Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av protokolljusterare

  2.   2

    Information från förvaltningen

  3.   3

    Presentation medarbetarenkät

  4. I Nämndsbudget 2025 framgår nämndens planerade bidrag till kommunfullmäktigemålen, plan för verksamhet samt plan för ekonomi.

  5. I Intern kontrollplan 2025 redovisas för de direktåtgärder och granskningar som kommer att genomföras under året.

    Bilagor

  6. Fritidsförvaltningen har på uppdrag av kommunstyrelsen, via stadskontoret, gjort en uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) 2024. Uppföljning görs årligen för att säkerställa och kvalitetssäkra det systematiska arbetsmiljöarbetet samt för att ett kontinuerligt förbättringsarbete ska kunna utföras.

  7. Fritidsförvaltningen beskriver i ärendet önskvärd inriktning för Hyllie sportcenter och utvecklingsbehov avseende verksamheten och anläggningen. Förvaltningen berör de historiska driftsförhållandena samt möjligheterna med anläggningen i fortsatt kommunal regi. Förvaltningen redogör för hur styrning av verksamheten bör bedrivas framöver för att skapa en meningsfull fritid för fler malmöbor samt fritidsnämndens ekonomiska förutsättningar att driva sportcentret. Dialog har förts med verksamma föreningar på sportcentret vilka ser positivt på att behålla sportcentret i kommunal drift. Förvaltningen föreslås således gå vidare enligt den övergripande inriktning som beskrivs i ärendet och få i uppdrag att återrapportera arbetet i ordinarie uppföljningsprocesser.

  8. Fritidsnämnden beslutade den 28 februari 2024 att godkänna framtagna riktlinjer för dispenser (FRI-2024-134). Av antagna riktlinjer framkommer: fritidsförvaltningen informerar fritidsnämnden en gång per år genom en sammanställning över alla ärenden och beslut kopplade till dispenser grundstöd konsulent som har tagits under året. Föreliggande ärende innefattar en återrapportering gällande samtliga dispensärenden och beslut som tagits under 2024.

    Bilagor

  9. Fritidsnämnden beslutade den 25 januari 2024 att godkänna framtagna riktlinjer för särskild granskning (FRI-2024-16). Av riktlinjerna framkommer att fritidsförvaltningen informerar fritidsnämnden en gång per år genom en sammanställning av alla ärenden och beslut som tagits under året. Föreliggande ärende innefattar en återrapportering gällande samtliga granskningsärenden och beslut som tagits under 2024.

    Bilagor

  10. Evenemangsstrategier anger inriktning och ambitionsnivå avseende evenemang. Fritidsnämndens evenemangsstrategi syftar till att nämnden ska arrangera och stödja andra aktörer att skapa hållbara idrotts- och fritidsevenemang. Målet med evenemangsstrategin är att stärka föreningslivet och tillsammans med andra förvaltningar och aktörer bidra till stadens attraktionskraft. I ärendet beskrivs hur strategin förhåller sig till evenemangssamverkan i staden, det sätt som strategin kommer tillämpas i förvaltningens planerings- och utvecklingsarbete samt vikten av ett utökat kommunbidrag för genomförande av regionala evenemang. Nämnden föreslås anta styrdokumentet och ge förvaltningen i uppdrag att justera strategin i linje med stadens kommande evenemangsstrategi, när denna är framtagen.

    Bilagor

  11. Föreningen Hemmaplans Sociala IF Lorensborg föreslås få ett extra verksamhetsstöd för 2025 kopplat till uppdraget med lokal utveckling för att förstärka arbetet med aktiviteter, engagemang och samverkan i områdena Lorensborg och Bellevuegården med omnejd. Föreningen Hemmaplans Sociala IF Lorensborg är en social idrottsförening som har aktiviteter för barnen i området efter skoltid. Aktiviteterna är till för alla barn. Föreningen syftar till att arbeta lokalt med barnen i närområdet genom att skapa fritidsaktiviteter samt arbeta med andra sociala aspekter utifrån behoven i området. Föreningen har arbetat med lokal utveckling inom ramen för CTC-arbetet, det extra verksamhetsstödet ger en möjlighet att fortsätta utveckla arbetet i områdena under tiden som strukturen för lokal utveckling kommer på plats.

