Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2.   2

    Information och test - nytt voteringssystem (Meetings Live)

  3.   3

    Anmälan av inkomna skrivelser

  4.   4

    Redovisning av delegationsbeslut

  5. Utbildningsdepartementet har gett Malmö stad möjlighet att yttra sig över slutbetänkandet Ökat uppgiftsutbyte i det brottsförebyggande arbetet – skolans och socialtjänstens behov (SOU 2024:87). Förslagen innebär utökade möjligheter att utbyta uppgifter mellan skola, socialtjänst och brottsbekämpande myndigheter samt mellan skolor i brottsförebyggande syfte. Förskolan omfattas inte av förslagen. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.

    Bilagor

  6. Regeringen beslutade i december 2023 att tillsätta en särskild utredare med uppdrag att lämna förslag som syftar till att ge mer obligatorisk undervisningstid till elever som behöver det för att bli behöriga till ett nationellt program i gymnasieskolan. Från Utbildningsdepartementet föreligger nu ett betänkande med resultatet av utredningen.

    Grundskolenämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har yttrat sig i ärendet. Nämnderna ställer sig positiva till förslaget men lyfter också synpunkter vad gäller försöksverksamhetens utsträckning i tid och möjligheten att utvärdera. De framför även utmaningar vad gäller bemanning av lovskolan och ser anledning att överväga generella statsbidrag vad gäller lovskolan.

    Förslaget är att godkänna stadskontorets förslag till yttrande och skicka yttrandet till Utbildningsdepartementet.

    Bilagor

  7. Malmö stad har av Klimat- och näringslivsdepartementet fått möjlighet att lämna synpunkter på promemoria Uppgiftsskyldighet för vissa stödåtgärder. Yttrandet ska ha kommit in till Klimat- och näringslivsdepartementet senast den 7 april 2025.

    Europeiska kommissionen har under åren 2022–2024 genomfört en översyn av EU:s förordningar om stöd av mindre betydelse, med syfte att föreslå reviderade tröskelvärden samt öka kraven på transparens.

    Den 1 januari 2024 trädde två nya EU-förordningar om stöd av mindre betydelse i kraft. Enligt EU-förordningarna ska information om beviljat stöd av mindre betydelse från och med den 1 januari 2026 registreras i ett centralt register. Promemorian innehåller det förslag till ändring i lagen (2013:388) om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler som de nya EU-förordningarna innebär. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.

    Bilagor

  8. Malmö kommun har getts möjlighet att yttra sig över betänkandet Ett språkkrav för språkutveckling (SOU 2024:78) från Utredningen om språkkrav för personal i äldreomsorgen. Utredningen föreslår bland annat att det införs ett språkkrav i socialtjänstlagen som handlar om att socialnämnden och verksamhet som utför en kommuns uppgifter, ska arbeta för att den personal som genomför insatser i socialtjänstens omsorg om äldre, har en nivå av kunskaper i svenska språket som är relevant för insatserna. Utredningen har även förslag om ett stimulansbidrag, Svenskalyftet, med syftet att verksamheterna ska stimuleras till, och ges goda förutsättningar, att arbeta med att höja nivån av språkkunskaper hos äldreomsorgens personal.

    Betänkandet har remitterats till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, hälsa- vård- och omsorgsnämnden och funktionsstödsnämnden som samtliga ställer sig i huvudsak positiva till promemorians förslag.

    Stadskontoret har sammanställt ett förslag till yttrande och i detta framfört synpunkter på förslaget och föreslår att kommunstyrelsen yttrar sig i enlighet med förslaget.

    Bilagor

  9. Malmö stadsrevision, revisorskollegiet, har genomfört en granskning av kommunstyrelsens och servicenämndens arbete med IT-säkerhet. Kommunstyrelsen har fått möjlighet att yttra sig över granskningen och dess rekommendationer.

