Möte 2021-05-26
-
1
Justering av protokoll
-
I den första ekonomiska prognosen för 2021 lämnar kulturnämnden ingen avvikelse på helår jämfört med erhållen budgetram.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
374kb Ladda ner dokument
-
-
3
Remiss från Kulturdepartementet - Vissa statliga insatser på musikområdet Ds 2021:11 Svar senast 2021-05-28
Kulturnämnden har för yttrande fått en promemoria från Kulturdepartementet med förslag rörande vissa statliga insatser på musikområdet. Statens kulturråd föreslås ta över uppgifter från Musikverket vad gäller statlig bidragsgivning och nationell koordinering inom musikområdet.
Kulturförvaltningen ställer sig positiv till förslagen.Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
456kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen granskade kulturnämndens hantering av konst 2020. Revisionens sammanvägda bedömning var att kulturnämndens interna kontroll - både avseende arbetet med de årliga planerna för intern kontroll och i vidare bemärkelse, d v s möjligheterna till insyn och uppföljning av arbetet i stort – inte var helt tillräcklig. Revisionen föreslog en rad åtgärder som bland annat innefattade framtagande av skriftliga riktlinjer och rutiner för de granskade områdena. Vidare fanns rekommendationer på förändrade rutiner och arbetssätt vid redovisning och uppföljning.
Kulturnämnden välkomnade revisionens granskning och redogjorde i sitt svar för de åtgärder som planerades att genomföras. I detta uppföljande yttrande till revisionen redogör kulturnämnden för de genomförda åtgärderna, som bland annat innefattar framtagande av riktlinjer och rutiner för samlingsförvaltningen samlade i dokumentet ”Malmö Konstmuseum: samlingsförvaltning. Riktlinjer och rutiner.”, se bilagor.Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
414kb Ladda ner dokument
-
-
5
Återrapportering uppdrag budget 2020 – Uppdrag att inrätta en struktur för samordning av större evenemang Svar senast 27 maj
I kommunfullmäktiges budget för 2020 inom område Arbete och utbildning fick kommunstyrelsen i uppdrag att, i dialog med berörda nämnder, inrätta en struktur för samordning av större evenemang. Stadskontoret tog fram en rapport med nulägesbeskrivning och förslag till framtida organisering. Kulturnämnden ska yttra sig över förslaget.
I den framtida organiseringen föreslås att de tre nämnderna fritidsnämnden, kulturnämnden och tekniska nämnden får det fulla ansvaret att hantera de lokala och regionala evenemangen. Stadskontorets roll föreslås renodlas till att ha ansvar för större evenemangen samt utvecklas för att leda, samordna och följa upp det samlade evenemangsarbetet.
Kulturförvaltningens samlade bedömning är de föreslagna principerna för framtida organisering och finansiering av samordning av större evenemang är positiv. Kulturförvaltningen ställer sig bakom förslaget att med utgångspunkt i grunduppdraget ska respektive nämnd hantera evenemang på lokal och regional nivå.
Kulturförvaltningen vill lyfta särskilt att ”Det saknas i dagsläget styrdokument för samordning av evenemang på en strategisk nivå, där även ledtider för beredning och beslut är fastlagda. Det saknas också en gemensam process för samordning på operativ nivå av större evenemang”. Enligt kulturförvaltningens mening finns det stort behov av ett gemensamt strategiskt och övergripande styrdokument för alla berörda förvaltningar.
Kulturförvaltningen ser positivt på förslaget att den framtida styrgruppen för samordning av evenemangsfrågorna i Malmö stad ska bestå av fastighets- och gatudirektören, fritidsdirektören och kulturdirektören samt att det finns ett forum för operativ samordning av större evenemang med uppdrag att gemensamt ta fram underlag till styrgruppen. Det är också viktigt att uppdraget och organisationen för både styrgruppen och den operativa samordningsgruppen fastställs och renodlas. Kulturförvaltningen ställer sig därmed också bakom förslaget att avskaffa MINT (Marknad, Information, Näringsliv och Turism) som styrgrupp för det fortsatta arbetet.
Vi ser att en bredare kartläggning av evenemang i staden föregår arbetet med framtagandet av en verksamhetsplan eller handlingsplan. Planen kan därefter möjliggöra att framtida evenemang kan samordnas och genomföras på ett mer strategiskt och effektivt sätt.
Kulturförvaltningen ser gärna att den fortsatta finansieringsmodellen utgår från en gemensam verksamhetsplan för evenemang för Malmö stad. Därefter kan fördelning till enskilda uppdrag utföras. Kulturförvaltningen ser också att budgeten bör fortsätta att hanteras gemensamt men läggs inom ramen för en av de berörda nämnderna och fördelning av medel sker efter beslut i styrgruppen.
