Möte 2019-02-19
-
1
Val av justerare
-
2
Information från förvaltningen
-
Serviceförvaltningen tar varje år fram en årsanalys som ska svara på hur förvaltningen arbetat för att uppnå de mål och den budget som lagts för året. Årsanalysen används som underlag i kommunens årsredovisning.
Som en bilaga till årsanalysen läggs också rapportering arbetsmiljö 2018 som innehåller den årliga uppföljningen av det systematiska arbetsmiljöarbetet och den årliga uppföljningen av arbetsmiljön.
-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
14 juni 2017 beslutade kommunstyrelsen att servicenämnden i samråd med hälsa-, vård och omsorgsnämnden, och funktionsstödsnämnden skulle utreda möjligheterna att inrätta småskaliga tvätterier. Servicenämnden genomförde en utredning som skickades på remiss till berörda nämnder och gjorde bedömningen att det inte var realistiskt att driva ett småskaligt tvätteri i kommunal regi och samtidigt kunna erbjuda konkurrensmässiga priser. 13 juni 2018 godkände kommunstyrelsen servicenämndens återrapportering, men anmodade samtidigt servicenämnden att, i samarbete med arbetsmarknads- och socialnämnden samt tillsammans med övriga berörda nämnder, utarbeta en modell för miljövänlig lokal distribution i egen regi av tvätt som kunde träda i kraft i samband med införandet av cirkulationstvätt.
Serviceförvaltningen har tagit fram ett projektdirektiv som svar på kommunstyrelsens anmodan. Målet med projektet är att kommuntjänster hos serviceförvaltningen ska erbjuda tjänsten distribution av tvätt med start mellan nio till tolv månader efter att avtal för cirkulationstvätt av arbetskläder har tecknats mellan hälsa-, vård och omsorgsförvaltningen, HVOF, och privat leverantör.
Investeringskostnader för lokalanpassning förväntas uppgå till 6.000.000 kr och kostnader förknippade med uppstarten av verksamheten beräknas uppgå till 1.030.000 kr, exklusive kapitalkostnader för lokalanpassningar samt försäkringskostnader. Serviceförvaltningen föreslår att kostnaderna anslagsfinansieras centralt från kommunstyrelsen. Om lokalen ägs av Malmö stad inryms de 6 miljonerna för lokalanpassning i servicenämndens investeringsram.
-
170kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
502kb Ladda ner dokument
-
593kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt Malmö stads reglemente för intern kontroll ska förvaltningsdirektören rapportera till nämnden om hur den interna kontrollen fungerar. Ärendet innehåller en rapport för uppföljning av intern kontroll 2018 inklusive en självskattning av förvaltningens system för intern kontroll. Ärendet innehåller också ett förslag till internkontrollplan för 2019.
-
156kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Malmö stadsrevision har granskat om Policy för hållbar utveckling och mat för Malmö stad efterlevs samt om genomförande, utvärdering och uppföljning är ändamålsenlig vid kommunstyrelsen, förskolenämnden, grundskolenämnden, servicenämnden, hälsa-, vård- och omsorgsnämnden, kulturnämnden och miljönämnden. Bedömningen för servicenämnden liksom för flertalet av de granskade nämnderna är att Policy för hållbar utveckling och mat för Malmö stad delvis efterlevs samt att genomförande, utvärdering och uppföljning delvis är ändamålsenlig.
Serviceförvaltningen genom avdelning skolrestauranger har länge arbetat med stort fokus på frågor om hållbar mat till skolbarn och förskolebarn i Malmö i samarbete med främst grundskoleförvaltningen, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen samt förskoleförvaltningen. Arbetet innebär att öka andelen eko-mat och minska växthusgasutsläppen, till exempel genom åtgärder för att minska matsvinnet och löpande utveckling av en mer växtbaserad meny.
Minskade växthusgasutsläpp leder till förändrade menyer och en viktig aspekt i frågan är matgästernas acceptans av förändringar. En målkonflikt kan uppstå mellan växthusgasmålet och det självklara målet om att matgästerna ska tycka att maten är god så att de väljer att äta den och då bidrar till att de få den energi de behöver för att må bra under dagen.
Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande som innehåller svar på vilka åtgärder som servicenämnden kommer att vidta med anledning av de synpunkter, förbättringsområden och rekommendationer som framförts i revisionsrapporten. Åtgärderna handlar om att nämnden ger serviceförvaltningen i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan för hur målen i Policy för hållbar utveckling och mat för Malmö stad ska nås och att se över vilka krav som ställs kring hållbarhetsfrågor i avtalen med externa aktörer.
-
248kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
481kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslaget är ett förslag på att serviceresor ska omfördela mottagning av beställningar av färdtjänstresor respektive sjukresor samt att serviceresor ska ha en egen beställningscentral för att ta emot samtliga beställningar av färdtjänst och inte använda externa entreprenörer till beställningar av resor. Detta med motiveringen att det skulle bli enklare och tryggare för färdtjänstresenärer och dessutom ge bättre kostnadskontroll för Malmö stad.
Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag på yttrande där servicenämnden konstaterar att förändringar i sjukresor och färdtjänstresor för medborgare i Malmö stad kommer att börja gälla den 1 februari 2019. Förändringarna innebär bland annat att det kommer att bli tydligare för medborgaren att skilja på sjukresor och färdtjänstresor.
Vidare kommer stadskontoret i samråd med serviceförvaltningen på uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att undersöka förutsättningar för Malmö stad att bedriva beställningscentral i egen regi.
-
120kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslaget innebär att en annan person än chaufför, en sk. ”värd”, finns tillgänglig på plats på vissa adresser, dit personer med färdtjänsttillstånd ofta reser. Syftet med förslaget är tredelat; att öka trygghet och frihet inom färdtjänsten, att minska antal kostnadsökande extrabokningar av färdtjänst samt skapa enklare typer av arbeten.
Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag på yttrande som innebär att servicenämnden bedömer att en värd som befinner sig på specifika adresser ligger utanför färdtjänstens uppdrag och att den servicen i form av hämtning/lämning från entré samt ansträngningar att minska antal bomresor redan tillgodoses i nuvarande riktlinjer för färdtjänst och avtal med leverantör.
-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Månadsrapport av pågående investeringsärenden som beslutas av kommunstyrelse och kommunfullmäktige.
-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
207kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Redovisning av inkomna skrivelser till servicenämnden för februari 2019.
-
104kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
I 6 kap. 37–40 §§ kommunallagen (2017:725) finns bestämmelser för vilka beslut som får fattas med stöd av delegation och hur de ska anmälas tillbaka till nämnden. Redovisningen innehåller delegationsbeslut för januari 2019.
-
106kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
334kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-