Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare samt tid för justering av protokollet

  2.  

    a) Prioriteringar inom exploateringsverksamheten

    (45 min)

    Anna Modig, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen

    Sven Gustafsson, exploateringschef stadsutvecklingsavdelningen

  3. Godkännande av upprättad slutrapport för investeringsprojekt S Förstadsgatan (Drottninggatan-Triangeln) med projektnummer 9544. Det totala ekonomiska utfallet för projektet blev 6,6 mnkr, med driftskonsekvenser om 695 tkr.

  4. Godkännande av upprättad slutrapport för investeringsprojekt Stationsparken, 8048.

    Bilagor

  5. Fastighets- och gatukontoret förvaltar Malmö stads cirka 250 lekplatser, inklusive 22 temalekplatser och 2 temaparker på allmän plats. Sedan mitten av 1990-talet har Malmö stad medvetet arbetat för att förnya, utveckla och höja kvaliteten på barns lekmiljöer. Upprustningarna har bidragit till en förbättrad lekmiljö för Malmös barn och unga och skapat fler lekfulla, trygga, inkluderande och tillgängliga lekplatser.

     

    Investeringen antogs i tekniska nämnden i november 2021 med ett utökat objektsgodkännande i februari 2023 om en total utgift om 20,6 mnkr. Det totala ekonomiska utfallet för projektet blev 20,3 mnkr, med driftskonsekvenser om 2,7 mnkr.

  6. Vid halvårsårsskiftet löper gällande tillstånd för uthyrningsverksamhet av elsparkcyklar ut. I enlighet med tidigare beslut villkoras tillstånd om bland annat att parkering endast är tillåten på särskilda platser samt att maxtak på antal elsparkcyklar bestäms i förhållande till parkeringsinfrastrukturens kapacitet.

     

    Förvaltningen kan konstatera att efterlevnaden av parkeringsvillkoren inte är tillräckligt bra och föreslår därför att prova nya principer för tillståndsgivning inför de kommande tillståndsperioderna där ett begränsat antal bolag beviljas tillstånd. Förvaltningen har tagit fram urvalskriterier för detta som föreslås att börja tillämpas vid tillståndsansökningar för våren 2026.

     

    Då efterlevnaden av villkoren under den kommande perioden kommer få betydelse för fortsatta tillstånd så är förvaltningens förväntan att detta ger ett incitament till förbättrad efterlevnad.

     

  7. Fastighets- och gatukontoret föreslår att fotbolls-EM för damer visas publikt i Malmö på storbild.

     

    Fotbolls-EM för damer 2025 är en av Europas största sporthändelser med fokus på jämställdhet, sammanhållning och internationell gemenskap. Mästerskapet arrangeras i Schweiz mellan juni och juli, där Europas bästa damlandslag tävlar om titeln som kontinentens mästare. Evenemanget följs av miljontals fans världen över och är en kraftfull plattform för att lyfta kvinnors idrottsprestationer, stärka representationen inom sporten och skapa stolthet hos supportrar av alla kön och åldrar.

     

    För Malmö stad är fotbolls-EM för damer en möjlighet att samlas kring sportglädje, mångfald och gemenskap. Genom att arrangera offentliga visningar av matcherna i stadens parker eller torg kan Malmö skapa en inkluderande mötesplats för invånare och besökare – oavsett bakgrund eller fotbollskunskap. Att fira damfotboll tillsammans stärker bilden av Malmö som en progressiv och jämställd stad med ett aktivt kulturliv.

     

  8. Ett Malmöinitiativ har inkommit till förvaltningen angående att göra något roligare av Nobeltorget och att utnyttja platsen bättre än vad som görs idag. Förslagsställaren föreslår bland annat sommartorg, food trucks och uteserveringar för att stärka torget som mötesplats.

     

    Fastighets- och gatukontoret arbetar redan med Nobeltorget inom ramen för projektet ”Grönare torg”. Sedan 2023 står det tillfällig grönska på torget och under 2024 genomfördes en dialog där en stor majoritet önskade att grönskan ska bli permanent. Arbetet med nya permanenta planteringar pågår och entreprenaden planeras till hösten 2025. Därmed ser förvaltningen det inte som prioriterat att genomföra ytterligare fysiska åtgärder på Nobeltorget.

     

    Det finns i dagsläget inga verksamheter i direkt anslutning till torget som har möjlighet att ha uteservering där, men detta öppnar samtidigt upp för nya, spännande möjligheter. Tidigare har det funnits uppställningsplatser för food trucks, som ännu inte har tagits i bruk – något som nu ses över. Förvaltningen undersöker intresset och är redo att skapa nya platser om efterfrågan finns. Man välkomnar även initiativ från externa aktörer och ser mycket positivt på att torget kan aktiveras och utvecklas till en levande mötesplats genom olika typer av aktiviteter

     

    Förvaltningen föreslår att tekniska nämnden anser initiativet besvarat enligt yttrandet

     

    Bilagor

  9. Tekniska nämnden har via Malmöinitiativet mottagit förslag om 100-metersmarkeringar på gång- och cykelbana längs med Ribersborgsstigen. Detta för att möjliggöra distanslöpning längs sträckan.

     

    Malmöintiativet föreslog att markeringar skulle målas i vägbanan var 100 meter, men enligt Trafiklagstiftningen är det inte tillåtet att måla avståndsmarkeringar för detta syfte i vägbanan. Avståndet per stolpe om 100 meter skulle innebära mycket skötsel och även ge ett stökigt intryck längs sträckan.

     

    Tekniska nämndens arbetsutskott beslutade dem 4 april 2025 att återremittera ärendet till förvaltningen för att undersöka om det går att genomföra alternativa sätt för markeringar. Fastighet- och gatukontoret har undersökt olika alternativ till att genomföra förslaget och har landat i att lägre stolpar med distansmarkering kan sättas upp var 250 meter längs med Sillabanan vid Ribersborgsstranden. Skyltar med distansmarkering sätts på båda sidor om stolpen så att distansen går att se i båda löpriktningarna längs stigen. Förslaget på stolpar var 250 meter ger fortfarande en bra distans för löpare och stolparna kommer smälta in bra längs med Sillabanans grusstig som är ett populärt löpstråk.

     

    Bilagor

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.