Kulturförvaltningen anser även att detta arbetssätt skulle möjliggöra att strategin kan synkroniseras med de hållbarhetsperspektiv som ska genomsyra arbetet, bl.a. social-, kulturell- och miljömässighållbarhet, i enlighet med kommunfullmäktiges mål för nämnderna. Andra perspektiv som bör beaktas i strategin för evenemang i Malmö stad är representation, trygghet och sammanhållning i staden.
Slutligen vill kulturförvaltningen lyfta att evenemang i staden har en viktig varumärkesstärkande effekt och genom det bidrar till stadens attraktivitet men även har stor betydelse för övriga aktörer i staden. Därför är det viktigt att den fortsatta utvecklingen av strategin tar hänsyn till dessa aspekter och även bygger på dialog med övriga aktörer, i till exempel kultursektorn, både i staden och i regionen.Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
632kb Ladda ner dokument
-
295kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
6
Uppdrag med anledning av kommunfullmäktiges beslut gällande Motion av Olle Schmidt (L) om att utreda förutsättningar för skapa snubbelstenar i Malmö
Kulturnämnden beslutade den 16 december 2020 att kulturförvaltningen skulle initiera samtal med Forum för Levande Historia i syfte att undersöka möjligheterna för att skapa snubbelstenar i Malmö, enligt ”Stockholmsmodellen”. Nämnden beslutade vidare att kulturförvaltningen, i enlighet med motionärens intentioner, ska uppföra skyltar för att uppmärksamma de Malmöbor och platser som har koppling till Förintelsen. Uppdragen ska återrapporteras till kulturnämndens arbetsutskott senast 12 maj 2021.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturförvaltningen har tagit del av inkommit malmöinitiativ, där ärendet har behandlats i referensgruppen för offentlig konst. Förslaget fick inte bifall i Referensgruppen för offentlig konst med motivering att det redan finns flera konstverk föreställande djur i offentliga rummet i Malmö stad.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
956kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
59kb Ladda ner dokument
-
-
8
Motion av Charlotte Bossen (C) och Kay Wictorin (C) om bättre tillgänglighet till Malmös kanalsystem Svar senast 2021-06-07
Motionärerna vill se att kanalsystemet utnyttjas bättre som område för rekreation och aktiviteter.
Kulturförvaltningen är positiv till att fler platser blir möjliga för kultur och föreslår att vattenrummen bör beaktas i det löpande arbetet med stadsutveckling och planprocesser.Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
50kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
9
Motion av Charlotte Bossen (C) och Kay Wictorin (C) om kulturhamn och husbåtsetablering i Malmö Svar senast 7 juni 2021
Motionärerna vill se ett bättre utnyttjande av Malmös hamnområden och föreslår att Inre Hamnen utvecklas till en ”kulturhamn” samt att fler husbåtar placeras vid kajer och hamnbassänger.
Kulturförvaltningen bedömer att fartyg med plats för olika aktiviteter, såsom servering och arrangemang, väsentligen är verksamhet som ligger inom ramen för det privata näringslivet och inte ingår i Malmö stads ansvar.Bilagor
-
10
Motion av Nima Gholam Ali Pour (SD) om upphörande av beviljande av skattemedel till Ibn Rushd Svar senast 2021-09-10
Kulturnämnden har för yttrande fått en motion av Nima Gholam Ali Pour (SD) om upphörande av beviljade av skattemedel till Ibn Rushd. Förslaget motiveras med att Ibn Rushd påstås vara en islamistisk organisation.
Malmö stad tillämpar tydliga demokrativillkor som gäller för alla former av stöd till idéburen sektor. Kulturförvaltningen ser inte skäl att ompröva nuvarande bidragsgivning.Bilagor
-
262kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
516kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 20 § i kommunallagen får varje ledamot i en nämnd väcka ärenden i nämnden. Sverigedemokraterna har till kulturnämnden lämnat in ett förslag om att stoppa stödet till Ibn Rushd, med motiveringen att Ibn Rushd påstås ha kopplingar till islamism.
Malmö stad tillämpar tydliga demokrativillkor som gäller för alla former av stöd till idéburen sektor. Kulturförvaltningen ser inte skäl att ompröva nuvarande bidragsgivning.Bilagor
-
260kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till presidiet, ett utskott, en ledamot, en ersättare eller en tjänsteperson. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Kommunallagen 6 kap. 40 § ger nämnden rätt att besluta i vilken utsträckning delegationsbeslut ska anmälas till den. Kulturnämnden har beslutat att samtliga beslut som fattas med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
425kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
532kb Ladda ner dokument
-
674kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
848kb Ladda ner dokument
-
225kb Ladda ner dokument
-
1018kb Ladda ner dokument
-
976kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
315kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-