     

    Syftet med granskningen var att bedöma om kommunstyrelsen och servicenämnden säkerställer en tillräcklig IT-säkerhet för Malmö stad. Med tillräcklig IT-säkerhet avsågs i granskningen att den bedrivs i enlighet med lagstiftning, föreskrifter och kommunfullmäktiges beslut. Den samlade bedömningen är att kommunstyrelsen och servicenämnden inte helt har säkerställt en tillräcklig IT-säkerhet för Malmö stad.

     

    Stadskontorets instämmer i huvudsak i revisorskollegiets slutsatser och har sedan tidigare inkluderat medvetenhet och utbildning samt uppföljning och utvärdering i sin verksamhetsplanering för 2025.

    Bilagor

  10. Revisorskollegiet i Malmö har genomfört en fördjupad granskning av stadens efterlevnad av policyn för mänskliga rättigheter med fokus på barnets rättigheter, jämlikhet och jämställdhet. De nämnder som granskats är gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, hälsa-, vård- och omsorgsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen.

     

    Syftet vad gäller kommunstyrelsen har varit att granska om kommunstyrelsen har bedrivit ett tillräckligt arbete med att bedriva uppsikt samt leda, stödja och samordna i enlighet med policyn. Kommunstyrelsen ska yttra sig om granskningen vid två tillfällen, varav detta är det första.

    Bilagor

  11. Fryshuset Malmö har inkommit med en ansökan till kommunstyrelsen om årligt ekonomiskt stöd på 2 000 000 kronor för perioden 2024–2026. De sökta medlen ska främst användas till att finansiera lokalhyra och löner i syfte att utöka öppettiderna för mötesplatsen. Finansieringen av lokalhyran utgör en grundförutsättning för Fryshuset Malmö att erbjuda både prosociala aktiviteter samt utbildningar, samtalsgrupper och färdighetsträning till sina deltagare.

    Kommunstyrelsen beslutade den 10 april 2024 (STK-2023-1689, §87) bevilja Fryshuset 2 000 000 kronor för verksamhetsåret 2024. Vidare beslutade kommunstyrelsen att dess inriktning är att bevilja Fryshuset Malmö ett årligt bidrag på 2 000 000 kronor 2025 och 2026. Kommunstyrelsen gav även stadskontoret i uppdrag att inför varje nytt budgetår 2025 och 2026 initiera ett ärende för beslut om medel för respektive år.

    Vidare beslutade kommunstyrelsen att stadskontoret ska, i samarbete med arbetsmarknads- och socialförvaltningen, kulturförvaltningen samt fritidsförvaltningen följa upp och utvärdera hur medel använts under verksamhetsåret 2024 samt återrapportera detta till kommunstyrelsen senast maj 2025. Fryshuset Malmö har inkommit med årsredovisning för verksamhetsåret 2024. Årsredovisningen finns bifogad ärendet. Fryshuset Malmö har i sin årsredovisning även redovisat för beviljade extramedel som verksamheten förbrukat under verksamhetsåret 2024.

     

    Stadskontoret har i samråd med ovannämnda berörda förvaltningar följt upp Fryshuset Malmös beviljade medel för verksamhetsåret 2024 och bedömning är att Fryshuset Malmö använt beviljade medel på ett ändamålsenligt sätt.

     

    Bilagor

  12. Den 7 juni 2023 beslutade kommunstyrelsen att den tillsammans med arbetsmarknads- och socialförvaltningen, kulturförvaltningen, Rädda Barnen och Malmö universitet ingå ett idéburet offentligt partnerskapsavtal (IOP) rörande Jämlik hälsa Lindängen (STK-2020-1375) för perioden juli 2023 till och med juni 2025. I detta ärende återrapporteras aktuell verksamhet för perioden januari till och med december 2024.

    Det befintliga IOP-avtalet för programmet Jämlik hälsa Lindängen löper ut juni 2025. En förlängning av nuvarande partnerskapsavtal har tagits fram för perioden juli 2025 till och med juni 2026. IOP-avtalets övergripande syfte är att fortsatt förbättra livskvaliteten och hälsan hos deltagarna i Lindängen samt skapa en trygg och stimulerande uppväxtmiljö för barn, unga och familjer. Verksamheten riktar sig främst till boende i Lindängen men programmet är även öppet för övriga Malmöbor samt Skåne. Utgångspunkten i förslaget är ett ömsesidigt åtagande att fortsatt driva Jämlik hälsa Lindängen mellan Malmö stad, Rädda Barnen och Malmö universitet. En förlängning av det föreslagna IOP-avtalet kan endast träda i kraft om återrapporteringen för 2024 blir godkänd av kommunstyrelsen.

