Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av protokolljusterare

  2.   2

    Information från förvaltningen

  3. Nämnden beslutar årligen om Nämndsbudget som följs upp genom ekonomisk prognos, delårsrapport och årsanalys. Årsanalys 2024 beskriver utveckling av verksamhet, bidrag till kommunfullmäktigemål samt utfall för ekonomi under året.

    Bilagor

  4. Fritidsförvaltningen genomför årligen brukarundersökningar i de lokaler som fritidsnämnden förfogar över. I november 2024 undersöktes fritidsgårdarna. Frågorna i undersökningen berörde både lokaler och verksamhet, och de besökare som deltog gav överlag goda betyg till båda.

    Bilagor

  5. Föreningen IFK Klagshamn har 2025-01-16 inkommit med en skrivelse där föreningen hemställer att fritidsnämndens beslut från 2024-09-25 om lokalstöd omprövas och att föreningen erhåller ersättning för skadan som åsamkats föreningen.

    IFK Klagshamn ansökte om retroaktiv kompensation för missade ansökningar om lokalstöd för tidigare år (2022, 2023 och 2024) FRI-2024-1571. Föreningen uppgav att man, till följd av missar i kommunikationen med fritidsförvaltningen, uppfattat att man inte har haft rätt till lokalstöd och därför inte ansökt om bidraget. Fritidsnämnden avslog IFK Klagshamns ansökan.

    I skrivelsen från 2025-01-16 uppger föreningen att man vid flera tillfällen fått besked från fritidsförvaltningen att man inte har haft rätt att beviljas lokalstöd. Föreningen menar att man inte ansöker om ett retroaktivt lokalstöd denna gång utan en ersättning för den skada som felaktig information lett till. Fritidsförvaltningen finner ingen korrespondens eller anteckningar som stödjer föreningens anspråk.

    Bilagor

  6. Fritidsförvaltningen har mottagit ett Malmöinitiativ med två förslag angående Ribersborgs Kallbadhus. Initiativtagaren efterfrågar ett separatistiskt tillfälle med föranmälan för hbtq-personer på badet under delar av den nuvarande könsneutrala dagen en gång i månaden, samt att badet under den könsneutrala dagen bemannas av hbtq-personer. Den könsneutrala dagen organiseras i enlighet med gällande avtal av entreprenören. Utifrån rådande avtal och lagstiftning ser inte fritidsförvaltningen hur förslagen skulle kunna tillämpas.

    Bilagor

  7. Stadsbyggnadskontoret har skickat förslag till detaljplan för del av fastigheten Innerstaden 9:173 m.fl. (Nya stadion) för samråd till fritidsnämnden, bland andra. Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att uppföra en ny friidrotts- och fotbollsanläggning på Malmö Stadions plats. Detaljplanen ska även säkra nödvändiga fria ytor kring anläggningen. Förvaltningen ser positivt på framdriften av planerna för den nya stadionbyggnaden, och den inriktning som finns beskriven. Förvaltningen bedömer dock att det finns målkonflikter att hantera, där bevarandet av träd står i konflikt med målet om att skapa flexibla evenemangsytor på de öppna aktivitetsytorna. Synpunkter om ändringar i bestämmelser som reglerar detta, tillsammans med bland annat synpunkter kring parkering, säkerhet, gestaltning och belysning lyfts i tjänsteskrivelsen. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner yttrandet.

    Bilagor

  8. Kommunstyrelsen har lämnat remiss angående chefers förutsättningar när det gäller antal medarbetare per chef. Arbetet har skett i samarbete med företrädare för hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen och förskoleförvaltningen. Mot bakgrund av utredningen föreslår stadskontoret att det ska införas ett riktvärde på högst 30 medarbetare per chef i Malmö stad. Kommunstyrelsens arbetsutskott har remitterat ärendet till samtliga berörda nämnder med en önskan om att de inkommer med synpunkter i ärendet. I ärendet föreslår fritidsförvaltningen ett förslag till yttrande till kommunstyrelsen. Fritidsförvaltningen anser att förslaget är bra utifrån arbetsmiljösynpunkt för chefer och medarbetare och ser inga hinder i att genomföra förlaget.

    Bilagor

  9. Kommunstyrelsens arbetsutskott har, utan eget ställningstagande, skickat Malmö stads beredskapspolicy för ett resilient Malmö på remiss till Malmö stads samtliga nämnder. Beredskapsarbetet ska enligt policyn syfta till att Malmö stad och Malmö ska ha motståndskraft och anpassningsförmåga för att hindra eller minska konsekvenser för samhällets grundläggande skyddsvärden vid en oönskad händelse. Policyn består av sex förhållningssätt som är inriktande för hur Malmö stad ska bedriva beredskapsarbetet. Förvaltningen välkomnar policyn och ger i sitt remissvar synpunkter på för förvaltningen relevanta aspekter av förhållningssätten.

    Bilagor

  10. Förvaltningen anmäler protokoll från förvaltningsrådet 2025-02-11.

    Bilagor

  11. Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning för perioden 2025-01-01--2025-01-31. Delegerade beslut inom området personal anmäls för perioden 2025-01-01--2025-01-31.

    Bilagor

  12.   13

    Förteckning över skrivelser och protokoll 2025

  13. Fritidsförvaltningen har fått i uppdrag från fritidsnämnden att se över, revidera och föreslå nya riktlinjer för stöd till allmänna samlingslokaler. Syftet med riktlinjerna är att skapa förutsättningar för en stödmodell som är likvärdig, transparent och bidrar till ett sammanhållet arbetssätt. Fritidsförvaltningen har tagit fram ett förslag på hur stödet till allmänna samlingslokaler kan bedömas och administreras.

     

    De föreslagna riktlinjerna och modellen för stöd förslås börja gälla från och med den
    1 januari 2026. Verksamhetsåret 2026 ska fungera som ett övergångsår då stödet fortsatt är ettårigt i syfte att fler aktörer skall kunna söka och ta del av stödet. Från och med den 1 januari 2027 beviljas stödet med treårsavtal.

    Bilagor

  1. Stadsbyggnadskontoret har skickat förslag till detaljplan för del av fastigheten Innerstaden 9:173 m.fl. (Nya stadion) för samråd till fritidsnämnden, bland andra. Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att uppföra en ny friidrotts- och fotbollsanläggning på Malmö Stadions plats. Detaljplanen ska även säkra nödvändiga fria ytor kring anläggningen. Förvaltningen ser positivt på framdriften av planerna för den nya stadionbyggnaden, och den inriktning som finns beskriven. Förvaltningen bedömer dock att det finns målkonflikter att hantera, där bevarandet av träd står i konflikt med målet om att skapa flexibla evenemangsytor på de öppna aktivitetsytorna. Synpunkter om ändringar i bestämmelser som reglerar detta, tillsammans med bland annat synpunkter kring parkering, säkerhet, gestaltning och belysning lyfts i tjänsteskrivelsen. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner yttrandet.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.