Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av protokollsjusterare

  2.   2

    Information om klimatrådslaget

  3.   3

    Information om minskad klimatpåverkan i nybyggnation

  4.   4

    Information om färdtjänst

  5.   5

    Information om medarbetarenkäten

  6.   6

    Servicedirektörens information

  7. Serviceförvaltningen skriver en årsanalys som ska svara på hur förvaltningen arbetat för att uppnå de mål och den budget som lagts fram för året. Årsanalysen används som underlag i kommunens årsredovisning.

    Bilagor

  8. Malmö stadsrevision har genom konsulten KPMG granskat det förebyggande arbetet mot korruption vid servicenämnden och tekniska nämnden. Kommunstyrelsen har granskats utifrån dess uppsiktsplikt. Granskningen har avsett såväl nämndernas övergripande arbete som arbetet på enhetsnivå. På enhetsnivå inom serviceförvaltningen har granskningen avgränsats till byggprojektenheten inom avdelningen stadsfastigheter.

     

    Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande till stadsrevisionen.

    Bilagor

  9. Malmö stadsrevision har granskat servicenämndens uppföljning och rapportering av ställda hållbarhetskrav vid inköp från avtal.

     

    Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande till stadsrevisionen.

    Bilagor

  10. Stadskontoret har genomfört en utredning angående chefers förutsättningar när det gäller antal medarbetare per chef. Arbetet har skett i samarbete med företrädare för hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen och förskoleförvaltningen Mot bakgrund av utredningen föreslår stadskontoret att det ska införas ett riktvärde på högst 30 antal medarbetare per chef i Malmö stad. Det föreslås även tidplan och genomförande för att uppnå målsättningen. 

     

    Kommunstyrelsens arbetsutskott har remitterat ärendet till samtliga berörda nämnder med en önskan om att de inkommer med synpunkter i ärendet.

     

    Serviceförvaltningen har i dagslägen 170 chefer och åtta av dessa chefer har mer än 30 medarbetare. Samtliga åtta av dessa chefer arbetar på städservice. Serviceförvaltningen ser att en verksamhetsanalys med verksamhets- och ekonomiska konsekvenser tas fram, samt att ett strukturerat arbete görs för att säkerställa att ingen chef har fler än 30 medarbetare till 2031. I ärendet föreslår serviceförvaltningen ett förslag till yttrande till kommunstyrelsen.

    Bilagor

  11. Stadskontoret ser ett behov av att främja ett sammanhållet, systematiskt och långsiktigt beredskapsarbete i Malmö stad och har tagit fram ett förslag på Malmö stads beredskapspolicy för ett resilient Malmö. Syftet med beredskapsarbetet är enligt förslaget till policy att Malmö stad och Malmö ska ha motståndskraft och anpassningsförmåga för att hindra eller minska konsekvenser för samhällets grundläggande skyddsvärden vid en oönskad händelse. Förslaget till policy består av sex förhållningssätt till hur Malmö stad ska bedriva beredskapsarbetet.

     

    Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutar att skicka Malmö stads beredskapspolicy för ett resilient Malmö på remiss till bland annat servicenämnden. I remissen ställs tre frågor:

    - Fångar de sex förhållningssätten i policyn den helhetsbild och inriktning som är avgörande för Malmö stads beredskapsarbete?
    - I policyn föreslås att beredskap ska ses som ett perspektiv som integreras i ordinarie grundverksamheter samt lednings- och styrsystem. Vilka möjligheter och utmaningar innebär denna inriktning för er verksamhet?
    - Hur kan er verksamhet bidra för att främja en tvärsektoriell samordning av beredskapsfrågor i Malmö stads organisation?

     

    Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande.

    Bilagor

  12. Stadsbyggnadsnämnden har skickat Remiss Samråd för Detaljplan för del av fastigheten Innerstaden 9:173 m.fl. (Nya stadion) i Stadion i Malmö (Dp 5892) till servicenämnden för yttrande.

     

    Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att uppföra en ny friidrotts- och fotbollsanläggning i en samlad byggnadskropp med läktare under tak på Malmö Stadions plats. Planförslaget ska även säkra fria ytor kring anläggningen, inklusive en aktivitetsplats.

     

    Förvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande. Servicenämnden ställer sig positiv till detaljplanens syfte och har inga invändningar mot förslaget.

    Bilagor

  13. Servicenämnden tar vid varje sammanträde del av dokument som anmäls till nämnden:

    • Månadsrapport av pågående investeringsärenden som beslutas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

    • Sammanställningar av delegationsbeslut som anmäls till nämnden i enlighet med 6 kap 37–40 §§ i kommunallagen (2017:725) och nämndens delegationsordning

    • Inkomna eller upprättade handlingar såsom protokoll från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, andra nämnder, arbetsutskottet och förvaltningsrådet.

    Bilagor

  14. Jordbruksverket har erbjudit Malmö stad att lämna ett yttrande med synpunkter på remissen Nya föreskrifter om skolprogrammet.

