Möte 2020-09-23
-
1
Justering av protokoll
-
2
Information om kulturverksamheten sommaren 2020
-
Kulturnämndens resultat för perioden januari-augusti är ett överskott med 5 240 tkr. Prognosen för helåret är +-0. Rapporten omfattar också en avstämning av arbetet med kommunfullmäktigemålen och budgetuppdragen.
-
177kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
249kb Ladda ner dokument
-
45kb Ladda ner dokument
-
46kb Ladda ner dokument
-
-
Föreliggande förslag till budgetskrivelse 2021 har sammanställts av kulturförvaltningen. Budgetskrivelsen utgör nämndens information till kommunstyrelsen inför beredning av budget 2021.
-
182kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningens lokalbehovsplan är ett verktyg som ligger till grund för arbetet med lokalutvecklingen utifrån Malmöbornas och verksamheternas framtida behov. Lokalbehovsplanen anger riktning och prioritering för Kulturnämndens planering framåt. Inriktningen vilar på befolkningsprognos, socioekonomiska förhållanden i Malmö och prioriterade målgrupper Inriktningen bygger även på en rad styrdokument som anger den roll kulturen kan och bör spela för Malmöbor i hela Malmö. Lokalbehovsplanen utgör även ett kvalitativt och tydligt beslutsunderlag som underlättar beslutsgångar och möjliggör prioriteringar med en tydlig koppling till de politiska målen.
Lokalbehovsplanen utgör grunden för Kulturnämndens lokalförsörjningsarbete och som underlag till kommunstyrelsens lokalförsörjningsplan för hela Malmö stad och sträcker sig från 2021–2035. Planen ska även beskriva nya och förändrade lokalbehov, samt möjliga effektiviseringar och visa på behov av fördjupade utredningar som är av strategiskt intresse för Malmö stad.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
429kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden har genom beslut uppdragit åt kulturförvaltningen att genomföra en utvärdering av Ungdomens hus. Olika aktiviteter har genomförts som ligger till grund för utredningen bl a nulägesbeskrivning av verksamheter i huset samt en omvärlds- och behovsanalys. Dialog har även skett med andra förvaltningar, det fria kulturlivet, barn och unga i staden samt relevanta aktörer i civilsamhället. I utredningsdirektivet fick kulturförvaltningen i uppdrag att presentera tre olika alternativ.
Med anledning av FN:s konvention om barnens rättigheter har barnrättsperspektivet inkluderats i utredningen.-
214kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige beslutade 21 mars 2019 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheterna för införandet av ett anonymt system för visselblåsare, utifrån bifall till en motion av
Helena Nanne (M). Stadskontoret har utrett möjligheten för införandet av ett anonymt system
för visselblåsare utifrån de faktorer som redovisades i ärendet till kommunfullmäktige.
Utredningens utgångspunkt har varit att det är viktigt att upptäcka och motverka oegentligheter
och verka för en sund organisation och kultur i kommunens verksamheter samt att verka för
allmänhetens förtroende för kommunen. Utredningens förslag är att införa en visselblåsar-funktion.
Kulturförvaltningen anser sammantaget att utredningens förslag om införande av en visselblåsarfunktion är tydligt och väl genomarbetat. Kulturförvaltningen ställer sig därför bakom förslaget att Malmö stad inrättar en visselblåsarfunktion.Bilagor
-
§104 Remiss angående Utredning om visselblåsarfunktion i Malmöstad Svar senast 30 september 2020.pdf148kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
483kb Ladda ner dokument
-
-
8
Remiss angående Motion av Måns Berger (MP) om hållbarhetsanalys inför alla beslut Svar senast 30 september
Måns Berger (MP) har i en motion 2020-02-04 lämnat förslag kring behovet av att införa ha°llbarhetsanalyser inför alla beslut i staden. Kulturnämnden har beretts möjlighet att yttra sig över remissen. Kulturnämnden ser positivt på motionärens vilja att stadens konkret ska verka för de Globala målens uppfyllande i Malmö stad.