    Stadskontoret gör bedömningen att tidigare arbete inom ramen för IOP skett i enlighet med de prioriteringar som gjorts i avtalet och föreslår därför kommunstyrelsen att godkänna återrapporteringen för 2024 och lägga den till handlingarna. Stadskontoret föreslår även att föreliggande förslag till förlängning av idéburet offentligt partnerskapsavtal (IOP-avtal) godkänns för perioden från och med juli 2025 till och med juni 2026.

    Bilagor

  13. Malmöinitiativet ”Pengar till religiösa föreningar/samfund bör användas till ungdomsidrott” har inkommit till kommunstyrelsen för politisk behandling då förslaget fått mer än 100 röster. Initiativet menar att kommunens pengar ska gå till idrottsföreningar och organisationer som motverkar fattigdom i stället för till religiösa föreningar eller samfund som bland annat studieförbundet Ibn Rushd. Vidare föreslår initiativtagaren att skattemedel ska användas till att hjälpa barn och unga samt ge dem möjligheter till att röra på sig, träffa vänner och våga drömma.

    Stadskontoret instämmer i att Malmö stads bidragsgivning till föreningar och organisationer ska bidra till att stärka det demokratiska samhället och göra Malmö till en bättre och mer sammanhållen stad. Malmö stad arbetar aktivt med att skapa möjligheter för barn och ungas fritidsaktiviteter liksom att stärka den demokratiska processen.

    Kommunstyrelsen beviljar och har beviljat medel till olika trossamfund. Stadskontoret anser att det är fortsatt viktigt att stötta initiativ som syftar till att skapa samförstånd mellan religioner och överbrygga klyftor i samhället.

    Bilagor

  14. Malmö stad är sedan 2015 en del av det finska förvaltningsområdet och tar årligt emot ett statsbidrag på 1 980 000 kronor för insatser som utgår från Lag (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk. I detta ärende redovisar stadskontoret hur statsbidraget fördelats och använts under 2024.

    Stadskontorets bedömning är att arbetet med finskt förvaltningsområde utvecklats positivt. Den nya samrådsprocessen har utvärderats med goda resultat och utvecklingsområden för delaktighet och inflytande har identifierats. Kommunikationsinsatserna har förbättrats och ett pilotprojekt med finskspråkig telefontolk pågår. Malmö stad har under de tio år kommunen varit del av det finska förvaltningsområdet särskilt gjort framsteg inom förskola, äldreomsorg och service på finska.

    Utmaningar kvarstår dock inom utvecklingsarbetet, exempelvis med rekrytering av finskspråkig personal samt att det finns behov ökad kunskap om nationella minoriteters rättigheter inom Malmö stads organisation.

    Bilagor

  15. Kommunstyrelsen beslutade i mars 2024 att avsätta 8 500 000 kronor att överföra i kommunbidrag till nämnder för ökad trygghet och stärkt delaktighet i socialt utsatta områden och lokal utveckling (STK-2024-124). Insatserna skulle ha ett särskilt fokus på att stärka barn och unga. De åtta nämnder som tilldelades medel har redovisat användningen av dessa i sina årsanalyser för 2024, vilket återges i detta ärende. Bedömningen är att medlen använts i enlighet med intentionerna i kommunstyrelsen beslut.

    Bilagor

  16. Rapporten avseende de samförvaltade stiftelsernas kapitalförvaltning omfattar en beskrivning av utvecklingen av stiftelsernas förvaltade kapital under 2024 och det totala innehavets tillgångsfördelning per den 31 december 2024.

