Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av protokolljusterare

  2.   2

    Information från förvaltningen

  3. Årligen planeras sammanträdesdatum för fritidsnämnden och fritidsnämndens arbetsutskott.

  4. Politiska program som rör fritids- och idrottsfrågor finns i flertalet svenska kommuner. Förvaltningen uppmärksammar i detta ärende fritidsnämnden om vad fritidspolitiska program generellt syftar till och på vilka sätt måluppfyllelse av nämndens uppdrag kan förstärkas genom införandet av ett fritidspolitiskt program. Förvaltningen menar att ett fritidspolitiskt program kan tydliggöra fritidsnämndens roll och vision för stadens fritidsfrågor. Följaktligen föreslås fritidsnämnden ge förvaltningen i uppdrag att ta fram ett fritidspolitiskt program som återrapporteras senast våren 2025.

  5. Delårsrapport är årets andra ekonomiska uppföljning samt första samlade uppföljning av verksamhet och kommunfullmäktigemål. Rapporten syftar till att ge kommunstyrelsen och kommunfullmäktige en bild av nämndens utveckling av verksamhet och prognostiserat ekonomiskt utfall för året. Rapporten omfattar en uppföljning och bedömning av kommunfullmäktiges mål samt ett delårsbokslut per utgången av augusti månad.

    Bilagor

  6. Fritidsförvaltningen har ombetts yttra sig över promemorian Ds 2024:16 med förslag på regleringar av ett statligt fritidskort för barn och unga. Fritidskortet är en permanent satsning som ska främja barns och ungas förutsättningar att delta i fritidsaktiviteter som bidrar till en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra. Förvaltningen ser positivt på ett ekonomiskt stöd som avser bidra till att motverka socioekonomiska faktorers betydelse för barn och ungas deltagande i fritidsaktiviteter. Förvaltningen framför i sitt remissvar att en sådan inriktning kräver att fritidskortet är utformat för att gynna ungas självorganisering och främja nya föreningsinitiativ som avser möta dagens samhällsutmaningar och skapa en mer jämlik fritid för barn och unga på deras villkor. Genom att fokusera på barn och ungas perspektiv, föreningars och utförares perspektiv samt ekonomiska konsekvenser lyfter förvaltningen utvecklingsförslag avseende vilka föreningar som kan bli godkända utförare, administrationen av fritidskortet samt att förslaget bör omarbetas med utgångspunkt i barn och ungas intressen och behov.

    Bilagor

  7. Rivning och ombyggnation av Malmö stadion medför en del konsekvenser för föreningar, arrangörer och driftverksamhet. För fritidsnämnden innebär rivningen av Malmö stadion att nya lokaler behöver anbringas för fritidsnämndens driftverksamhet inom stadionområdet. I detta ärende beskrivs förslag till långsiktig lösning med detta ändamål genom inhyrning av lokaler i Södra P-huset inom stadionområdet. Lokalerna ägs av P Malmö och lokalerna behöver genomgå en omfattande renovering. Flera alternativ har utretts, men då lokalerna med stor fördel bör finnas på stadionområdet, förordar förvaltningen det lösningsförslag som beskrivs i ärendet. Ärendet hanteras inom fritidsnämnden som beställande nämnd inför beslut i kommunfullmäktige.

    Bilagor

  8. Den befintliga Malmö stadion, som uppfördes 1958, har med åren blivit så sliten och fått så bristande funktionalitet för en arena för friidrott, fotboll och större evenemang, att den behöver ersättas med en ny anläggning. Utvecklingen av stadionområdets olika anläggningar och yttre miljöer har de senaste 12 åren bedrivits med utgångspunkt i att den befintliga Malmö stadion ska rivas och ersättas med en ny anläggning. I detta ärende beskrivs underlag för anskaffning av en ny Malmö stadion. I ärendet redogörs också för de konsekvenser för föreningar, arrangörer och personal som följer av att Malmö stadion rivs och byggs ny under perioden fram till 2029. Ärendet hanteras inom fritidsnämnden som beställande nämnd inför beslut i kommunfullmäktige. Fritidsförvaltningen förordar att beslut fattas om anskaffning av en ny Malmö stadion i enlighet med upprättat underlag.

     

    Bilagor

  9. Fritidsnämnden ser ett behov av att uppgradera fotbollsplanen (A-planen) inom Rosengårds Södra IP. Detta för att på både kort och lång sikt kunna tillgodose stadens behov av fotbollsplaner godkända för spel i både förbunds-och elitserier inom fotboll, samt att göra en utveckling av idrottsplatsen med koppling till staden utvecklingsarbete inom Rosengård och Amiralsstaden. Förvaltningen menar att utvecklingen av Rosengårds Södras Idrottsplats är i linje med stadens ambitioner för området och ställer sig därför positiva till upprättat förslag.

    Bilagor

  10. I rapporten redovisas uppföljning av de direktåtgärder som nämnden beslutat om i Intern kontrollplan 2024. Samtliga granskningar redovisas i Uppföljning Intern kontroll 2024 som beslutas i nämnden februari 2025.

    Bilagor

  11. Föreningen IFK Klagshamn har den 8:e juli 2024 inkommit med ett önskemål om retroaktiv utbetalning av lokalstöd för tidigare år (2022, 2023 och 2024). Föreningen äger sin lokal och uppger att man, till följd av missar i kommunikationen med fritidsförvaltningen, uppfattat att man inte har haft rätt till lokalstöd.

    Bilagor

  12. Stadsbyggnadskontoret har skickat granskningshandlingar för ny detaljplan över del av fastigheten Innerstaden 9:173 till fritidsnämnden för yttrande. Planförslaget syftar till att möjliggöra att tillföra byggnader och miljöer för nya funktioner relaterade till idrott, utbildning och evenemang. De nya funktionerna innebär att Stadionområdet kan erbjuda bredare verksamhet och stärka sin position som idrottsområde, lokalt, nationellt och internationellt. Planförslaget syftar även till att utveckla och stärka områdets gröna värden.

     

    Fritidsförvaltningen anser att flera av nämndens tidigare synpunkter har tillgodosetts eller besvarats på ett tillfredsställande sätt, men har fortsatt synpunkter på plankartans bestämmelser om våningsantal, bedömningen av maximalt antal parkeringar för densamma samt om beskrivningen av värmeöeffekter. Förslag om tillägg gällande avsnittet om jämställdhet har också framförts som synpunkter till granskningsförslaget.

    Bilagor

  13. Årligen hedrar fritidsnämnden en eller flera idrottsutövare som har utfört enastående eller förebildliga idrottsprestationer på nationell eller internationell nivå. Bland annat genom en stenplatta på konstverket Walk of Fame. Konstverket har snart inte plats för flera plattor. Av den anledningen föreslås fritidsnämnden att ge förvaltningen i uppdrag att utreda hur nämnden även fortsättningsvis kan hylla framstående idrottsprestationer.

  14. Förvaltningen anmäler protokoll från förvaltningsrådet 2024-09-16.

  15. Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning för perioden 2024-08-01--2024-08-31. Delegerade beslut inom området personal anmäls för perioden 2024-08-01--2024-08-31.

  16.   16

    Förteckning över skrivelser och protokoll 2024

  17.   17

    Presentation uppföljning sommarens badverksamhet

  18.   18

    Presentationsmaterial till nämnden

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.