     

    EU erbjuder sina medlemsstater stöd till utdelning av frukt, grönsaker och mjölk till skolelever. Stödet kan även omfatta kompletterande utbildningsåtgärder och därmed sammanhängande kostnader. Syftet med skolprogrammet är att öka barns konsumtion av frukt och mjölk och att förbättra barns matvanor. I EU:s förordningar kallas stödet för ”skolprogrammet”. EU:s skolmjölksprogram beslutades år 1968 och i Sverige infördes skolprogrammet med stöd till utdelning av mjölk i samband med Sveriges inträde i EU år 1995. Sedan år 2009 erbjuder EU sina medlemsstater även stöd till utdelning av frukt och grönsaker inom skolprogrammet. Sverige har tidigare valt att inte delta i den delen av skolprogrammet. I Jordbruksverkets regleringsbrev för år 2023 gav regeringen dock Jordbruksverket i uppdrag att ta fram ett förslag till utformning av stöd till utdelning av frukt, bananer och grönsaker i skolan. Jordbruksverket fick sedan den 15 februari 2024 i uppdrag att vidta förberedande åtgärder för att möjliggöra stöd till utdelning av frukt. Enligt uppdraget ska stödet införas läsåret 2025/26.

     

    Malmö stad har tidigare överlämnat synpunkter till Jordbruksverket i ett samråd. Den version av förslaget till nya föreskrifter som nu har skickats på remiss har delvis reviderats utifrån de synpunkter som Jordbruksverket har fått under samrådet.

     

    Servicenämnden har fått i uppdrag av stadskontoret att samordna Malmö stads svar på remissen och svara direkt till Jordbruksverket. Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande som den bedömer att servicenämnden bör ta ställning till.

    Bilagor

  1. Elin Hasselberg, projektledare från miljöförvaltningen, informerar om klimatrådslaget den 12-13 oktober 2024 där 40 Malmöbor deltog. Bland de Malmöbor som anmälde sitt intresse gjordes ett urval så att deltagargruppen så långt det är möjligt speglade stadens demografi. Klimatrådslagets uppgift var att ta fram lokalt anpassade förslag för att utveckla Malmös klimatarbete, som överlämnats till miljönämnden för politisk beredning.

  2. Sara Håkansson, hållbarhetsutvecklare, informerar om klimateffektivt och cirkulärt byggande.

  3. Lars Hellström, enhetschef för serviceresor, informerar om färdtjänsten under det fjärde kvartalet 2024.

  4. Anna Elofsson, HR-chef, och Johan Månsson Rosén, arbetsmiljöspecialist, informerar om resultatet från 2024 års medarbetarenkät.

  5. Louise Strand, servicedirektör, informerar om:

    • Förvaltningen har fullt upp med ordinarie arbete, lönerevision och att skapa åtgärdsplaner utifrån resultatet från medarbetarenkäten.
    • Flera av förvaltningens chefer går ledarskapsutbildningen Utvecklande Ledarskap som är en stadsövergripande satsning. Serviceförvaltningen och fyra förvaltningar har valt att gå ihop för att öka takten till att samtliga chefer ska ha fått utbildningen.
    • Malmö stads omvärldsanalys, Utblick Malmö, genomgår ett utvecklingsarbete som alla förvaltningar kommer att medverka i. Nyckeltalen är redan uppdaterade och utvecklingsarbetet fortsätter under 2025.
    • Framtida chefer är ett utvecklingsprogram som vänder sig till de medarbetare som vill anta en chefsroll i framtiden. Det är ett delvis ändrat program som kommer att hållas årligen. Totalt finns 56 platser per år och serviceförvaltningen har två platser. 
    • ITD har åter startat upp Malmö Civil Lab. Det är en liten funktion eller ett labb som kombinerar research, design och ny teknologi för att hitta och testa nya arbetssätt. Genom att samarbeta med förvaltningar, Malmöbor och externa aktörer utforskar de lösningar som kan bidra till att göra Malmö stad ännu mer hållbart, effektivt och inkluderande. Det handlar om att bygga en kultur där man vågar testa nya metoder och lösningar. 
  6. Serviceförvaltningen skriver en årsanalys som ska svara på hur förvaltningen arbetat för att uppnå de mål och den budget som lagts fram för året. Årsanalysen används som underlag i kommunens årsredovisning.

  7. Malmö stadsrevision har genom konsulten KPMG granskat det förebyggande arbetet mot korruption vid servicenämnden och tekniska nämnden. Kommunstyrelsen har granskats utifrån dess uppsiktsplikt. Granskningen har avsett såväl nämndernas övergripande arbete som arbetet på enhetsnivå. På enhetsnivå inom serviceförvaltningen har granskningen avgränsats till byggprojektenheten inom avdelningen stadsfastigheter.

     

    Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande till stadsrevisionen.

  8. Malmö stadsrevision har granskat servicenämndens uppföljning och rapportering av ställda hållbarhetskrav vid inköp från avtal.

     

    Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande till stadsrevisionen.

  9. Stadskontoret har genomfört en utredning angående chefers förutsättningar när det gäller antal medarbetare per chef. Arbetet har skett i samarbete med företrädare för hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen och förskoleförvaltningen Mot bakgrund av utredningen föreslår stadskontoret att det ska införas ett riktvärde på högst 30 antal medarbetare per chef i Malmö stad. Det föreslås även tidplan och genomförande för att uppnå målsättningen. 

