra myndigheter ska vara skyldiga att lämna viss information till de verkställande myndigheterna.

    Bilagor

  6. Socialdepartementet har haft i uppdrag att analysera och föreslå hur ett tillägg om aktivitetskrav inom försörjningsstödet kan utformas. Enligt utredningens förslag ska kommunernas socialnämnder ansvara för att det finns tillgång till kommunala insatser som möter behovet av meningsfull heltidssysselsättning för vuxna personer som får försörjningsstöd. Det kan handla om aktiviteter som syftar till att öka motivation, förmåga eller språkliga förutsättningar att ta ett arbete eller påbörja en utbildning. Det kan också handla om arbetsplatsförlagda aktiviteter inom en kommunal förvaltning och aktiviteter inriktade på jobbsökande.

    Arbetsmarknads- och socialnämnden, förskolenämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har yttrat sig i ärendet. Den sammantagna bedömningen är att det finns behov av fortsatt utredning och nationella förtydliganden kopplade till flera av utredningens förslag. Aktivitetskravet bedöms vara ett utökat åtagande för kommunerna och därför bör finansieringsprincipen tillämpas. I stadskontorets förslag till yttrande betonas också vikten av
    det statliga ansvaret för arbetsmarknadspolitiken. Även om aktivitetskravet införs är det viktigt att kommunens roll förblir kompletterande och inte ersätter Arbetsförmedlingens ansvar och insatser. Vidare är bedömningen att det inte är rimligt att arbetsplatsförlagda aktiviteter begränsas till stadens kommunala förvaltningar så som utredningen föreslår. Därför föreslås att staten även undersöker möjligheten att förlägga platser till regionernas och statens verksamheter.

    Bilagor

  7. Malmö stad har av Socialdepartementet fått möjlighet att lämna synpunkter på promemoria Bättre tillsammans – förslag till en uppdaterad nationell cancerstrategi. Förslagen i promemorian utgår ifrån ett helhetsperspektiv som omfattar prevention, tidig upptäckt, diagnostik, behandling, rehabilitering, palliativ vård och uppföljning. Utredningen lämnar både förslag och bedömningar. Utredningens förslag bygger i huvudsak på mer samsyn och samordning på en nationell nivå men även på ökad samverkan på regional nivå. Utifrån den frivilliga karaktären på de bedömningar och förslag som utredningen föreslår anses det ej inkräkta på det kommunala självstyret.

    Mot bakgrund av den frivilliga karaktären på de bedömningar och förslag som ges i utredningen föreslår stadskontoret att kommunstyrelsen ställer sig generellt positiv till de bedömningar som berör den kommunala verksamheten.
    Stadskontoret anser att det är av stor vikt med ett nationellt arbete för att minska insjuknande i olika cancersjukdomar. Det är välkommet att utredningen genomgående har ett jämlikhetsperspektiv samt att barn och unga vuxnas behov är i fokus. Stadskontoret vill betona att ansvaret för behandling av cancersjukdomar är ett regionalt ansvar men att kommunens verksamheter i olika delar kan bli involverade och delaktiga.

    Bilagor

  8. Malmö stad har fått möjlighet att yttra sig över förslag från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet: ”Intelligenta transportsystem – genomförande av ändringsdirektiv”. Intelligenta transportsystem (ITS) är ett samlingsnamn för informationsteknik som används för att skapa ett förbättrat transportsystem. I remissen föreslås ändringar av den lagstiftning som reglerar ITS. Ändringarna behövs för att genomföra direktiv från Europaparlamentet och rådet.

    Ärendet har skickats på internremiss till tekniska nämnden som har lämnat
    ett svar.

    Bilagor

  9. VA SYD avser att söka tillstånd enligt miljöbalken för MAXIMA. Projektet omfattar om- och utbyggnad av Sjölunda avloppsreningsverk samt två avloppstunnlar mellan Malmö, Lund, Burlöv och Lomma. Syftet är att möta framtida krav på rening, minska utsläpp och stärka miljöskyddet.

    Då projektet medför betydande miljöpåverkan genomförs samråd enligt miljöbalken, där berörda parter kan lämna synpunkter. Samrådet är ett avgränsningssamråd enligt 6 kap. 28 § miljöbalken och syftar till att fastställa omfattningen av den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som ska upprättas för MAXIMA.

    Inom Malmö stad har ärendet remitterats till miljönämnden, stadsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden som samtliga har inkommit med yttranden.

    Bilagor

  10. Malmös stadsrevision, revisorskollegiet, har genom konsulten KPMG granskat det förebyggande arbetet mot korruption vid servicenämnden och tekniska nämnden. Kommunstyrelsen har granskats utifrån dess uppsiktsplikt.

