Möte 2022-05-17
-
1
Val av justerare (förslag till justeringsdag 31/5)
-
2
Information angående säkerhetsarbetet
-
Bilagor
-
662kb Ladda ner dokument
-
475kb Ladda ner dokument
-
273kb Ladda ner dokument
-
283kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
543kb Ladda ner dokument
-
829kb Ladda ner dokument
-
216kb Ladda ner dokument
-
-
Väljare som inte kan rösta i sin vallokal på valdagen ska kunna rösta i förtid i en röstningslokal. Det är kommunen som bestämmer vilka lokaler som ska ha en förtidsröstning. Inför allmänna valen 2022 har 21 st antal röstningslokaler identifierats och valts ut till förtidsröstning. De utvalda lokalerna anses vara lämpliga utifrån tidigare erfarenheter, tillgänglighet och att det på platsen sker stor rörelse av människor. På valdagen föreslås även tre röstningslokaler erbjuda möjlighet att rösta.
-
231kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
652kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 4 kap 20 § vallagen (2005:837) ska det för varje valdistrikt finnas en vallokal. Kommunen ska även se till att det finns lämpliga lokaler som kan användas som vallokaler och som i fråga om lokalisering, tillgänglighet och öppethållande ger väljarna goda möjligheter att rösta.
Valkansliet har från hösten 2021 arbetat med att inventera lokaler ur ett tillgänglighetsperspektiv. Under 2020 gjordes en översyn av valdistrikten i Malmö vilket resulterade i en ökning med 18 nya distrikt. Ett ökat antal valdistrikt innebär även ett ökat behov av lokaler. Totalt har 77 byggnader identifierats som bedöms uppfylla kraven för lokalisering och tillgänglighet. Platserna har valts ut ifrån principer om geografisk närhet till väljaren och ändamålsenliga lokaler. De lokaler som efter föregående val inte har fått några anmärkningar och som fortfarande bedöms vara tillgängliga föreslås att återigen användas under valdagen den 11 september 2022.-
264kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
40kb Ladda ner dokument
-
16mb Ladda ner dokument
-
-
I anslutning till ett röstmottagningsställe ska det ordnas en lämplig avskärmad plats där valsedlar kan läggas ut och där väljarna var för sig kan ta sina valsedlar utan insyn. Det är valnämnden som beslutar hur valsedlarna ska placeras i alla val- och röstningslokaler inom kommunen. Alla partiers valsedlar ska presenteras på ett likvärdigt, ordnat och överskådligt sätt.
Samtliga valsedlar vid valet till riksdag, region- och kommunfullmäktigevalet 2022 föreslås placeras i bokstavsordning utifrån partinamnet på valsedeln i enlighet med valmyndighetens rekommendationer. Partivalsedlar för de partier som vid något av de två senaste valen fått mer än 1% av rösterna samt blanka valsedlar distribueras av valnämnden till röstmottagningsställena. Övriga partivalsedlar samt namnvalsedlar ansvarar respektive parti för att distribuera till röstmottagningsställena.-
249kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Hot, våld och kränkningar i röstnings- och vallokaler har varit ett uppmärksammat problem under de senast genomförda valen lokalt och nationellt. Inför de allmänna valen 2022 föreslås härmed en rutin för hantering av hotfulla och kränkande situationer i röstmottagningslokaler.
-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
-
Ekonomisk prognos är årets första uppföljningsrapport och syftar till att ge kommunstyrelsen och kommunfullmäktige en bild av den ekonomiska utvecklingen i Malmö stad och prognostiserat ekonomiskt utfall för året.
I Sverige genomförs Allmänna val Riksdag, Region- och Kommunfullmäktige vart fjärde år, och därav arbetar valnämnden 2022 med att planera genomförandet av Allmänna val den 11 september med en föregående period av förtidsröstning mellan 24 augusti -11 september.
Valnämndens utfall under perioden januari-april 2022 visar ett överskott på 334 000 kr. För helåret 2022 prognosticeras ett överskott på 1 211 000 kr. jämfört med budget. Den positiva avvikelsen kan till stor del förklaras med att det statliga bidraget till förtidsröstningen blev 1 393 000 kr. högre än beräknat i samband med budget; en följd av Valmyndighetens beräkningsmodell och Malmös befolkningsökning. Kostnaderna beräknas bli 182 000 kr. högre än budgeterat, vilket framför allt beror på ökade kostnader i förtidsröstningslokaler och för länsstyrelsens mottagning av röster.Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
-
9
Fullmakt för postförsändelser
-
Enligt 3 kap 5 § vallagen (2005:837) förordnas röstmottagare av valnämnden. Som röstmottagare får endast den förordnas som har fått sådan utbildning som behövs för uppdraget. Valnämnden ansvarar för att planera och genomföra utbildningar för röstmottagare, och vid nedan redovisade tillfällen ska förberedande utbildningar genomföras inför 2022-års val.
Under tidigare genomförda val i Malmö har valnämnden i olika grad tjänstgjort under valperioden, och det ligger i valnämndens intresse att observera valprocessens olika moment. Valnämndens ledamöter och ersättares föreslås ges möjlighet att delta vid något av de planerade utbildningstillfällena och för detta erhålla arvode i enlighet med bestämmelserna i arvodesreglementet.
-
189kb Ladda ner dokument
-
-
11
Information från Länsstyrelsens uppsamlingsträff
-
12
Övrig information från kansliet