    Bilagor

  12. I Malmö stads budget för 2025 har kommunfullmäktige beslutat att avsätta 78 miljoner för kompetenshöjande insatser för Malmö stads medarbetare, företrädesvis medarbetare som har daglig kontakt med medborgarna. Förvaltningarna har uppmanats inkomma till stadskontoret med en sammanställning av äskande av medel för insatser utifrån sina kompetensutvecklingsbehov. Fritidsförvaltningen har ansökt om medel för insatser som avser kompetenshöjande insatser riktade till välfärdsverksamheter och medarbetare närmast malmöbon samt den digitala omställningen. I linje med nämnda ansökan föreslås fritidsnämnden i detta ärende godkänna förvaltningens ansökan om totalt 5 090 000 mkr hos kommunstyrelsen. Vid beviljade extra medel skulle prioriterade målområden och planerade insatser för medarbetare på förvaltningen förstärkas avsevärt. Ansökan om medel för kompetensutveckling har förankrats i samverkan.

  13. Grand Smash är en bordtennisturnering som hittills har genomförts i städer som Singapore och Peking och upplagan i Malmö blir den allra första i Europa någonsin. Sett ur ett sportsligt, storleks- och marknadsmässigt perspektiv, är Grand Smash att likställa med ett världsmästerskap. Förvaltningen föreslår att kommunstyrelsen går vidare i processen med att ansöka om värdskapet för tävlingen och bevilja fritidsnämnden 1,9 miljoner kronor för genomförandet av evenemanget.

  14. Beachvolley har sedan OS-guldet i Paris blivit särskilt uppmärksamhet. Ett led i detta är att Visit Skåne har säkrat rättigheter för några tävlingar. En av dessa är Världscuptävlingen Beach World Pro Tour Futures 2025 som planeras att genomföras i Malmö. Fritidsförvaltningen föreslår nämnden att hos kommunstyrelsen ansöka 950 tkr för genomförandet av evenemanget.

  15. Svenska Fotbollförbundet och Dansk Boldspil Union har sänt in intresseanmälan till UEFA gällande arrangörskap av EM i fotboll för damer år 2029. I Sverige är de tre stora städerna tillfrågade att vara värdstäder. Ett första steg i ansökningsprocessen är att avgöra om Sverige och Danmark uppfyller kraven från UEFA. Förvaltningen föreslår att nämnden föreslår för kommunstyrelsen att gå vidare i processen med att ansöka om värdskapet för EM i fotboll för damer 2029.

  16. Svenska Parasportförbundet och Special Olympics Sverige söker en värdstad och arenor för att arrangera Special Olympics Invitational Europe 2026. Malmö stad, med dess arenor kring Stadionområdet, har valts som värdstad. Fritidsförvaltningen föreslår nämnden att hos kommunstyrelsen ansöka om 3,4 mkr för genomförandet av evenemanget.

  17. Stadsbyggnadskontoret har översänt förslag till planprogram för Västra Hyllie till fritidsnämnden, bland andra för samråd. Syftet är att fastställa en stadsstruktur och en stadsbyggnadsidé samt att göra strategiska ställningstaganden så att de kommande detaljplanerna blir en del av en fungerande helhet. Fritidsnämnden tillhandahåller ett tillräckligt basutbud av fritidsanläggningar i närområdet, men förvaltningen ser behov av kompletterande verksamhet i form av icke-kommersiella mötesplatser. Tjänsteskrivelsen belyser behovet av att integrera planprogrammets område med större omkringliggande områden, belysa tillgängligheten till fritidsnämndens anläggningar, att grundskola är aktuellt vid utbyggnad av grundskola samt att framtida utformning av befintlig ridstig bör samrådas med Malmö ridklubb. Utöver detta berör tjänsteskrivelsen utveckling av parkmark som föreslås i planprogrammet.