    Stadskontorets förslag till yttrande behandlar de rekommendationer som lämnats utifrån genomförd granskning. Revisorskollegiets bedömning är att kommunstyrelsen utifrån sin uppsiktsplikt delvis har säkerställt en tillräcklig intern kontroll för att förebygga, upptäcka och hantera korruption.

     

    Bilagor

  11. I årsanalysen för verksamhetsåret 2024 redovisar kommunstyrelsen hur verksamheten utvecklats under det gångna året och hur verksamheten förväntas utvecklas under kommande år. I årsanalysen framgår hur kommunstyrelsen arbetat med de mål och uppdrag som tilldelats styrelsen av kommunfullmäktige.

    I ärendet medföljer också årsredovisningar för kommunstyrelsens respektive kommunfullmäktiges ekonomi under 2024.

    Bilagor

  12. Ärenden som Malmö stad hanterat i enlighet med visselblåsarlagen (2021:890) återrapporteras till kommunstyrelsen två gånger per år och en gång per år lämnas en årsrapport i enlighet med beslutade riktlinjer (STK-2022-455). I denna uppföljning redogör den interna mottagningsfunktionen för de utredningsåtgärder som vidtagits i ärenden den 1 juni 2024 – 31 december 2024. Årsrapporten för 2024 beskriver rollerna i visselblåsarfunktionen, ärendehandläggningen, rapporter som kommit in, kompetenshöjande insatser samt utvecklingsområden.

    Bilagor

  13. I den bifogade rapporten ”Finansverksamheten och riskhanteringen i Malmö stads kommunkoncern 2024” redogörs bland annat för viktigare händelser under året samt hur internbanken hanterat de finansiella riskerna som regleras i stadens finanspolicy.

    Under året har inga avvikelser mot finanspolicyn förekommit och den finansiella riskhanteringen bedöms som tillfredsställande.

    Bilagor

  14. Kommunfullmäktige har i budget 2025 avsatt medel till kommunstyrelsens förfogande, där kommunstyrelsen under året kan överföra kommunbidrag till nämnder efter särskilt beslut. Kommunfullmäktige har i budgeten avsatt totalt 8 mnkr för sommarlovsaktiviteter. Detta ärende innehåller förslag på hur dessa medel ska användas och fördelas ut till fritidsnämnden, kulturnämnden och tekniska nämnden.

    Bilagor

  15. Hösten 2024 beslutade kommunstyrelsen att godkänna servicenämndens Utvecklingsplanen för kommungemensam IT och digitalisering 2025. Planen syftar till att säkerställa en effektiv och säker digital infrastruktur inom kommunen och innehåller prioriterade insatser inom IT-säkerhet, kompetensutveckling och implementering av digitala lösningar. Planen bygger på förvaltningarnas behov av stöd eller gemensam utveckling inom IT för de kommande 1-4 åren.

    I utvecklingsplanen har servicenämnden lyft fram ett totalt finansieringsbehov på 21 mkr, varav 16 mkr avser insatser inom IT-säkerhet och 5 mkr kompetensrelaterade insatser. På kommunstyrelsens anslag till förfogande finns totalt 14 mkr avsatta för dessa ändamål, inklusive 5 mkr för kompetensrelaterade insatser.

    Genom detta ärende avropas medel för insatser inom IT-säkerhetsområdet enligt utvecklingsplanen för kommungemensam IT och digitalisering 2025.

    Bilagor

  16. Detta ärende avser överföring av medel för finansiering av insatser för kompetenshöjande insatser i Malmö stad från kommunstyrelsens anslag till förfogande för finansiering inom respektive nämnd.

    Stadskontoret har tillsammans med stadens förvaltningar identifierat, analyserat och prioriterat behov av insatser inom nämnderna för att fortsatt stärka kompetensförsörjningen genom kompetenshöjande insatser. Ett förslag på prioritering för 2025 har tagits fram.

    Bilagor

  17. KF 250327

    Kommunfullmäktige beslutade 2022-09-01 §197 att godkänna Riktlinjer för riktade statsbidrag. Dessa riktlinjer tydliggör definitioner och begrepp samt nämnders och förvaltningars ansvar, särskilt vid samordning mellan nämnder. Stadskontoret har i enlighet med beslutet utrett riktlinjernas ändamålsenlighet och föreslår en uppdatering av riktlinjerna.

