Val av justerare samt tidpunkt för justering av protokollet
a) Julbelysning
(15 min)
Andy Roberts, avdelningschef avdelningen för offentlig miljö
Johan Moritz, ingenjör avdelningen för offentlig miljö
b) Återkoppling omförhandlingar koloniområden
(20 min)
Viktoria Morén, avdelningschef fastighetsavdelningen
Alva Mejstad, förvaltare fastighetsavdelningen
Projektområdet Dungen är beläget i stadsdelen Hyllie. Området avgränsas av Hyllie allé i norr, Hyllie Boulevard i väster, Nannas gata och Ymers park i öster samt Ymers gata i söder.
Syftet med projektet var att ta fram ett område för blandad stadsbebyggelse med kontorsverksamheter och bostäder. Detaljplanen (Dp 5361), omfattar tre kvarter, varav två är delade, samt gata. Projektområdet omfattar förutom planområdet även en mindre del av Hyllie boulevard (vilken ingår i dp 5069).
Detaljplanen vann laga kraft i september 2016.
Projektets mål var att skapa nya lägenheter som bidrar till stadens alltmer ökade behov av bostäder samt kontorsverksamheterna som bedöms kunna bidra till tillväxt och sysselsättning i staden.
Objektsgodkännandet antogs i tekniska nämnden 2016. Investeringsutgifterna för projektet har uppgått till 27,8 mnkr och intäkter från försäljningar och kapitaliserade avgälder 132,1 mnkr, vilket ger ett positivt projektnetto på 104,3 mnkr. Detta kan jämföras med objektsgodkännandet där utgifterna bedömdes till 29,6 mnkr, inkomsterna till 130 mnkr och projektnettot således 100,4 mnkr. Då östra delen av Hyllie Boulevards färdigställande har varit med i objektsgodkännandet men inte utförts blir jämförelsen inte helt rättvisande, se vidare under avsnittet för ekonomisk uppföljning.
Bilagor
I nämndinitiativ till tekniska nämnden föreslår Mats Billberg Johansson (V) och Halimo Bashir Abdi (V) att fastighets- och gatukontoret ges i uppdrag att i samverkan med miljöförvaltningen utreda förutsättningar för att etablera ett biologiskt mångfaldcenter i Malmö, att detta placeras så att det för allmänheten är tillgängligt och inspirerande samt att i arbetet involvera såväl forskning och utbildning som myndigheter och civilsamhällets organisationer.
Malmö stad arbetar med biologisk mångfald dels utifrån Miljöprogrammet, mål 9 – ökad biologisk mångfald, dels utifrån Naturvårdsplanen. Båda antagna av kommunfullmäktige. Naturvårdsplanen anger som mål 6: Kunskapen om Malmös natur ska förbättras. I målet anges kunskapsuppbyggnad, engagemang från allmänheten och barns nyfikenhet och intresse för naturen som viktiga.
Fastighets- och gatukontoret anordnar en del aktiviteter för medborgare med fokus på biologisk mångfald. Det kan inte anses som ett samlat arbete utan görs i form av enstaka projekt eller aktiviteter som Vilda Malmö, Barnens äng i Bunkeflostrand och Slottsträdgårdens olika projekt och aktiviteter.
Marint kunskapscenter finns sedan 20 år i Malmö där man bedriver en verksamhet med en liknande inriktning som föreslås för ett biologiskt mångfaldcenter i nämndinitiativet. Verksamheten finansieras av Malmö stad och genom egna projektuppdrag. Budgeterat för detta 2024 är 6,2 miljoner kronor i kulturnämndens budget.
Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala driver sedan 1994 Centrum för biologisk mångfald med forskning om betydelsen av biologisk mångfald för människor och samhällen.
Förvaltningen föreslår att nämndinitiativet anses besvarat med det arbete som görs i staden utifrån Miljöprogrammet och Naturvårdsplanen samt de projektet och aktiviteter som anordnas av fastighet- och gatukontoret.
Bilagor
Tekniska nämnden förvaltar i dagsläget cirka 250 lekplatser inklusive 23 temalekplatser. Malmös lekplatser och temalekplatser förnyas och utvecklas löpande med målet att göra dem så inkluderande, tillgängliga, trygga och säkra som möjligt. Vid förnyelsen omgestaltas de med hänsyn till att det ska finnas något för alla oavsett förmåga på en lekplats. Malmö stad arbetar efter riktlinjer för tillgänglighet och inkludering som finns att läsa om på Malmö stads hemsida. Tillgänglighetsanpassade gungor finns idag på 20 av Malmös 23 temalekplatser och även på ett antal andra lekplatser i olika delar av staden. En ny temalekplats med temat Fantasi planeras byggas 2025-2026 i Rörsjöparken. Temalekplatsen har fokus på inkludering och bygger på ett omfattande arbete med bland annat medverkande grundskolor och grundsärskolor.
Bilagor
Det har inkommit ett Malmöinitiativ om att utrota råttorna i staden med råttgift. Malmö stad använder andra metoder såsom förebyggande åtgärder och mekaniska fällor i första hand eftersom råttgift kan leda till primär och sekundärförgiftning för människor och miljön.
Bilagor
Till tekniska nämnden har det inkommit ett Malmöinitiativ om att fastighets- och gatukontoret ska bygga en plaskdamm i Videdelsparken. På grund av Videdalsparkens närhet till en plaskdamm i Vattenlekplatsen i Rosengård samt dyra anläggnings- och driftskostnader, är det i nuläget inte aktuellt att anlägga en plaskdamm i Videdalsparken.
Bilagor
Fastighets och Gatukontoret (FGK) delar bilden av att skateboard kan tillföra viktiga värden i staden och ser positivt på engagemanget kring skateboard i Klagshamn.
Utvecklingen av en mötesplats för skateboard har utretts av FGK. Utredningen har skett i samarbete med Klagshamns Byalag och fritidsförvaltningen.
Utifrån detta arbete har fritidsförvaltningen identifierat lämpliga ytor kring Idrottsplatsen för en möjlig etablering. Byalaget har skickat in en ansökan till Arvsfonden för medfinansiering av projektet. I skrivande stund inväntar Byalaget återkoppling från Arvsfonden.
I det fall att ansökan beviljas, inleds nästa skede av processen hur medfinansiering från staden och andra intressenter hanteras inför eventuell byggstart.
Bilagor