    Bilagor

  18. Kommunstyrelsens arbetsutskott har, utan eget ställningstagande, skickat förslag på plan mot afrofobi och antisvart rasism på remiss till berörda nämnder och kommunala bolag för inhämtande av synpunkter. Planen presenterar fem strategiska arbetsområden som tillsammans utgör ett helhetsgrepp för stadens arbete. Förvaltningen har vissa synpunkter på hur förhållandet mellan Agenda 2030 och mänskliga rättigheter beskrivs, samt på arbetsområde tre.

    Bilagor

  19. Fritidsförvaltningen har ombetts inkomma med yttrande angående Kommuners och regioners grundläggande beredskap inför kris och krig (SOU 2024:65). Försvarsdepartementets utredning har sin bakgrund i det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sveriges geografiska närområde, vilket anses ställa nya krav på kommuner och regioner i fråga om deras grundläggande verksamhetsförmåga om det blir krig i Sverige. Remissvaret avgränsas till innehåll i lagförslaget som berör förvaltningen och dess verksamheter; särskilda samlingsplatser samt utredningens definition av samhällsviktiga verksamheter.

    Bilagor

  20. Förvaltningen anmäler protokoll från förvaltningsrådet 2025-01-14.

  21. Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning för perioden 2024-11-26--2024-12-31. Delegerade beslut inom området personal anmäls för perioden 2024-12-01--2024-12-31.

  22.   23

    Förteckning över skrivelser och protokoll 2025

  23.   24

    Presentationsmaterial till nämnden

  1. I Nämndsbudget 2025 framgår nämndens planerade bidrag till kommunfullmäktigemålen, plan för verksamhet samt plan för ekonomi.

  2. Fritidsförvaltningen beskriver i ärendet önskvärd inriktning för Hyllie sportcenter och utvecklingsbehov avseende verksamheten och anläggningen. Förvaltningen berör de historiska driftsförhållandena samt möjligheterna med anläggningen i fortsatt kommunal regi. Förvaltningen redogör för hur styrning av verksamheten bör bedrivas framöver för att skapa en meningsfull fritid för fler malmöbor samt fritidsnämndens ekonomiska förutsättningar att driva sportcentret. Dialog har förts med verksamma föreningar på sportcentret vilka ser positivt på att behålla sportcentret i kommunal drift. Förvaltningen föreslås således gå vidare enligt den övergripande inriktning som beskrivs i ärendet och få i uppdrag att återrapportera arbetet i ordinarie uppföljningsprocesser.

  3. Stadsbyggnadskontoret har översänt förslag till planprogram för Västra Hyllie till fritidsnämnden, bland andra för samråd. Syftet är att fastställa en stadsstruktur och en stadsbyggnadsidé samt att göra strategiska ställningstaganden så att de kommande detaljplanerna blir en del av en fungerande helhet. Fritidsnämnden tillhandahåller ett tillräckligt basutbud av fritidsanläggningar i närområdet, men förvaltningen ser behov av kompletterande verksamhet i form av icke-kommersiella mötesplatser. Tjänsteskrivelsen belyser behovet av att integrera planprogrammets område med större omkringliggande områden, belysa tillgängligheten till fritidsnämndens anläggningar, att grundskola är aktuellt vid utbyggnad av grundskola samt att framtida utformning av befintlig ridstig bör samrådas med Malmö ridklubb. Utöver detta berör tjänsteskrivelsen utveckling av parkmark som föreslås i planprogrammet.

  4. § 25

    Laglighetsprövning enligt kommunallagen mål nr 14051-24, Förvaltningsrätten i Malmö

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.