    Bilagor

  18. KF 250327

    Styrelsen för SKR har den 18 oktober 2024 antagit förslag till reviderade Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPF-KR 25). OPF-KR 25 omfattar reviderade bestämmelser för förtroendevalda avseende höjda pensionsavsättningar motsvarande avsättningar i gällande kollektivavtal om tjänstepension för anställda. OPF-KR 25 gäller för förtroendevalda som tidigare omfattats av OPF-KL 18. OPF-KR 25 är utformat för tillämpning hos respektive kommun och region, och för att äga giltighet krävs ett lokalt antagande av bestämmelserna.

    Bilagor

  19. KF 250327

    Stadsbyggnadsnämnden godkände den 29 januari 2025 Detaljplan för del av fastigheten Innerstaden 9:173 m.fl. (norra delen av Stadionområdet) i Stadion i Malmö (Dp 5833). Under sammanträdet togs även beslutet att skicka förslaget till kommunfullmäktige för antagande.

    Detaljplanen gör det möjligt att tillföra byggnader och ytor för nya funktioner relaterade till idrott, utbildning och evenemang i Stadionområdets norra del. De nya funktionerna innebär att Stadionområdet kan få bredare verksamhet och stärker sin position i ett nationellt perspektiv.

    Bilagor

  20. KF 250327

    Tekniska nämnden har begärt kommunfullmäktiges godkännande av försäljning av kommunens fastigheter Amphitrite 1, del av Hamnen 21:137 och del av Hamnen 21:138. På fastigheterna ska uppföras byggnad för i huvudsak universitetsverksamhet.

    Bilagor

  21. KF 250327

    Emma-Lina Johansson (V) har inkommit med en motion som lyfter att kartläggningar har visat att kunskapen och implementeringen av minoritetslagstiftningen är bristfällig i Sveriges kommuner och regioner. Av motionären lyfts att anställda inom Malmö stad är en viktig målgrupp för ökad utbildning på området eftersom personer tillhörande de fem nationella minoriteterna har särskilda rättigheter. Motionären yrkar att samtliga förvaltningsdirektörer och personer i ledande ställning i Malmö stad utbildas särskilt i minoritetslagstiftningen.

    I ärendet har samtliga nämnder haft möjlighet att yttra sig. Stadskontoret delar nämndernas bedömning att kunskapshöjande insatser är av största vikt för att säkerställa att Malmö stad lever upp till de krav som ställs i lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk (även kallad minoritetslagen). Stadskontoret anser emellertid att motionärens yrkanden redan faller inom ramen för stadens gällande styrdokument på området.

    Bilagor

  22. KF 250327

    Helena Nanne (M) och Albin Schyllert (M) har inkommit med en motion om att möjliggöra fler trygghetsboenden i Malmö. Motionärerna föreslår att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att säkerställa att det möjliggörs för trygghetsboenden vid detaljplanering av nya områden samt att göra en översyn av befintliga detaljplaner i syfte att undanröja hinder mot vanligt förekommande utformningar av trygghetsboenden.


    De föreslår vidare att ge tekniska nämnden i uppdrag att återkomma till kommunfullmäktige med en reviderad markanvisningspolicy där trygghetsboenden undantas från kraven på upplåtelse av lägenheter till bostadssociala ändamål och att tillgängliggöra lägenheter för personer som uppbär ekonomiskt bistånd. Synpunkter på förslaget har inhämtats från stadsbyggnadsnämnden (muntlig reservation (M), (C) och (SD), särskilt yttrande (V)) och tekniska nämnden (reservation (M)).

    Bilagor

  23. KF 250327

    I en motion till kommunfullmäktige föreslår Jacqueline Maly (SD) och Lisbeth Persson Ekström (SD) att det ska genomföras en kartläggning av vilka medarbetare inom kommunen som har hjärt- och lungräddnings-kompetens (HLR-kompetens) samt att möjligheten att erbjuda kontinuerlig HLR-utbildning till samtliga medarbetare ska utredas. Motionärerna föreslår vidare att samtliga ledamöter, ersättare och övriga politiska medarbetare som deltar på kommunfullmäktiges sammanträden ska erbjudas kontinuerlig HLR-utbildning.

    Bilagor

  24. Stadskontoret är positiv till utredningens intentioner att stärka stödet och skyddet för barn och unga men anser att nackdelarna med införandet av den nya lagen överväger och avstyrker därför förslaget. Det finns en risk för sammanblandning av socialtjänstens och de rättsvårdande myndigheternas roller och att tilliten till socialtjänsten minskar och i förlängningen att färre kan motiveras att ta emot hjälp eller självmant vänder sig till socialtjänsten för att få hjälp. Den nya lagen bidrar även till ökad handläggning och administration för socialtjänsten. Stadskontoret förordar i stället en översyn av befintlig lagstiftning och att resurser läggs på att utveckla arbetssätt och insatser för att tidigt identifiera behov av och ge stöd till enskilda.

