Val av protokolljusterare
Information från förvaltningen
Presentation lokalanskaffning av multisportbyggnad inom stadionområdet (endast nämnd)
I Malmö finns en anläggning för golf, vilken ägs av Malmö stad men drivs av en privat aktör. På anläggningen finns driving range, övningsområde, korthålsbana, café och golfbutik. Det finns även en byggnad som används som klubbstuga av en rugbyförening. Förvaltningen har diskuterat möjliga anpassningar av anläggningen.
Förvaltningen ser att det finns behov av att anpassa verksamhetens inriktning genom att exkludera klubbstugan i uthyrningen samt att utveckla caféverksamheten till att möjliggöra olika evenemang på anläggningen. Anläggningen kan även utvecklas med andra sporter såsom utomhuspadel, boule eller en hardcourtbana. Dessutom behöver anläggningen tillgängliggöras för att bli mer inkluderande för alla Malmöbor. Vidare ser förvaltningen att det finns möjligheter och skäl att ställa tydligare krav på verksamheten framöver utifrån fritidsnämndens målsättningar.
Förvaltningens bedömning är att verksamheten också framöver bäst drivs i privat regi men att ett kommande avtal ska konkurrensutsättas genom en upphandling, vilket föranleder att nuvarande hyresavtal ska sägas upp för att löpa ut vid innevarande hyrestids slutdatum.
Bilagor
Revisorskollegiet har via stadsrevisionen genomfört en fördjupad granskning i syfte att bedöma säkerheten på fritidsgårdarna. Granskningen avsåg bedöma om fritidsnämnden har en tillräcklig säkerhet i verksamhetsmiljön för besökare vid fritidsgårdarna. Med tillräcklig säkerhet avses att det finns rutiner på väsentliga områden och att rutinerna tillämpas, samt att nämnden informeras om eventuella brister. Förvaltningen har parallellt med granskningen uppdagats om brister som revisionen redogör för i granskningsrapporten och har i och med det redan utfört en del åtgärdsförslag. Förvaltningen redogör i ärendet för hur fritidsgårdsverksamheten arbetar med revisionens rekommendationer.
Bilagor
Återrapportering av budgetuppdrag 2024 - samverkansmodell för att fler barn ska ha ett aktivt fritidsliv
I Malmö stads budget 2024 fick grundskolenämnden, fritidsnämnden och kulturnämnden i uppdrag att, i nära samarbete med civilsamhället, ta fram en samverkansmodell för att fler barn ska ha ett aktivt fritidsliv. Som en del i arbetet har befintlig samverkan mellan nämnderna kartlagts. I rapporten fördjupar förvaltningen arbetet med budgetuppdraget som nämnden föreslås godkänna och skicka till kommunfullmäktige för beslut.
Bilagor
Malmö Game Week är ett återkommande evenemang som är en spelfestival för spelentusiaster. Evenemanget görs i nära samarbete med lokala föreningar. I år planeras evenemanget på Malmömässan och förväntas attrahera cirka 8500 besökare/deltagare.
Kommunstyrelsens arbetsutskott har, utan eget ställningstagande, skickat Utvecklingsplan för kontaktcenter 2025 på remiss till Malmö stads samtliga nämnder. Utvecklingsplanen för kontaktcenter är en strategisk inriktning för medborgarservice i Malmö stad. I enlighet med kommunfullmäktigemålet ska alla Malmö stads förvaltningar arbeta med att ge god och likvärdig service. Därför är syftet med utvecklingsplanen att skapa en grund för ett gemensamt arbete för medborgarservice. Förvaltningen föreslår fritidsnämnden att godkänna yttrandet och skicka det till kommunstyrelsen.
Bilagor
Kommunfullmäktige har lämnat en motion från Kay Wictorin (C) om ett stärkt grepp om äldrefrågorna i Malmö stad. I motionen föreslås att uppdra åt kommunstyrelsen att årligen lämna en lägesrapport till kommunfullmäktige om medlemskapet i WHO-nätverket ”Äldrevänliga städer”, att stadens äldreombudsman organisatoriskt ska placeras på stadskontoret under kommunstyrelsen samt att den rapport som äldreombudsmannen avger vartannat år ska tillställas såväl kommunfullmäktige som samtliga nämnder och kommunala bolag. Fritidsförvaltningen föreslår att bifalla motionärens förslag att kommunstyrelsen årligen lämnar en lägesrapport till kommunfullmäktige. Fritidsförvaltningen föreslår också bifalla att äldreombudsmannens rapport tillställs kommunfullmäktige och samtliga nämnder och bolag. Fritidsförvaltningen föreslår att nämnden inte lämnar någon synpunkt på äldreombudsmannens organisatoriska placering.
Bilagor
Remiss Landsbygds- och infrastrukturdepartementet - Avgift för områdessamverkan – och andra åtgärder för trygghet i byggd miljö, Stadskontoret
Regeringen beslutade vid regeringssammanträde den 22 juni 2023 att ge en särskild utredare i uppdrag att analysera i vilken omfattning samverkan bör vara obligatorisk mellan det offentliga och fastighetsägare i syfte att stärka trygghet, attraktivitet och det lokala näringslivet samt lämna nödvändiga författningsförslag.
Tjänsteskrivelsen lyfter vikten av att ytterligare synliggöra de frivilliga samverkansformer som finns. Förvaltningen anser att lagförslaget potentiellt kan bidra med positiva aspekter gällande medel för att tvinga ut oseriösa fastighetsägare och att kunna arbeta med alla fastighetsägare inom området. Samtidigt lyfter förvaltningen risk för bristande engagemang, konflikter mellan kommun och fastighetsägare samt oklara administrativa och juridiska konsekvenser gällande införande av obligatorisk avgift för områdessamverkan initierad av kommunen. Tjänsteskrivelsen ser positivt på förslag att skapa ett kunskapscentrum, då detta bedöms kunna bidra till mer evidensbaserat arbete för lokal utveckling i svensk kontext.
Bilagor
Förvaltningen anmäler protokoll från förvaltningsrådet 2025-03-11.
Bilagor
Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning för perioden 2025-02-01--2025-02-28. Delegerade beslut inom området personal anmäls för perioden 2025-02-01--2025-02-28.
Presentationsmaterial till nämnden