Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Justering av protokoll
Information från förvaltningen
Föreliggande förslag till Budgetskrivelse 2022 har sammanställts av kulturförvaltningen. Budgetskrivelsen utgör nämndens information till kommunstyrelsen inför beredning av budget 2022.
Bilagor
Lokalbehovsplanen utgör grunden för kulturnämndens lokalförsörjningsarbete samt är underlag till Malmö stads lokalförsörjningsplan. Planen beskriver nya och förändrade lokalbehov, möjliga effektiviseringar och anger riktning och prioritering för kulturnämndens planering framåt. Lokalbehovsplanen uppdateras årligen och utgör ett kvalitativt och tydligt beslutsunderlag som underlättar beslutsgångar och möjliggör prioriteringar med en tydlig koppling till de politiska målen.
Bilagor
Remiss - Återrapportering av uppdrag budget 2019 – Ansvar för förvaltning av vissa kulturfastigheter Svar senast 2021-09-08
I Malmö stads budget för 2019 gav kommunfullmäktige kommunstyrelsen i uppdrag att, tillsammans med berörda nämnder, kulturnämnden, servicenämnden, tekniska nämnden, utreda ansvaret för förvaltningen av stadens kulturfastigheter. ”Kulturfastigheter” är i detta fall definierat till elva byggnader som idag förvaltas av kulturnämnden. Kulturförvaltningen ställer sig bakom utredningen och förslaget på framtida förvaltning av fastigheterna.
Bilagor
Enligt bibliotekslagen från 2014 ska kommuner anta en biblioteksplan. Kulturförvaltningen har under 2020-2021 haft uppdraget och huvudansvaret för framtagandet av en ny biblioteksplan för det allmänna biblioteksväsendet i Malmö stad. Arbetet har skett i nära samarbete med grundskoleförvaltningen och i dialog med övriga berörda förvaltningar och aktörer i staden.
Den nya biblioteksplanen är ett strategiskt dokument som sätter riktningen och ambitionerna för folkbibliotek och skolbibliotek i Malmö stad under giltighetstiden 2022-2027. Biblioteksplanen beskriver vad verksamheten vill uppnå, vilka metoder den har som ambition att använda för genomförande samt en plan för uppföljning.
Bilagor
Uppdrag med anledning av motion av Helena Grahn (M), Tony Rahm (M) och Nicola Rabi (M) om bokningssystem för öppna scener
Kommunfullmäktige har gett kulturnämnden i uppdrag att göra en sammanställning över
de scener och ytor för kulturarrangemang inom nämndens ansvarsområde
som är tillgängliga för tillfällig uthyrning och upplåtelse till externa kulturaktörer och
föreningar. Vidare ingår i uppdraget att ta fram ett bokningssystem med tydliga bokningsrutiner.
Kulturförvaltningen deltar i arbetet med ett gemensamma digitalt system inom Malmö stad för bokning av bland annat lokaler, som upphandlats av fritidsnämnden (Rbok). Avsikten är att inom den ramen successivt tillgängliggöra scener och andra kulturlokaler för tillfällig uthyrning. Scenerna inom Ungdomens Hus och Kirsebergs kulturhus bör vara prioriterade. Även fria kulturaktörer ska om möjligt erbjudas tillgång till systemet.
Bilagor
Motionären föreslår att utreda möjligheterna att återuppbygga en del av Malmö-Limhamns järnväg (MLJ) som trafikerades reguljärt under åren 1889–1978 varav de sista tjugosju åren endast med godstrafik. Banan var med sina drygt fyra kilometer en av de kortaste i landet och byggdes främst för godstrafik. Namnet ”Sillabanan” fick linjen genom att de kvinnor som med tunga ”rullebörar” gick med sill från Limhamn för att sälja inne i staden nu kunde ta tåget istället. Persontrafiken blev mer omfattande än man beräknat men gick efter öppnandet av en spårvägslinje till Limhamn 1915 ned. I samband med nedläggningen av cementtillverkningen i Limhamn 1978 upphörde den reguljära godstrafiken men delar av banan användes sporadiskt. I och med byggandet av Citytunneln förlorade banan förbindelsen med det övriga järnvägsnätet och idag är hela spårsystemet upprivet. Bangården i Limhamn revs i samband med byggandet av Limhamns sjöstad. Trafiken kördes med ånglok fram till 1954 då man övergick till diesellok. Förslaget i motionen är att återuppbygga en del av banan som en museibana med ångdrift för att sommartid kunna resa från Malmö C till Ribersborgsstranden. Då alla anläggningar som hörde till banan idag är borta skulle en museibana kräva omfattande nybyggnation av räls, stationsanläggningar och signalsystem samt nya vägövergångar för besökande till Ribersborgsstranden. Därtill kommer kostnader för fordon och personal. Motionens förslag att banan skulle utgå från Malmö C är omöjligt då redan genomförd och planerad stadsutveckling begränsar den föreslagna banan till en relativt kort sträcka mellan Mariedalsvägen i öster till Geijersgatan i väster. Det bör även noteras att Trafikverkets krav på trafik av detta slag är i princip desamma som gäller för övrig persontrafik, något som bland annat medför kostnader för utbildning och certifiering av personal.
Bilagor
Bilagor
Bilagor