    Bilagor

  25. Socialdepartementet har berett Malmö stad möjlighet att yttra sig över promemorian SOU 2022:41 Stärkt medicinsk kompetens i kommunal hälso-, och sjukvård. Remissen har beretts genom att synpunkter har inhämtats från hälsa-, vård och omsorgsnämnden samt funktionsstödsnämnden. I betänkandet föreslås en rad insatser som kan stärka den kommunala hälso-, och sjukvården. Stadskontoret ser i huvudsak positivt på promemorians förslag men har synpunkter på förslagen om ledningsansvar för kommunal hälso-, och sjukvård samt förslaget om att det ska vara möjligt att anställa kliniska läkare i kommunens hälso-, och sjukvård.

    Bilagor

  26. Fritidsnämnden har i ärende beslutat att föreslå kommunstyrelsen att gå vidare i processen med att ansökan om värdskapet för EM i fotboll för damer år 2029, tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet, Stockholm stad samt Göteborg stad. Bakgrunden är att Svenska Fotbollförbundet och Dansk Boldspil Union har gjort en intresseanmälan till UEFA om att få arrangera europamästerskapet (EM) i fotboll för damer år 2029. Svenska Fotbollförbundet har skickat förfrågan till Malmö stad, Göteborg stad och Stockholm stad om intresse för att vara värdstäder.

    Bilagor

  27. KF 250327

    VA SYD har inkommit med en ansökan om utökad låneram från 5 200 mnkr till 6 000 mnkr för finansiering av investeringar för åren 2025–2027. Låneramen inkluderar inte investeringar i MAXIMA. Ansökan är gjord i enlighet med vad som föreskrivs i VA SYDs förbundsordning och samverkansavtal mellan medlemskommunerna. Stadskontoret föreslår därför att VA SYDs låneram utökas från dagens nivå om 5 200 mnkr till 6 000 mnkr. Den nu föreslagna utökningen av VA SYDs låneram om 800 mnkr bedöms rymmas inom den av kommunfullmäktige beslutade totala upplåningsramen för Malmö stad om 40 000 mnkr.

    Bilagor

  28. Anton Sauer (C) har inkommit till kommunstyrelsen med ett nämndinitiativ om blockering av det kinesiska AI-systemet DeepSeek från Malmös skoldatorer. Kommunstyrelsen beslutade på dess sammanträde den 5 februari 2025 att ge stadskontoret i uppdrag att bereda nämndinitiativet. I nämndinitiativet lyfts risker och farhågor gällande finansiering, personlig integritet samt missbruk och stöld av information vid användning av tjänsten. Initiativtagaren föreslår att kommunstyrelsen beslutar att anmoda förskolenämnden, grundskolenämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att blockera sidan DeepSeek från samtliga skoldatorer.

    Stadskontoret har i beredningen av ärendet inhämtat synpunkter från berörda förvaltningar. Stadskontoret delar initiativtagarens bild av riskerna med AI-system som DeepSeek och ser att det är av stor vikt att Malmö stad som organisation arbetar för att hantera riskerna och arbeta förebyggande. Stadskontoret bedömer dock att befintliga arbetssätt, styrdokument och planerade utvecklingsinsatser möjliggör för nämnderna att fatta informerade beslut om användningen av AI-system i sin verksamhet. Sammantaget anser stadskontoret att det inte är ett rimligt förfarande att blockera enskilda tjänster, utan förespråkar att AI-system hanteras i linje med befintliga arbetssätt för digitala tjänster. Stadskontoret föreslår därför att kommunstyrelsen avslår yrkandet i nämndinitiativet av Anton Sauer (C) om blockering av DeepSeek från Malmös skoldatorer.

    Bilagor

  29. Ärendet gäller en förlängning av anställning för Malmö stads stadsbyggnadsdirektör. Förslaget är att Marcus Horning från och med 2025-09-01 anställs som stadsbyggnadsdirektör i Malmö stad genom en tillsvidareanställning med placering på stadsbyggnadskontoret.

    Bilagor

  30. Ärendet gäller en förlängning av anställning för Malmö stads servicedirektör. Förslaget är att Louise Strand från och med 2025-10-01 anställs som servicedirektör i Malmö stad genom en tillsvidareanställning med placering på serviceförvaltningen.

    Bilagor

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.