    Bilagor

  17. I finansrapporten redovisas en avstämning mot de gränsvärden som anges i finanspolicyn och en sammanställning av kommunens likviditets- och lånesituation per den 31 december 2024.

    Ingen avvikelse mot finanspolicyn förekom under tertialet.

    Kommunens räntebärande nettofordran, exklusive pensionsavsättningar, uppgick till +2 434 mnkr.

    Bilagor

  18. Kommunfullmäktige beslutade den 23 maj 2024 att godkänna förslag på investeringsavtal avseende MAXIMA. Av projektets totalbudget om 17,5 mdkr godkände kommunfullmäktige - Malmös del - en låneram motsvarande 14 537 mdkr indexerat i januari 2024 års penningvärde. MAXIMA-projektet är Malmö stads enskilt största satsning (STK-2024-518).

    Kommunfullmäktige har uppdragit åt kommunstyrelsen att närmare följa projektets genomförande. Föreliggande lägesrapport är den första av två som kommer redovisas för kommunstyrelsen under år 2025.

    I enlighet med investeringsavtalet har VA SYD i nära samarbete med Malmö stad tagit fram förslag på program och ekonomistyrning och investeringsbudget. Malmö stads ägarnämnd ställde sig bakom förslag om uppdaterad investeringsbudget och program- och ekonomistyrning för MAXIMA den 3 mars 2025.

    Vad gäller tillståndsfrågorna godkände kommunstyrelsen i ärende STK-2024-1389 den 5 mars 2025, förslag på yttrande i enlighet med 6 kap miljöbalken.

    För att hålla rambudgeten är tydliga beslutsprocesser och ansvarsfördelning kritiskt. Regelbundna så kallade second opinions är av yttersta vikt som ett led att vara en lärande projektorganisation och för att snabbt kunna säkerställa samordning och resursoptimering så att investeringsbudgeten kan fullföljas inom beslutad rambudget om 17,5 mdkr.

    Bilagor

  19. Tekniska nämnden har inkommit med ansökan om objektsgodkännande för projekt 3014, Västra Holma. Förslaget är att kommunstyrelsen beviljar tekniska nämnden objektsgodkännande om 41 mnkr, samt godkänner årliga driftkonsekvenser om 2,2 mnkr brutto.

    Bilagor

  20. Styrelsen i Malmö Energi och Hållbarhet AB har hos styrelsen i Malmö Stadshus AB hemställt om medgivande att undantas från framtagande av bolagsbudget för 2025 så länge bolaget inte är operativt.

    För närvarande pågår både rekryteringsprocess av verkställande direktör till bolaget samt en utredning kring verksamhetsöverlåtelser till Malmö Energi och Hållbarhet AB. Detta i syfte att göra bolaget operativt.

    Då bolaget inte är operativt i dagsläget, har styrelsen i Malmö Stadshus AB beslutat (2025-02-17 § 6) att godkänna Malmö Energi och Hållbarhet ABs hemställan om att bolaget medges att inte fastställa en budget fram till att verksamhetsinnehållet i bolaget är känt. Beslutet översänds nu till kommunstyrelsen för ställningstagande.

    Bilagor

  21. Styrelsen i Malmö Energi och Hållbarhet AB har hos styrelsen i Malmö Stadshus AB hemställt om medgivande att undantas från framtagande av intern kontrollplan för 2025, eller så länge bolaget inte är operativt.

    För närvarande pågår både rekryteringsprocess av verkställande direktör till bolaget samt en utredning kring verksamhetsöverlåtelser till Malmö Energi och Hållbarhet AB. Detta i syfte att göra bolaget operativt.

    Då bolaget inte är operativt i dagsläget, har styrelsen i Malmö Stadshus AB beslutat (2025-02-17 § 7) att godkänna Malmö Energi och Hållbarhet ABs hemställan om att bolaget medges att inte fastställa intern kontrollplan fram till att verksamhetsinnehållet i bolaget är känt. Beslutet översänds nu till kommunstyrelsen för ställningstagande.

