Val av justerare
Anmälan av inkomna skrivelser till kommunstyrelsens sammanträde den 30 oktober 2024.
Enligt kommunallagen kapitel 6 § 37-40 kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot, eller en tjänsteperson. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattas med stöd av delegation ska redovisas på nästkommande sammanträde.
Bilagor
Remiss Finansdepartementet - Nätt och jämnt - Likvärdighet och effektivitet i kommunsektorn (SOU 2024:50)
Malmö stad har av Finansdepartementet fått möjlighet att lämna synpunkter på utredningen Nätt och jämnt – Likvärdighet och effektivitet i kommunsektorn (SOU 2024:50). Remissvar ska vara Finansdepartementet tillhanda senast den 8 november 2024.
Bilagor
Remiss Finansdepartementet - Kompletterande bestämmelser till EU:s reviderade förordning om elektronisk identifiering (SOU 2024:45)
Malmö stad har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad promemoria. Yttrande ska ha kommit in till Finansdepartementet senast den 1 november 2024.
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/1183 av den 11 april 2024 om ändring av förordning (EU) nr 910/2014 vad gäller inrättandet av ett europeiskt ramverk för digital identitet (eIDAS-förordningen) innebär att en rad nya krav behöver mötas av medlemsstaterna och de aktörer som omfattas av förordningens tillämpningsområde.
Bilagor
Remiss Socialdepartementet - Effektivare tillsyn över apotek, bättre skydd vid patientskador samt översyn av handel med receptfria läkemedel
Malmö stad har fått möjlighet att yttra sig över remiss Effektivare tillsyn över apotek, bättre skydd vid patientskador samt översyn av handel med receptfria läkemedel (SOU 2023:101). Utredningen har haft i uppdrag att se över rätten till ersättning vid infektionsskador och katastrofskador, försäkringsskydd vid skada till följd av användning av läkemedel utanför godkänd indikation, regleringen av detaljhandeln med vissa receptfria läkemedel, utbyte av information vid tillsyn över apoteksmarknaden samt sanktionsavgifter vid tillsyn över apoteksmarknaden.
Utredningens lagförslag föreslås börja gälla under 2025 och 2026. Malmö stad svarar på remissen i den del som berör översyn av handel med receptfria läkemedel samt den del av lagförslagen om patient- och läkemedelsförsäkringarna som eventuellt har en påverkan på kommunen. Miljönämnden och hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har getts möjlighet att yttra sig. Sammantaget bedöms utredningens förslag som positiva utifrån det kommunala åtagandet. Stadskontoret bedömer dock att ett utökat tillsynsansvar för kommunen kan komma att ge ökade kostnader för Malmö stad.
Bilagor
KF 241120 - 241121
Förslag till budget för Malmö stad 2025 med plan för åren 2026–2027.
Bilagor
KF 241120 - 241121
Tekniska nämnden föreslår att kommunfullmäktige antar avfallstaxa för Malmö stad 2025. Förslaget innefattar en genomsnittlig sänkning av taxan med i genomsnitt 2,4 procent, vilket motsvarar 6,6 mkr på årsbasis. Underskottet för 2025 förväntas bli
4 mkr och får täckas av tidigare ackumulerat överskott. Stadskontoret förordar att kommunstyrelsen tillstyrker förslaget.
Bilagor
KF 241217
I en motion till kommunfullmäktige yrkar Anders Skans (V) att kommunstyrelsen ska ges i uppdrag att utreda och formulera riktlinjer för hur kommunens samtliga förvaltningar och bolag ska bjuda på julmiddagar och ge julgåvor.
Bilagor
Genom ett nämndinitiativ har Helena Nanne (M) föreslagit att kommunstyrelsen ska ge stadskontoret i uppdrag att aktivera redovisning av arbetsgivaravgifter på samtliga lönespecifikationer från Malmö stad. Kommunstyrelsen gav den 20 mars stadskontoret i uppdrag att bereda nämndinitiativet.
Bilagor
Justitiedepartementet har för yttrande översänt utredningen ”Allmänna sammankomster och Sveriges säkerhet (SOU 2024:52)”. I utredningen föreslås bland annat en ny grund för att vägra tillstånd till allmänna sammankomster som tar sikte på Sveriges säkerhet.
Bilagor
Remiss Justitiedepartementet - Ett ändamålsenligt samhällsskydd. Vissa reformer av straff- och straffverkställighetslagstiftningen (SOU 2024:48)
Malmö stad har av Justitiedepartementet getts möjlighet att yttra sig över betänkandet Ett ändamålsenligt samhällsskydd (SOU 2024:48). I betänkandet föreslås en rad straffskärpningar som väntas leda till ett ökat samhällsskydd och en ökad trygghet för brottsoffer. Stadskontoret anser att de förslag som utredningen förordar är väl avvägda och ställer sig i huvudsak positiv till dessa. Stadskontoret vill dock framhålla vikten av att bibehålla ordningen med presumtion för villkorlig frigivning vid avtjänande av fängelsestraff i syfte att skapa förutsättningar för en god återanpassning av de intagna till samhällslivet och minska risken för återfall i brott.
Bilagor
Slutredovisning av handlingsplan för arbetet 2019-2023 med att stärka Malmös roll som framtidens kuststad samt fortsättning av arbetet
Kommunstyrelsen fick i uppdrag av kommunfullmäktige 2018 att tillsammans med berörda nämnder stärka Malmös roll som framtidens kuststad. Uppdraget resulterade i en handlingsplan som årligen redovisats till kommunstyrelsen. Handlingsplanen har utgått från Malmö stads arbete med kust- och havsrelaterade frågor och syftat till att ge en samlad bild av pågående, planerade och tänkbara åtgärder och aktiviteter som stärker Malmö som kuststad. Miljönämnden har ansvarat för samordningen.
Detta ärende innehåller dels en slutredovisning av handlingsplanens genomförande, dels ett förslag till fortsatt arbete inom Framtidens kuststad. Stadskontoret föreslår kommunstyrelsen att lägga slutredovisningen till handlingarna samt att stödja Miljönämndens beslut att miljöförvaltningen även fortsättningsvis samordnar arbetet, men med undantag för utvecklingsarbete och projekt inom hav och kust då detta redan samordnas i
det fördjupade samarbetet mellan de tekniska förvaltningarna.
Bilagor