Möte 2019-05-21
-
1
Val av justerare
-
2
Information från förvaltningen
-
Budgetprocessen inleds med att samtliga nämnder tar fram en budgetskrivelse där de utmaningar och behov som finns inför kommande budgetår beskrivs, i detta fall för 2020 med utblick mot 2022. Nämndernas budgetskrivelser utgör underlag för kommunstyrelsen när de bereder Malmö stads budget för 2020, som sedan beslutas av kommunfullmäktige.
-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
911kb Ladda ner dokument
-
809kb Ladda ner dokument
-
-
Som en del av uppföljningen av det som beslutats i kommunens budget görs varje år en ekonomisk prognos och en delårsrapport som rapporteras till kommunstyrelsen.
Ärendet kommer att skickas till kommunstyrelsen direkt efter sammanträdet. Eventuella skriftliga reservationer och särskilda yttranden som inkommer i efterhand kommer att skickas som en komplettering till kommunstyrelsen.
-
106kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
686kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
I Malmö stads reglemente för intern kontroll anges att förvaltningsdirektören löpande ska rapportera till nämnden om hur den interna kontrollen fungerar. Rapporten i ärendet är en delrapport för tertial 1, 2019.
Rapporten innehåller uppföljning av två direktåtgärder och en granskning. Den första direktåtgärden handlar om att tydliggöra ansvarsfördelningen mellan serviceförvaltningen och skolförvaltningarna angående skolskjutsar. Kommuntjänster har tagit fram en handlingsplan tillsammans med grundskoleförvaltningen, förskoleförvaltningen och gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen. Den andra direktåtgärden berör stadsfastigheter och handlar om framtagande av förbättrade metoder vid uppföljning av avrop från ramavtal med procentfördelning. Bl.a. har mallar tagits fram för att förenkla avstämning av verklig kontra avtalsenlig procentfördelning i avtalen.
Granskningen är en av årets kommungemensamma granskningar och handlar
om serviceskyldigheten gentemot medborgarna på sociala medier. Då serviceförvaltningen inte har några konton inom sociala medier har ingen granskning kunnat genomföras.-
124kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
392kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
Servicenämnden ansöker hos kommunstyrelsen om objektsgodkännande för ombyggnation av Wisedome Tekniska museet inom fastigheten Turbinen 4. Hyresgäst är kulturförvaltningen. Projektstart beräknas till november 2019 och beräknas vara färdigställt november 2020. Inom projektet finns inte behov av markhantering. Totalt investeringsbelopp är 19,5 mnkr.
-
123kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
752kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
559kb Ladda ner dokument
-
376kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
John Roslund (M) och Tony Rahm (M) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige. I motionen föreslås att servicenämnden eller annan lämplig nämnd undersöker möjligheten att installera ljudskrämmor för att få bort ungdomar från skoltak i Malmö stad alternativt att förstärka Wi-Fi-signalen på de berörda skolorna så att ungdomarna kan vistas på så kallade Wi-Fi-rutor.
Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande där servicenämnden föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen. Installation av ljudskrämmor och/eller förstärkning av Wi-Fi-signal bedöms inte vara lämpliga lösningar då ljudskrämmor har ett antal tekniska och praktiska begränsningar och förstärkt Wi-Fi-signal kan innebära oönskade tillhåll som i sin tur skapar nedskräpning och skador.
-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
471kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Den 20 mars 2018 beslutade servicenämnden att nämnden två gånger per år ska ta ställning till en preliminär plan för kommande upphandlingar, som inte är av verkställighetskaraktär. Det är ett tillfälle för nämnden att få en översikt över de upphandlingar som planeras i förvaltningen och att uppmärksamma eventuella principiella ställningstaganden. Här bifogas avdelningarnas planerade upphandlingar.
-
111kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
23kb Ladda ner dokument
-
31kb Ladda ner dokument
-
40kb Ladda ner dokument
-
23kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Under 2018 genomförde Malmö stadsrevision en granskning av hur Policy för hållbar utveckling och mat för Malmö stad efterlevs, genomförs, utvärderas och följs upp hos ett antal av stadens nämnder. Till följd av denna granskning gav servicenämnden i uppdrag till serviceförvaltningen att ta fram en åtgärdsplan för hur målen i Policy för hållbar utveckling och mat för Malmö stad ska nås och att se över vilka krav som ställs kring hållbarhetsfrågor i avtalen med externa leverantörer (SN 2018-2061).