  22. KF 250424
    Samtliga socialnämnder ska en gång i kvartalet lämna statistikrapport till kommunfullmäktige om ej verkställda beslut. Rapporten ska redovisa hur många gynnande beslut, enligt 4 kap. 1 § socialtjänstlag (2001:453), SoL och enligt 9 § lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, som inte har verkställts inom tre månader från dagen för beslutet. Rapporten ska också redovisa beslut som inte verkställts på nytt inom tre månader från den dag då verkställigheten har avbrutits.


    Rapporteringen i detta ärende avser kvartal 4, 1 oktober – 31 december 2024.

    Samtliga tre socialnämnder i Malmö stad rapporterar gynnande beslut som inte verkställts inom tre månader från dagen för beslut. Jämfört med föregående kvartal har antalet rapporterade beslut enligt 4 kap. 1 § SoL minskat från 117 till 101 beslut. Antalet rapporterade beslut enligt 9 § LSS har minskat från 125 till 100 beslut.

    Bilagor

  23. I kulturnämndens budgetskrivelse 2025 framförde nämnden ett önskemål om att basfinansieringen till kulturinstitutioner av regional karaktär (Malmö museer, Malmö konstmuseum, Form Design Center, Moderna Museet Malmö) från och med 2025 skulle ingå i kulturnämndens kommunbidrag. Någon förändring i frågan skedde dock inte i Malmö stads budget 2025. Det avsatta beloppet 2025 inom kommunstyrelsens anslag för Finansiering är 27 043 tkr. Stadskontoret bedömer det lämpligt att tydliggöra ansvar och roller för hanteringen av finansieringen av de berörda kulturinstitutionerna av regional karaktär. Förslaget är att kulturnämnden får helhetsansvaret. Nämndens kommunbidrag föreslås öka motsvarande finansieringen. Kommunstyrelsens anslag för Finansiering föreslås minska motsvarande. Förslaget är vidare att justeringarna inarbetas i Malmö stads budget 2026.

    Bilagor

  24. Personalredovisningen beskriver statistik och utvecklingsinsatser inom personalområdet i Malmö stad. Redovisningen kan utgöra ett underlag för att identifiera positiv utveckling såväl som utvecklingsbehov för vidare analys och åtgärder på kommunövergripande nivå eller i enskilda förvaltningar. Personalredovisningen kompletterar Malmö stads årsredovisning genom att i närmre detalj beskriva personalområdet.

    Förslaget är att kommunstyrelsen godkänner Personalredovisning 2024 och återrapporteringen av ett antal uppdrag som gavs till stadskontoret i samband med behandlingen av föregående års redovisning. Kommunstyrelsen föreslås även sända Personalredovisningen vidare för information och godkännande till kommunfullmäktige.

    Bilagor

  25. KF 250522

    I ärendet presenteras Årsredovisning 2024 för Malmö stad. Förslaget är att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att godkänna den och att kommunfullmäktige avsätter 16 mnkr till resultatreserv. Förslaget är även att kommunfullmäktige beslutar att nämndernas resultat 2024 inte medför några justerade kommunbidrag eller justerade investeringsramar för 2025. Vidare föreslås kommunstyrelsen besluta att uppdra åt stadskontoret att i samband med delårsrapport 2025 slutrapportera eventuella behov av justeringar gällande funktionsstödsnämndens budgetram med anledning av kostnadsökningar inom personlig assistans.

    Bilagor

  26. KF 250424

    Stadskontoret har tagit fram förslag på Malmö stads beredskapspolicy för ett resilient Malmö. Förslaget har skickats på remiss till samtliga nämnder och i ärendet nämnda kommunala bolag och kommunalförbund.

    Policyn består av sex förhållningssätt som är inriktande för hur Malmö stad ska bedriva beredskapsarbetet. Syftet med beredskapsarbetet beskrivs i policyn som att Malmö stad och Malmö ska ha motståndskraft och anpassningsförmåga för att hindra eller minska konsekvenser för samhällets grundläggande skyddsvärden inför och vid en oönskad händelse.

