Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av protokolljusterare och tid för justering

  2.   2

    Fastställande av dagordning

  3.   3

    MFS på besök

  4.   4

    Ansökan om entledigande av god man

  5.   5

    Beslut om bruksförbud av framtidsfullmakt

  6. En arkivredovisning redogör för en myndighets handlingar och hur dessa ska hanteras, bland annat vad gäller förvaring och gallring.

     

    Syftet är att redovisa den information som nämnden ansvarar för på ett sätt som gör det möjligt att förstå sambandet mellan verksamheten och dess handlingar, överblicka handlingsbeståndet, söka och ta fram allmänna handlingar samt hantera och förvalta handlingar. Arkivredovisningen ska fungera som ett redskap för medarbetarna i den dagliga informationshanteringen.

     

    Version 3.0 av överförmyndarnämndens arkivredovisning antogs i augusti 2024. Arkivredovisningen behöver nu kompletteras då förvaltningen har identifierat processer och handlingar som tillkommit efter antagandet.

     

    På stadsarkivets rekommendation föreslås att beslutet fattas retroaktivt för att undvika olika gallringsfrister för samma handlingstyper under ett och samma år. Handlingar från den 1 januari fram till nytt beslut behöver annars hanteras separat, genom en särskild gallringsutredning.  

    Bilagor

  7. Servicenämnden har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att årligen ta fram en plan som ska ge riktning för kontaktcenter. I uppdraget ingår även att ta fram en process för samarbetet mellan kontaktcenter och förvaltningarna gällande medborgarservice. Kommunstyrelsen ansvarar för att besluta om planen och samarbetsprocessen.

    Utifrån uppdraget har servicenämnden till kommunstyrelsen inkommit med Utvecklingsplan för kontaktcenter 2025 och framåt.

    Utvecklingsplanen behandlades på kommunstyrelsens arbetsutskott som beslutade att skicka ärendet på remiss, utan eget ställningstagande, till samtliga nämnder med svarsdatum senast den 31 mars 2025.

     

    Vidare är förvaltningen positiv till utvecklingsplanen i sin helhet, men vill lyfta vikten av att e-tjänsterna är tillgängliga för Malmöbor utifrån deras individuella behov, såsom olika nivåer av digital kompetens, tillgång till teknik, språkliga förutsättningar samt behov av anpassningar för personer med olika funktionsnedsättningar.

    Bilagor

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.