Nämndens uppfattning är dock att obligatoriska hållbarhetsanalyser inför samtliga beslut i stadens nämnder inte är rätt väg att gå. Agenda 2030 är numera integrerade i Malmös kommunfullmäktigemål och är därmed redan en del av stadens arbete med mål och uppföljning. Utöver det finns Malmö stads antagna ”Strategi för Malmö stads långsiktiga arbete med Agenda 2030” som syftar till öka stadens förmåga att omsätta de Globala målen i lokalt utvecklingsarbete. Kulturnämnden anser att detta arbete idag är ändamålsenlig och därför inte behöver kompletteras ytterligare. Att införa obligatoriska hållbarhetsanalyser skulle även riskera att medföra ett mycket omfattande byråkratiskt merarbete, vilket går emot den politiska viljeriktningen i staden om att minska onödig administration.Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
Miljönämnden har tagit fram ett förslag till ett nytt miljöprogram för Malmö stad 2021 – 2030.
Inriktningen för Malmö stad består av tre målbildsområden:
Ett Malmö med minsta möjliga klimatpåverkan
Ett Malmö med god livsmiljö
Ett Malmö med rik och frisk natur
Dessa målbildsområden konkretiseras vidare genom indikatorer med tillhörande basår och mätvärde.
Kulturförvaltningens enhet för lokal och säkerhet har granskat förslaget till nytt miljöprogram och gjort ett förslag till yttrande för nämnden att ta ställning till.Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
451kb Ladda ner dokument
-
641kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
10
Remiss - Förslag till mötes- och resepolicy med tillhörande riktlinjer, förslag till klimatväxlingsmodell och förslag avseende förmåncykel
Stadskontoret har, tillsammans med serviceförvaltningen och miljöförvaltningen, tagit fram ett förslag till en ny mötes- och resepolicy med tillhörande riktlinjer och ett förslag till en modell för Malmö stad att genomföra klimatväxling samt ett förslag till en miljö- och hälsofrämjande åtgärd i form av möjlighet till förmånscykel för Malmö stads medarbetare.
Kulturförvaltningens HR-avdelning, enhet för lokal och säkerhet samt enhet för strategi och kvalitet har tillsammans granskat förslagen och gjort ett förslag till yttrande.Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt beslut i kommunstyrelsen 2019-09-11 (STK-2019-1094) ska en granskning kopplad till risk för röjande av sekretess genomföras under 2020.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslag där förslagsställaren vill etablera en urbankonsthall i Malmö.
-
147kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
-
Förslagsställaren föreslår att det tas fram ett kartmaterial över det som idag är Västra hamnen där man kan följa områdets utveckling från skeppsvarv till idag.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturförvaltningen har genom offkonst gruppen börjat utreda förutsättningarna för en konstnärlig gestaltning med temat antirasism, utifrån ett förslag från intressenter inom civilsamhället. En fördjupad utredningsprocess föreslås.
-
184kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden fick under 2019 in ett medborgarförslag om att upprätta en konstgestaltning över Elma Danielssons gärning i Malmö. Malmö stads referensgrupp för offentlig konst har behandlat frågan och kulturförvaltningen har inlett ett samarbete med fastighet- och gatukontoret. Den konstnärliga gestaltningen kan bli Malmös första offentliga konstverk över en namngiven kvinna och går således i linje med kulturnämndens arbete med att skapa en bredare representation i det offentliga rummet.
-
211kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
Sedan april 2018 är stadsjuristen Niina Stiber utsedd som dataskyddsombud på heltid för
kommunens nämnder och helägda bolag.
Då ordinarie dataskyddsombud ska vara tjänstledig har kommunstyrelsens arbetsutskott 2020-08-10 § 450 utsett konsult David Axelsson som dataskyddsombud för kommunstyrelsens verksamhetsområde med ikraftträdande från och med den 24 augusti 2020 tills dess att ordinarie dataskyddsombud åter är i tjänst den 13 augusti 2021.
Kommunstyrelsens arbetsutskott anmodar kommunens övriga nämnder och helägda
bolag att utse David Axelsson som dataskyddsombud inom sina respektive
verksamhetsområden under samma period samt att uppdra åt honom att därefter
meddela Datainspektionen om beslutet och om dataskyddsombudets kontaktuppgifter.-
136kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till presidiet, ett utskott, en ledamot, en ersättare eller tjänsteperson. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Kommunallagen 6 kap. 40 § ger nämnden rätt att besluta i vilken utsträckning delegationsbeslut ska anmälas till den. Kulturnämnden har beslutat att samtliga beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
-
18
Inkomna skrivelser KN 23 september 2020
-
§ 90
Inkomna skrivelser KN 23 september 2020