    Remissinstanserna ställer sig i stort sett positiva till förslaget. Samtliga remissinstanser svarar att de stödjer att beredskap integreras som ett perspektiv i Malmö stads grundverksamheter och styr- och ledningssystem.

    Stadskontoret har efter remissrundan reviderat texten i policyn vad gäller samordningen med regional och nationell nivå i beredskapssystemet, begreppet oönskad händelse samt språklig harmonisering av förhållningssätten.

    Förslaget är att kommunfullmäktige antar Malmö stads beredskapspolicy för ett resilient Malmö.

    Bilagor

  27. KF 250424

    Stadsbyggnadsnämnden har i beslut (SBN § 23 2025-01-29) föreslagit kommunfullmäktige att upphäva miljöbyggstrategin. I ärendet framförs att stadsbyggnadskontoret och fastighets- och gatukontoret har följt upp Malmö stads miljöbyggstrategi utifrån ändamålsenlighet och kommit fram till att den förlorat sin aktualitet både vad gäller innehåll och tillämpning.

    Bilagor

  28. Varje år sker en rapportering till kommunfullmäktige på kommunövergripande nivå som beskriver arbetet med att säkerställa god intern kontroll inom Malmö stads förvaltningar och bolag. Utöver detta sker även en redovisning för resultat av de tre kommungemensamma granskningar som genomförts under året. För 2024 är dessa granskningar: AI-relaterade risker, risk för brister i digital offentlig service samt risk för felaktig tillgång till information och lokaler.

    Årets självskattningar av arbetet med att säkerställa god intern kontroll är i nivå med föregående år vad avser andel områden som skattats som tillfredsställande och förbättringsområden. Jämfört med första året som de gemensamma kriterierna användes för utvärdering (2015) har en avsevärd förbättring skett på övergripande nivå.

    Stadskontoret bedömer att arbetet med AI har kommit olika långt i stadens förvaltningar och bolag. Stadskontoret ser att det överlag finns utvecklingspotential och ett behov av att arbeta aktivt med frågan.

    Som åtgärd för att förbättra förutsättningarna för bättre digital offentlig service föreslår flera nämnder att staden ska inrätta en central dokumentfunktion. Stadskontoret ställer sig också positiv till förslaget och bedömer att detta skulle leda till besparingar då behovet av konsultstöd för produktion och utbildning skulle minskas. Därtill skulle kvalitet och följsamhet mot lagkraven kunna förbättras ytterligare.

    Stadskontoret bedömer också att Malmö stad bör skapa en funktion med nödvändig expertkompetens för att möta nämndernas behov och önskemål om ökat stöd i samband med upphandlingar och leveranskontroller i takt med den alltmer omfattande digitaliseringen.

    Granskningen avseende risk för felaktig tillgång till information och lokaler visade att risken är något mindre jämfört med då området granskades 2021. Stadskontoret bedömer att det finns utmaningar kvar att lösa när det kommer till samverkan mellan flera parter, som till exempel när en förvaltning nyttjar en annan förvaltnings lokaler eller gemensamma verksamhetssystem.

    Sammanfattningsvis noterar stadskontoret att nämnder och bolag lyfter frågor om kommungemensam samordning och behov av framtagande och utveckling av kommungemensamma rutiner och system. Stadskontoret delar nämndernas och bolagens uppfattning kring vad som kan göras för att förbättra stödet till nämnder och bolag på de områden som lyfts fram i ärendet, och detta kommer beaktas i det fortsatta kontinuerliga förbättringsarbetet.

    Förslaget är att inarbeta uppföljande granskningar inom områdena AI-relaterade risker samt digital offentlig service i de kommande kommungemensamma granskningsområdena för 2027.

    Bilagor

  29. KF 250424

    Kommunstyrelsen fick i kommunfullmäktiges budget för 2024 i uppdrag att, tillsammans med arbetsmarknads- och socialnämnden, grundskolenämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och miljönämnden, genomföra en aktualiserad inventering av en kartläggning stadskontoret genomförde inom ramen för budget-uppdraget ”En mer ändamålsenlig organisation av stadens drogförebyggande arbete”
    i 2018 års budget. Inventeringen avser ANDTS-förebyggande insatser (förebyggande insatser kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar) riktade till barn och unga, primärt insatser som kommunen bedriver i egenregi.