     

    Kommunstyrelsens arbetsutskott har remitterat ärendet till samtliga berörda nämnder med en önskan om att de inkommer med synpunkter i ärendet.

     

    Serviceförvaltningen har i dagslägen 170 chefer och åtta av dessa chefer har mer än 30 medarbetare. Samtliga åtta av dessa chefer arbetar på städservice. Serviceförvaltningen ser att en verksamhetsanalys med verksamhets- och ekonomiska konsekvenser tas fram, samt att ett strukturerat arbete görs för att säkerställa att ingen chef har fler än 30 medarbetare till 2031. I ärendet föreslår serviceförvaltningen ett förslag till yttrande till kommunstyrelsen.

  10. Stadskontoret ser ett behov av att främja ett sammanhållet, systematiskt och långsiktigt beredskapsarbete i Malmö stad och har tagit fram ett förslag på Malmö stads beredskapspolicy för ett resilient Malmö. Syftet med beredskapsarbetet är enligt förslaget till policy att Malmö stad och Malmö ska ha motståndskraft och anpassningsförmåga för att hindra eller minska konsekvenser för samhällets grundläggande skyddsvärden vid en oönskad händelse. Förslaget till policy består av sex förhållningssätt till hur Malmö stad ska bedriva beredskapsarbetet.

     

    Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutar att skicka Malmö stads beredskapspolicy för ett resilient Malmö på remiss till bland annat servicenämnden. I remissen ställs tre frågor:

    - Fångar de sex förhållningssätten i policyn den helhetsbild och inriktning som är avgörande för Malmö stads beredskapsarbete?
    - I policyn föreslås att beredskap ska ses som ett perspektiv som integreras i ordinarie grundverksamheter samt lednings- och styrsystem. Vilka möjligheter och utmaningar innebär denna inriktning för er verksamhet?
    - Hur kan er verksamhet bidra för att främja en tvärsektoriell samordning av beredskapsfrågor i Malmö stads organisation?

     

    Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande.

  11. Stadsbyggnadsnämnden har skickat Remiss Samråd för Detaljplan för del av fastigheten Innerstaden 9:173 m.fl. (Nya stadion) i Stadion i Malmö (Dp 5892) till servicenämnden för yttrande.

     

    Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att uppföra en ny friidrotts- och fotbollsanläggning i en samlad byggnadskropp med läktare under tak på Malmö Stadions plats. Planförslaget ska även säkra fria ytor kring anläggningen, inklusive en aktivitetsplats.

     

    Förvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande. Servicenämnden ställer sig positiv till detaljplanens syfte och har inga invändningar mot förslaget.

  12. Servicenämnden tar vid varje sammanträde del av dokument som anmäls till nämnden:

    • Månadsrapport av pågående investeringsärenden som beslutas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

    • Sammanställningar av delegationsbeslut som anmäls till nämnden i enlighet med 6 kap 37–40 §§ i kommunallagen (2017:725) och nämndens delegationsordning

    • Inkomna eller upprättade handlingar såsom protokoll från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, andra nämnder, arbetsutskottet och förvaltningsrådet.

  13. Jordbruksverket har erbjudit Malmö stad att lämna ett yttrande med synpunkter på remissen Nya föreskrifter om skolprogrammet.

     

    EU erbjuder sina medlemsstater stöd till utdelning av frukt, grönsaker och mjölk till skolelever. Stödet kan även omfatta kompletterande utbildningsåtgärder och därmed sammanhängande kostnader. Syftet med skolprogrammet är att öka barns konsumtion av frukt och mjölk och att förbättra barns matvanor. I EU:s förordningar kallas stödet för ”skolprogrammet”. EU:s skolmjölksprogram beslutades år 1968 och i Sverige infördes skolprogrammet med stöd till utdelning av mjölk i samband med Sveriges inträde i EU år 1995. Sedan år 2009 erbjuder EU sina medlemsstater även stöd till utdelning av frukt och grönsaker inom skolprogrammet. Sverige har tidigare valt att inte delta i den delen av skolprogrammet. I Jordbruksverkets regleringsbrev för år 2023 gav regeringen dock Jordbruksverket i uppdrag att ta fram ett förslag till utformning av stöd till utdelning av frukt, bananer och grönsaker i skolan. Jordbruksverket fick sedan den 15 februari 2024 i uppdrag att vidta förberedande åtgärder för att möjliggöra stöd till utdelning av frukt. Enligt uppdraget ska stödet införas läsåret 2025/26.

     

    Malmö stad har tidigare överlämnat synpunkter till Jordbruksverket i ett samråd. Den version av förslaget till nya föreskrifter som nu har skickats på remiss har delvis reviderats utifrån de synpunkter som Jordbruksverket har fått under samrådet.

     

    Servicenämnden har fått i uppdrag av stadskontoret att samordna Malmö stads svar på remissen och svara direkt till Jordbruksverket. Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande som den bedömer att servicenämnden bör ta ställning till.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.