Möte 2020-09-22
-
1
Val av justerare
-
Kommuntjänster-verksamhetsinfo
-
Budgetskrivelsen är servicenämndens information till kommunstyrelsen när de bereder förslag till budget till kommunfullmäktige. Kommunfullmäktiges budget gäller för budgetåret 2021 med plan för 2020–2023. Investeringarna gäller året 2021 med plan 2022–2026. I budgetskrivelsen har nämnden möjlighet att lyfta det som anses angeläget för kommunstyrelsen att veta inför beredningen av budget 2021.
Bilagor
-
79kb Ladda ner dokument
-
519kb Ladda ner dokument
-
636kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
493kb Ladda ner dokument
-
-
Serviceförvaltningen tar fram en delårsrapport per år. Syftet med rapporten är att stämma av arbetet med kommunfullmäktigemålen, budgetuppdragen, grunduppdraget samt ekonomin.
Bilagor
-
78kb Ladda ner dokument
-
645kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
I Malmö stads reglemente för intern kontroll anges att förvaltningsdirektören löpande ska rapportera till nämnden om hur den interna kontrollen fungerar. Rapporten är en delrapport för 2020 och gäller tertial 2.
Rapporten innehåller uppföljning av tre direktåtgärder och fyra granskningar. Direktåtgärderna handlar om:- Kontaktcenter ska ta fram och implementera rutiner för att hantera driftstopp.
- Se till att förvaltningen följer informationssäkerhetspolicyn.
- Ta fram en handlingsplan för att åtgärda de brister som lyftes i E&Y:s rapport från hösten 2019. De granskade hur förvaltningen hanterar ramavtal och direktupphandlingar.
De fyra granskningarna är två av nämndens egna granskningar och två kommungemensamma granskningar:
- Nämndens egna granskning av kemikaliehantering i badanläggningar.
- Nämndens egna granskning av avtalstrohet och avtalshantering inom kommunteknik.
- Kommungemensam granskning om risk för otillåten påverkan.
- Kommungemensam granskning om risk för röjande av sekretess.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
515kb Ladda ner dokument
-
Servicenämnden har tagit emot en motion av Måns Berger (MP) om hållbarhetsanalys inför alla beslut som den ska svara på.
Malmö stad har åtagit sig att integrera Agenda 2030 i stadens styrning. För att det ska vara möjligt är förslaget att samtliga beslut föregås av en hållbarhetsanalys där man belyser alla tre dimensioner av hållbar utveckling, social, ekologisk och ekonomisk. Detta för att se till att alla politiska beslut går i linje med agendan. Motionen yrkar därför på att ge samtliga nämnder i uppdrag att genomföra en hållbarhetsanalys inför samtliga nämndbeslut samt att ge kommunstyrelsen i uppdrag att stödja övriga nämnder i framtagandet av en modell för hållbarhetsanalyser.
Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande där nämnden ställer sig bakom motionen men framför bland annat kommentarer på avvägd administrativ belastning samt vikten av en tydlig modell som inkluderar utbildning och uppföljning.Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
Miljönämnden har skickat remiss om förslag till Miljöprogram för Malmö stad 2021–2030 till servicenämnden för yttrande. Programmet är ett strategiskt dokument som anger riktningen för Malmö stads långsiktiga arbete med miljöfrågor.
Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande där nämnden ställer sig bakom det övergripande innehållet i Miljöprogram 2021–2030. Nämnden har dock en del kommentarer där till exempel målformulering kring förnybar och eller återvunnen energi är av betydelse.Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
451kb Ladda ner dokument
-
641kb Ladda ner dokument
-
-
8
Remiss om Förslag till mötes- och resepolicy med tillhörande riktlinjer, förslag till klimatväxlingsmodell och förslag avseende förmånscykel
Kommunstyrelsen har skickat Förslag till mötes- och resepolicy med tillhörande riktlinjer, för-slag till klimatväxlingsmodell och förslag avseende förmånscykel till servicenämnden för yttrande. Förslagen är inte avhängiga av varandra utan kommer att bli tre separata beslutsärenden. Samtliga tre förslag syftar till att Malmö stad har ett ansvar för att minska klimatpåverkan, att vara ett föredöme i sitt agerande samt att använda skattepengar på ett klokt sätt.
Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande där nämnden ställer sig bakom förslagen men önskar att Malmö stad generellt ska vara ekonomiskt transparanta vid erbjudande av förmåner.Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
Varje år antar kommunfullmäktige en lokalförsörjningsplan. Syftet med planen är att peka ut riktningen i stadens lokalutveckling för de kommande 15 åren. Kommunstyrelsen (genom stadskontoret) ansvarar för ledning, samordning och uppsikt av stadens lokalförsörjning. Servicenämnden (genom lokalprocess enheten) ansvarar för den operativa samordningen av lokalförsörjningsprojekt.
Servicenämndens ansvar när det gäller lokalförsörjningen i Malmö stad handlar bland annat om att se till att kapaciteten möter upp behoven hos de andra nämnderna. Det handlar då främst om att leverera förskolor, grundskolor, gymnasieskolor, boende och olika typer av lokaler som är kvalitativa och ändamålsenliga för verksamheterna.Eftersom servicenämndens verksamhet i huvudsak styrs av befolkningsprognoser samt befolkningsutveckling för andra facknämnder som förskola, grundskola, gymnasieskola det svårt att garantera lokalutvecklingen inom servicenämndens egna lokaler på lång sikt. Detta eftersom den delvis baseras på andra nämnders verksamhet och planering samt avveckling och nybyggnation. En annan aspekt som försvårar är att avtal och beställningar kan variera över tid.
Servicenämnden lokalbehovsplan visar att för planeringsperioden 2021–2035 ligger den egna lokalkapaciteten i stort sett i nivå med den nuvarande efterfrågan. Ur ett historiskt perspektiv har servicenämndens lokalbehov inte ändrats särskilt mycket och kommer troligtvis inte göra det heller inom den närmsta tiden. Nämndens egna lokalbehov kan så klart ändras om det sker omorganisationer, om det startas nya verksamheter eller om verksamheter läggs ner. På samma sätt anser nämnden att merparten av lokalerna är anpassade efter verksamhetens omfattning, användningsområden och behov samt att de används optimalt.
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
-
Under våren skulle stadsfastigheter tillsammans med fastighets- och gatukontoret startat arbetet med se över och skapa rutiner för förvärv, avyttring och förvaltning av fastigheter som staden vill behålla men som det inte finns ett behov av för Malmö stads verksamheter. Det har delvis skjutits på framtiden, bland annat på grund av rådande pandemi.
Inför höstens arbete har ytterligare tre fastigheter har lagts till i pilotprojektet. Dessa är Bågskytten 2 (industrilokal), Häcksaxen 2 (Fosiedals fsk/Aktivitetshuset) samt Käglinge 23:1 (Käglinge byskola).
Fastighets- och gatukontoret har godkänt stadsfastigheters förslag på att överlämna fastigheterna Bågskytten 2 och Häxsaxen 2.
När det gäller Käglinge 23:1 anser fastighets- och gatukontoret att fastigheten i framtiden skulle kunna användas till en skola/förskola eller ett boende. De förslår därför att servicenämnden fortsätter förvalta byggnaden tills det är aktuellt att utveckla fastigheten. Käglinge 23:1 kommer därför att ingå i arbetet vidare med riktlinjer för hur serviceförvaltningen och fastighets- och gatukontoret ska hantera de fastigheter som staden vill behålla men som det inte finns ett behov av för Malmö stads verksamheter.Bilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
700kb Ladda ner dokument
-
-
Den 22 oktober 2019 beslutade servicenämnden om en sammanträdesplan för servicenämndens arbetsutskott och servicenämnden för 2020. Bland annat ingick det ett internat den 20–21 oktober med ett nämndsmöte den 20 oktober kl. 14.00.
Med anledning av den rådande Covid-19 pandemin och Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring sammankomster som den innebär föreslår servicenämndens ordförande att servicenämnden ställer in den 21 oktober. Den planerade internatdagen den 20 oktober med tillhörande nämndsmöte står fast. Förvaltningen föreslår att ändra tiden för nämndsmötet till kl. 13.00 istället för att kunna använda tiden på bästa sätt.Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
-
Månadsrapport av pågående investeringsärenden som beslutas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Bilagor
-
78kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
-
I 6 kap. 37–40 §§ i kommunallagen (2017:725) finns bestämmelser för vilka beslut som får fattas med stöd av delegation och hur de ska anmälas tillbaka till nämnden. Redovisningen innehåller delegationsbeslut för juni, juli och augusti 2020.
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
293kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Redovisning av de skrivelser som har kommit in till servicenämnden för september 2020.
Bilagor
-
80kb Ladda ner dokument
-
544kb Ladda ner dokument
-
278kb Ladda ner dokument
-
667kb Ladda ner dokument
-
515kb Ladda ner dokument
-