    Resultatet av kartläggningen har strukturerats utifrån den nationella ANDTS-strategins mål och prioriterade insatsområden. Utifrån budgetuppdraget har dialog förts med ett flertal aktörer, däribland tillhörande stadens brottsförebyggande uppdrag och uppdraget kring lokal utveckling. Återrapporteringen av budgetuppdraget och tillhörande förslag till utveckling av det ANDTS-förebyggande arbetet har sammanställts i en rapport vilken biläggs detta ärende.

    Bilagor

  30. KF 250424

    Anders Andersson (V) och Tobias Petersson (V) har inkommit med en motion (STK-2024-785) som föreslår att kommunfullmäktige beslutar att ge berörda nämnder och bolag i uppdrag att utreda och planera för att byggmaterial från den rivna Malmö stadion i största möjliga mån återvinns och används vid nybyggnation av Malmös nya stadionområde.

    Motionen har skickats på internremiss till servicenämnden, tekniska nämnden, miljönämnden, stadsbyggnadsnämnden och kulturnämnden. Nämnderna hänvisar i sina yttranden till servicenämndens uppdrag om återvinning varför stadskontoret föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.

    Bilagor

  31. KF 250424

    En motion har inkommit från Anfal Mahdi (V) om att kommunfullmäktige ska uppdra åt tekniska nämnden att en ny upphandling ska startas skyndsamt om ett företag visar att de inte kan fullfölja sitt åtagande, att företag som vill ha fler underleverantörer än en måste få detta godkänt av Malmö stad samt att tekniska nämnden ska ställa krav på att företag som upphandlar uppdrag genom Malmö stad ska till minst 75 procent vara huvudentreprenör, (till större del om det faller inom lagens ramar).

    I ärendets beredning har tekniska nämnden getts möjlighet att yttra sig. Utifrån tekniska nämndens yttrande, lagen om offentlig upphandling och praxis bedömer stadskontoret att förslagen i motionen inte är genomförbara eller ändamålsenliga.

    Bilagor

  32. Anton Sauer (C) har till kommunstyrelsen inkommit med ett nämndinitiativ om att blockera DeepSeek och andra skadliga tjänster på Malmö stads digitala enheter. Kommunstyrelsen beslutade på dess sammanträde den 5 mars 2025 att ge stadskontoret i uppdrag att bereda nämndinitiativet. I nämndinitiativet lyfts risker och farhågor relaterade till det kinesiska AI-systemet DeepSeek. Exempel som lyfts är att DeepSeek undviker att diskutera känsliga ämnen och informationsdelning med Kinas kommunistiska parti (KKP). Initiativtagaren anser att lokala åtgärder krävs och föreslår nu att man gör en större översyn av vilka sidor, appar och andra tjänster som genom sin hantering av användarens data kan bidra till säkerhetsläckor eller andra risker för staden och dess verksamheter. Initiativtagaren yrkar att kommunstyrelsen ska uppdra åt stadskontoret att tillsammans med berörda aktörer i staden ta fram riktlinjer för vilka appar och digitala tjänster som bör blockeras från tjänstemäns mobila- och digitala enheter samt att stadskontoret ska återrapportera slutsatserna till kommunstyrelsen.

    Stadskontoret anser att det redan är fastställt genom befintlig central styrning och vägledning vad som gäller för Malmö stads informationshantering och användning av AI-system som DeepSeek. Stadskontoret anser därutöver att det varken är ändamålsenligt eller hållbart att blockera enskilda digitala tjänster på generella grunder. Stadskontoret menar att om sådana restriktioner skulle införas skulle löpande uppföljning och ständiga anpassningar krävas i takt med att nya tjänster tillkommer eller förändras. Ett sådant arbetssätt skulle medföra en betydande administrativ belastning utan att nödvändigtvis ge önskad effekt. Stadskontoret rekommenderar istället att eventuella pedagogiska eller etiska frågor kopplade till användningen av DeepSeek hanteras genom riktlinjer och vägledning från berörd nämnd och dess förvaltning, snarare än genom tekniska begränsningar.