Serviceförvaltningen, genom avdelning skolrestauranger, har länge arbetat med stort fokus på frågor om hållbar mat till skolbarn och förskolebarn i Malmö i samarbete med främst grundskoleförvaltningen, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen samt förskoleförvaltningen. Arbetet innebär att öka andelen eko-mat och minska växthusgasutsläppen, till exempel genom åtgärder för att minska matsvinnet och löpande utveckling av en mer växtbaserad meny.
Minskade växthusgasutsläpp leder till förändrade menyer och en viktig aspekt i frågan är matgästernas acceptans av förändringar. En målkonflikt kan uppstå mellan växthusgasmålet och det självklara målet om att matgästerna ska tycka att maten är god så att de väljer att äta den och på så sätt får energi för att må bra under dagen.
I åtgärdsplanen ingår att löpande följa upp målen om andel eko-mat, att följa upp målen om andel koldioxidekvivalenter per kilo inköpta livsmedel, att följa upp svinn i skolrestauranger, att följa upp avtalstrohet samt att informera förvaltningens ledningsgrupper om Policy för hållbar utveckling och mat för Malmö stad kompletterad med miljönämndens punktlista som togs fram i samband med halvtidsutvärderingen av policyn.
-
192kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
241kb Ladda ner dokument
-
808kb Ladda ner dokument
-
488kb Ladda ner dokument
-
481kb Ladda ner dokument
-
351kb Ladda ner dokument
-
546kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag om att inrätta en kommunal slöseriombudsman har kommit in. Motiveringen innehåller aspekter som att en tydlig ingång till kommunen där medborgare kan ge spartips kommer att göra Malmö stads ekonomi bättre och det kan även leda till miljömässiga förbättringar.
Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag till förslagsställaren där servicenämnden instämmer i att det är viktigt att det finns tydliga kommunikationskanaler där medborgare kan framföra synpunkter till kommunen. Nämnden konstaterar samtidigt att Malmö stad erbjuder flertalet sådana och att det därmed inte finns ett behov att inrätta ett särskilt organ, såsom en kommunal slöseriombudsman, för att ta emot den typ av synpunkter som lyfts fram i medbrogarförslaget.
-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
688kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadsnämnden har skickat förslag på detaljplan för kvarteret Virket i Innerstaden i Malmö till servicenämnden för yttrande. Förvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande där servicenämnden ställer sig positivt till detaljplanens syfte och har inget att erinra mot förslaget.
-
Tjänsteskrivelse Samråd för förslag på detaljplan för kv Virket i Innerstaden i Malmö (Dp 5616) .pdf131kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
12
Ansökan om medel för genomförande av åtgärder som verkar för utfasning av mikroplast från gummiasfalt
Kommunfullmäktige i Malmö stad fattade 2016-04-28 beslut om att verka för en utfasning av mikroplast genom om möjligt ersätta med alternativa miljövänligare lösningar och produkter.
Representanter från fastighets- och gatukontoret, fritidsförvaltningen, förskoleförvaltningen, grundskoleförvaltningen och serviceförvaltningen under ledning av miljöförvaltningen har undersökt hur de medel som finns avsatta för åtgärder för att stoppa utsläppen av plast från konstgräsplaner i kommunstyrelsens anslag till förfogande i Malmö stads budget 2019 skulle kunna prioriteras. För de åtgärder som serviceförvaltningen genomför i samråd med grundskoleförvaltningen, fritidsförvaltningen, förskoleförvaltningen och fastighets- och gatukontoret ansöker serviceförvaltningen om 300 000 kronor ur kommunstyrelsens anslag för förfogande för åtgärder som ska verka för en utfasning av mikroplast från konstgräsplaner och gummiasfalt.
-
268kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Månadsrapport av pågående investeringsärende som beslutas av kommunstyrelse och kommunfullmäktige.
-
102kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
205kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
I 6 kap. 37–40 §§ kommunallagen (2017:725) finns bestämmelser för vilka beslut som får fattas med stöd av delegation och hur de ska anmälas tillbaka till nämnden. Redovisningen innehåller delegationsbeslut för april 2019.
-
111kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
273kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Redovisning av inkomna skrivelser till servicenämnden för maj 2019.
-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
515kb Ladda ner dokument
-
33mb Ladda ner dokument
-
765kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
43mb Ladda ner dokument
-
253kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-