    Stadskontoret föreslår därför att kommunstyrelsen avslår yrkandet i nämndinitiativet av Anton Sauer (C) om att blockera DeepSeek och andra skadliga tjänster på Malmö stads digitala enheter.

    Stadskontoret ser däremot att servicenämnden i sin utvecklingsplan för kommungemensam IT och digitalisering 2025 särskilt lyft fram stödinsatser gällande AI. Det pågår en ny behovsinsamling tillsammans med förvaltningarna inför nästa år. Stadskontoret föreslår att kommunstyrelsen anmodar servicenämnden att i sitt planerade AI-stöd för 2025 beakta frågan om verksamhetsstöd kring hantering av potentiellt skadliga AI-system.

    Bilagor

  33. I Malmö stads budget för år 2025 fastställs det att Malmös energiförsörjning är avgörande för möjligheten att bygga bostäder, utveckla industrin och möta klimatomställningens behov av förnybar energi. Mer behöver göras för att säkerställa rimliga och förutsägbara energipriser för dem som bor och verkar i Malmö, och för att stärka Malmö stads rådighet över stadens energiförsörjning.

    Malmö stad har idag många samarbeten med aktörer och på olika beslutsnivåer. Föreliggande förslag är ett ramverk och en plattform för ett fördjupat samarbete mellan Malmö stad och E.ON och ska vara ett bidrag till Malmö stads måluppfyllelse. Förslaget består av sex tematiska utvecklingsområden inom vilka Malmö stad och E.ON avser att fördjupa samarbetet. Samarbetsfrågorna i denna överenskommelse bereds och beslutas i ordinarie beslutsprocesser i respektive förvaltning eller nämnd och ersätter inte pågående samarbeten eller projekt mellan Malmö stad och E.ON.

    Förslaget har remitterats till fastighets och gatukontoret, stadsbyggnadskontoret, miljöförvaltningen, serviceförvaltningen och gymnasie och vuxenutbildningsförvaltningen som ställer sig bakom förslaget. Stadskontoret föreslår kommunstyrelsen att godkänna förslag till samförståndsöverenskommelse med E.ON.

    Bilagor

  34. Enligt arvodesreglerna för förtroendevalda ska arvodena beräknas utifrån procent av inkomstbasbeloppet.

    Inför 2023 beslutade kommunfullmäktige att frysa arvodena och att 2022-års arvoden skulle gälla även under 2023. Inför 2024 beslutade kommunfullmäktige att räkna upp arvodena med den genomsnittliga löneutvecklingen i Malmö stads organisation. Inför 2025 har inget särskilt beslut fattats gällande avvikelse från arvodesreglerna. Om arvodena räknas upp utifrån arvodesreglerna blir resultatet att det sker en kompensering för de tidigare två årens återhållsamhet och ökningen blir orimligt hög.

    Beslut behöver därför fattas kring hur arvodena ska justeras under 2025 och 2026.

    Då behov av att frångå gällande arvodesregler uppkom redan andra året i innevarande mandatperiod bör en översyn av arvodesreglerna göras inför kommande mandatperiod för att hitta en modell som fungerar med varaktighet.

    Bilagor

  35. Helena Nanne (M) har inkommit med ett nämndinitiativ om fler trygghetskameror i Malmö.

     

    Vid gruppledarmöte den 28 oktober 2021 träffades överenskommelse om hantering av nämndinitiativ. Enligt överenskommelsen ska initiativ överlämnas till stadskontoret för beredning.

    Bilagor

  36. Anton Sauer (C) har inkommit med ett nämndinitiativ om att uppkalla en plats i Malmö till stöd för Ukraina.

     

    Vid gruppledarmöte den 28 oktober 2021 träffades en överenskommelse om hantering av nämndinitiativ. Enligt överenskommelse ska initiativ överlämnas till stadskontoret för beredning.

     

    Bilagor

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.